Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La Barceloneta, vida de barri [FOTOS]

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Avi de la Barceloneta
© Maria Dias Avi de la Barceloneta

La Barceloneta, vida de barri [FOTOS]

Voltem pels carrers de la Barceloneta i els bars més emblemàtics a la recerca del barri que ha resistit al turisme més ferotge

Per Erica Aspas i Maria Dias
Advertising

Sembla que la Barceloneta tingui una doble vida. Trobem els carrers plens de roba estesa, edificis vells, avis que passen la calor davant dels portals de casa seva i bars que han vist la millor i la pitjor cara del barri. Però també hi ha la Barceloneta plena de turistes, de crema solar i de pisos conflictius. Recorrem el barri mariner de la ciutat a la recerca de la seva essència.

La Cova Fumada
© Maria Dias

La Cova Fumada

No són ni les 11 del matí d'un dijous i La Cova Fumada ja és plena de gent que s'atreveix a començar el dia amb un esmorzar de forquilla. Per les taules dansen sardines a la brasa, pa torrat amb allioli, cigrons, botifarres i, lògicament, la bomba, la tapa estrella. I en aquest moment apareix Palmira, anomenada 'la bomba de la Barceloneta', i que encara que estigui jubilada sempre serà la cap, saludant els clients i fent carantoines a la cuina.

La Cova Fumada
© Maria Dias

La Cova Fumada

"Podeu fer fotos sense problemes, aquí ia la cuina. ¡Excepte en el lloc on es preparen les bombes! ". Ens encantaria colar-nos i saber l'ingredient o la tècnica secreta de la tapa estrella del barri. Hem de recordar que va ser aquí on va néixer aquesta esfera deliciosa de carn i patata arrebossada i la salsa... aquesta salsa! Maria Pla va ser la fundadora de La Cova Fumada i la saga continua. Quatre generacions donant de menjar a mig Barcelona.

Advertising
Carrer Alcanar Barceloneta

Carrer d'Alcanar

Qui no té un jardí a casa seva, és perquè no vol. Això devia pensar aquest veí del carrer d'Alcanar, amb una entrada que pot competir amb la de la casa de les tests d'Allada Vermell. I a més és Nadal cada dia!

Avis mercat de la Barceloneta
© Maria Dias

Plaça del Poeta Boscà

La plaça del mercat té amo. No són els nens i nenes que corren i juguen al parc. Són els altres "nens de la Barceloneta", com s'autoproclamen. En els seus rostres es veuen les dècades d'experiència, la brillantor als ulls i l'orgull de barri.

Advertising
Avies mercat de la Barceloneta
© Maria Dias

Plaça del Poeta Boscà

I també estan 'les nenes'. Resistents, coquetes i guerreres. Una presumeix "tinc 96 anys!". I una altra ens pregunta, mig empipada, si la foto és perquè vingui encara més gent del barri.

Bar Leo
© Maria Dias

La Leo

"No hi ha un altre bar com aquest, ni a Barcelona ni a la Barceloneta". Qui hagi estat alguna vegada al Bar Leo sabrà que és cert. I tampoc hi ha una altra dona com la Leo, tremenda, però és que cal tenir molt de caràcter per regentar un bar així i per bregar amb la clientela. Deixeu que l'art de Bambino us acompanyi mentre us preneu una canya o un vermut, o dos, o tres...

Advertising
Avi Barceloneta
© Maria Dias

La Barceloneta no perd aquest ambient de poble, i un indicador és el nombre de cadires –i avis– que trobem als carrers, trampejant com poden la calor de l'estiu. I, ja de pas, veient els turistes passar i arreglant el món. Algú ha de fer-ho.

Plaça Pompeu Gener
© Maria Dias

Plaça de Pompeu Gener

Podria ser un complex d'apartaments de Castelldefels, per exemple, però no, és la plaça de Pompeu Gener, un dels espais més tranquils del barri. Calma, nens que juguen, pocs comerços, veïns que entren i surten dels seus pisos –que també recorden a les 'corralas'– i l'arc de l'antiga Maquinista Terrestre i Marítima vigilant.

Advertising
Plaça Pompeu Gener
© Maria Dias

Plaça de Pompeu Gener

Aquest detall de la plaça de Pompeu Gener, reformada el 2011, demostra que aquesta plaça podia omplir-se de vida i no ser només un lloc de pas.

Passeig Salvat Papaseit Barceloneta
© Maria Dias

Passeig de Salvat Papasseit

Des del passeig de Salvat Papasseit veiem l'altre costat d'aquests edificis. Sorprenen, sobretot, les plantes baixes, amb uns finestrals que han guanyat terreny al carrer i que conviden a tafanejar els interiors. No ho feu!

Advertising
Escultura Cafes do Brasil
© Maria Dias

Escultura del carrer de la Conreria

Que la calor no us confongui. El que veieu al carrer de la Conreria, davant del Centre Cívic Barceloneta, no és una obra a mig acabar, és una escultura sense títol de l'artista grec Jannis Kounellis, una mena de balança amb sacs on es pot llegir 'Cafès do Brasil' i on els coloms ha trobat un bon lloc per descansar.

Avis jugant a les cartes la platja
© Maria Dias

Porxos de la Barceloneta

Són els reis de la platja. Els amos. No hi ha dia que no us els trobeu en els porxos que recorren la costa, protegits, jugant a les cartes. Seguiu el soroll dels seus crits i rialles.

Advertising
Avis domino Barceloneta
© Maria Dias

Porxos de la Barceloneta

I mentre uns prefereixen les cartes, altres són més de dòmino. De picar amb força amb les fitxes sobre de la taula i de cridar ¡tenia el doble sis!

Paddle surf Barceloneta
© Maria Dias

Surf House

Mentre respirem tranquil·litat a un carrer, a l'altra regna el bullici. Mentre prenem una llimonada al Surf House, no paren d'entrar i sortir taules de pàdel surf de la botiga del costat. I és que la Barcelona és mar!

Advertising
Botiga flotadors Barceloneta
© Maria Dias

Botiga del carrer d'Almirall Aixada

Aquesta botiga porta 57 anys venent flotadors, pareos i tota mena d'objectes de platja al carrer de l'Almirall Aixada. És com si s'hagués teletransportat des de Lloret de Mar a la Barceloneta.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising