Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Joc de taula Ratzzia
Foto: DevirJoc de taula Ratzzia

Els millors jocs de taula per a tota la família

Jocs de cartes, amb temàtica espacial, per als més petits de casa i per posar a prova el vostre enginy

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Ésser humà i jocs han estat lligats des de temps immemorials. Han anat evolucionant amb les noves tecnologies –hi ha jocs que triomfen en línia– però també han resistit a les modes. Jocs de cartes, de rol, de memòria, d'habilitat, de números... són perfectes per reunir gent al voltant d'una taula, sense pantalles ni endolls. Hem fet una tria dels 14 jocs més interessants i divertits que trobareu a les botigues: n'hi ha per a totes les edats i gustos!

NO T'HO PERDIS: 50 idees divertides per fer a casa

Catan
FOTO: Devir Iberia

1. Catan

COM ES JUGA: Diuen que és el joc més exitós del segle XXI, que ha canviat la indústria. El joc, publicat fa més de 10 anys, consisteix a explorar una illa sense colonitzar, l’illa de Catan. Sovint es compara amb el Monopoly, tot i que no hi té tant a veure. Aquí es pot guanyar fins a l’últim moment. Creat per Klaus Teuber, es tracta d’un joc de negociació i col·laboració. Hauràs de construir pobles, camins i establir rutes comercials. Apte per jugar en família i en grup. Multipremiat i supervendes, és ja un clàssic.

QUI POT JUGAR: majors de 10 anys.

Dixit
FOTO: Asmodee

2. Dixit

COM ES JUGA: D’acord: estàs amb la típica persona que diu que no li agrada jugar als jocs de taula. El Dixit és irresistible, fins i tot, per a ell. Aquest és un joc de creativitat i de paraules. Les cartes són precioses, gairebé de col·leccionista. L’inventor, Jean- Louis Roubira, és un pediatre infantil francès que volia fer jugar els seus pacients. Va ser un amic seu qui va crear una editorial només per publicar el seu joc! No es va equivocar: és un hit.

QUI POT JUGAR: majors de 8 anys. 

Publicitat
Amigos de mierda
Bureau de Juegos

3. Amigos de mierda

COM ES JUGA: "Alerta, humor negre!":Ja ho adverteix la caixa. I és que aquest joc no és per a gent de pell fina. Ni per a col·legues que s'acaben de conèixer. Les preguntes que es plantegen posaran a prova, sobretot, el vostre sentit de l'humor. El joc consisteix en què cada participant tria una altra persona del grup com a resposta a qüestions com: qui de nosaltres és racista i no ho sap? A qui no deixaries diners perquè mai te'ls tornarà? Qui, si forméssiu una banda de rock, moriria abans per sobredosi? Riureu molt. I també descobrireu què pensen, realment, de vosaltres. Us hi atreviu?

QUI POT JUGAR: Majors de 18 anys (ehem)

  • Què fer
  • La Barceloneta

COM ES JUGA: Després de la mort de Wolfgang Amadeus Mozart, els jugadors han de completar la seva última obra musical, el Rèquiem. Durant el joc, es juga en dues línies temporals diferents: el present i el passat. En el present, es tracta d'encarregar les parts que falten del Rèquiem a altres compositors per poder-lo completar. En el passat, en canvi, acompanyes a Mozart en els diferents viatges per les principals corts i teatres d'Europa i reuneixes els recursos necessaris per donar suport al músic durant el seva carrera.

QUI POT JUGAR: Majors de 14 anys.

Publicitat
Serie Q Sherlock
FOTO: Zacatrus

5. Serie Q Sherlock

COM ES JUGA: Dos autors catalans, Josep Izquierdo Sánchez i Martí Lucas Feliu, han creat la Serie Q, uns jocs de misteris que atrapen, traduïts a més de vint llengües. De fet, és el primer joc local finalista als premis mundials de jocs. Cada baralla de cartes és una investigació policíaca diferent (per exemple: s’ha de descobrir qui ha matat un acadèmic). També hi ha pistes falses, com a qualsevol investigació. No hi ha un sol guanyador, tot el grup és un gran equip d’investigació. També hi ha versió especial per a nens: Sherlock Junior: Suriguri.

QUI POT JUGAR: majors de 8 anys.

La Casa de Papel: Gran Quiz
Foto: Larousse

6. La Casa de Papel: Gran Quiz

COM ES JUGA: Sou fanàtics absoluts de 'La Casa de Papel'? Haver vist la sèrie completa no és suficient. Sabríeu respondre a preguntes com quin és el nom de veritat de Tokio?, i on estava la casa des d'on el Profesor organitzava el robatori a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre? Si la resposta és sí, aquest joc està pensat per a vosaltres. 250 preguntes dividides en sis temàtiques com descobrir identitats, completar cites, reproduir diàlegs... 

QUI POT JUGAR: a partir de 14 anys.

Publicitat
Els homes llops de Vallnegra
FOTO: Asmodee

7. Els homes llops de Vallnegra

COM ES JUGA: És possible que algun cop a la vida hi hagis jugat amb la colla d’amics. Creat pels autors francesos Philippe des Pallières i Hervé Marly, 'El llop' és infal·lible quan et trobes amb un gran grup (de més de deu persones!). És un joc de comunicació, d’enganyar, de seduir, de mentir. Aquí els qui semblen bons poden no ser-ho, i a l’inrevés. Es tracta de descobrir qui és el llop que està matant tot el poble durant la nit. Uns acusen, uns altres es defensen. Qui és realment el llop? Podeu acabar a crits, però és molt divertit. Ideal per jugar amb nens.

QUI POT JUGAR: majors de 10 anys. 

Twilight struggle
FOTO: Devir

8. Twilight struggle

COM ES JUGA: D’acord, esteu sols, tu i una altra persona. Imagina els escacs, però després de la Segona Guerra Mundial. Doncs és això: el joc simula els 45 anys d’intriga i conflictes entre la Unió Soviètica i els Estats Units. Els dos jugadors bàsicament es barallen per conquerir el món. Esclar: té la seva gràcia sentir-te tan poderós amb pijama i des de casa amb només un tauler. Dissenyat pels autors americans Ananda Gupta i Jason Matthews, aquest joc conté cartes basades en fets polítics reals. No t’enganyem si et diem que és un joc de pensar.

QUI POT JUGAR: majors de 13 anys.

Publicitat
Exin Fiesta
Foto: Exin

9. Exin Fiesta

COM ES JUGA: La marca no es va quedar només amb l'Exin Castillos, el Cine Exin o l'Scalextric, acaben de treure al mercat un joc de taula 3 en 1 pensat especialment per al públic més jove. Exin Fiesta està format per tres llocs de tota la vida però modernitzats i adaptats a les noves generacions, això sí, sense presència de cap pantalla. Els jocs són Asesino –trobar qui és l'assassí del grup descartant falses coartades, mentides i fent cas de l'olfacte detectivesc de cadascú–, Teams –fer que el teu equip endevini la resposta només fent servir la mímica i el dibuix– i Speed –respondre el nombre més gran de preguntes en només un minut. 

QUI POT JUGAR: de 16 a 35 anys.

Cryptid
FOTO: Do it games

10. Cryptid

COM ES JUGA: Va, concentrem-nos. Cada tauler representa un terreny format per hexàgons. La idea és trobar un animal, que s’hi troba amagat. Creat per Hal Duncan i Ruth Veevers, aquest joc de pistes és per trencar-se una mica el cervell. És d’aquells jocs on guanyar és el menys important. A partir de preguntes entre jugadors, haurem d’esbrinar les coordenades per trobar l’animal. Les partides no s’allarguen gaire i és una bona manera d’iniciar-se als jocs de deducció si mai n’has provat cap.

QUI POT JUGAR: majors de 10 anys. 

Publicitat
Draftosaurus
Foto: Ankama

11. Draftosaurus

COM ES JUGA: Imagina que tens sota el teu poder un parc juràssic. Comencem la partida. Cada persona té un tauler personal, que és el seu propi parc. Hi ha 60 dinosaures diferents, n’has d’escollir només un i donar la resta al jugador del teu costat. L’objectiu és aconseguir el parc més atractiu per als visitants. A més a més, els dinosaures són petites peces de fusta molt atractives. Els seus ideòlegs –Antoine Bauza, Corentin Lebrat, Ludovic Maublanc i Théo Rivière– han fet un joc que agrada a nens i adults.

QUI POT JUGAR: majors de 8 anys. 

X-Wing
X-Wing

12. X-Wing

COM ES JUGA: És una joc que no pot estar més d’actualitat. És un joc de combat espacial –i visualment espectacular– ambientat en l’univers Star wars. Els jugadors (de 2 a 4) controlen naus en miniatura de l’Aliança Rebel o de l’Imperi Galàctic, molt ben representades i amb capacitats diferents, que hauran de fer servir per reduir l’enemic.

QUI POT JUGAR: Majors de 14 anys.

Publicitat
Fila Filo
Fila filo

13. Fila Filo

DESCRIPCIÓ: Aquest joc tridimensional va guanyar l’Spiel des Jahres 2015 –el gran guardó europeu dels jocs– en la categoria de jocs infantils. Les protagonistes del joc són unes formiguetes que volen arribar abans que les altres a la meta. Però hi ha una aranya, la Filo, que les vigila des de dalt. Grans i petits poden jugar a aquest joc tan imaginatiu!

COM ES JUGA: Majors de 6 anys.

La Danza del Huevo
Jan Koch

14. La Danza del Huevo

COM ES JUGA: Els jocs ideats per Roberto Farga es caracteritzen per utilitzar objectes quotidians. En aquest cas, ous de goma. Les regles del joc són fàcils, heu de córrer al voltant d’una taula amb un ou entre el cap i el coll i un altre a l’aixella, els heu de fer saltar, agafar al vol... Enteneu per què són de goma i no de gallina, oi?

QUI POT JUGAR: Majors de 5 anys.

Publicitat
Colt Express
Colt Express

15. Colt Express

COM ES JUGA: És un joc amb partides curtes (uns 30 minuts) i per a tota la família i va guanyar l’Spiel des Jahres 2015 alemany en la categoria absoluta. Aquí els jugadors són bandits que, òbviament, volen robar les pertinences als viatgers d’un tren del Far West. Però, oh!, el xèrif també viatja al mateix tren...

QUI POT JUGAR: Majors de 10 anys.

Cap de Colla
Cap de colla

16. Cap de Colla

COM ES JUGA: No pot haver-hi joc més nostrat. Els seus creadors són dos components del grup Bongo Botrako i és un joc autoeditat: per fer-lo han creat la seva pròpia editorial, Coopula. És un joc de taula de cartes i daus que ajuda a difondre la cultura castellera amb els elements que fins i tot els menys experts en la matèria coneixen. Si sempre heu volgut ser castellers però us falta empenta, així us podreu redimir!

QUI POT JUGAR: Majors de 9 anys.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat