Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Le voyage sur Jupiter (1909)
Foto: Filmoteca de CatalunyaLe voyage sur Jupiter (1909)

La Filmoteca celebra l'Any Chomón amb molt de cine i un munt de propostes

Enguany es compleixen 150 anys del naixement de Segundo de Chomón, el mag del cinema, i la Filmoteca de Catalunya us convida a volar pel seu univers creatiu amb trobades, espectacles, un concert i molts dels seus films en pantalla gran

Time Out en col·laboració amb Filmoteca de Catalunya
Publicitat

La figura de Segundo Chomón és d'aquelles que van sorprendre a la seva època i que segueixen impressionant fins i tot un segle i mig després.
El 17 d'octubre de 2021 es compleixen 150 anys del naixement del cineasta pioner i, per celebrar aquest aniversari rodó, us esperen setmanes i setmanes d'activitats fins a finals d'any. Totes relacionades amb aquesta impressionant ment creativa nascuda a Terol, però que va mantenir durant la seva vida una relació molt estreta amb la ciutat de Barcelona. De fet, el Govern de la Generalitat va declarar la data com a efemèride de commemoració oficial i es va convertir en la primera a rebre aquest reconeixement en l'àmbit cinematogràfic.
Tant si ja sou uns experts en Chomón com si és la primera vegada que sabeu d'ell i teniu ganes de descobrir una manera de fer cinema d'allò més primerenca i innovadora, continueu llegint! Perquè la Filmoteca de Catalunya us obre les portes amb un cicle d'activitats al voltant del cineasta en què podreu gaudir de les seves obres en la millor qualitat, l'admirareu juntament amb experts en la seva carrera artística i somiareu amb les propostes escèniques que li retran homenatge. Us ho expliquem en tres punts!

Un univers cinematogràfic
Foto: Filmoteca de Catalunya

1. Un univers cinematogràfic

Segundo de Chomón no només va destacar en un àmbit del cine, sinó en tres: l'animació, l'acoloriment i els efectes especials. Un triplet innovador en què ell va ser pioner i amb les quals va realitzar tota mena de peces cinematogràfiques.
Algunes de ben segur que les coneixereu i d'altres que seran tot un descobriment per a vosaltres!
És per això que al cicle 'Constel·lació Chomón' us presentaran, a cada sessió, una de les pel·lícules de Chomón acompanyades de llargmetratges, curtmetratges i també peces inèdites encarregades expressament per a aquest cicle i presentades pels seus propis autors.
Un seguit d'activitats que val molt la pena no perdre-us! I és que la col·laboració d'altres arxius i filmoteques ha estat clau per fer-nos arribar aquest gran patrimoni audiovisual, ja que l'obra de Chomón és majoritàriament francesa i italiana.

Una trobada internacional
Foto: Filmoteca de Barcelona

2. Una trobada internacional

Els dies 19 i 20 d'octubre tindrà lloc una de les activitats amb més pes de les celebracions d'aquest Any Chomón: el 'Laboratori Chomón'.
Serà una trobada internacional que reunirà especialistes en la figura i en les tècniques del cineasta. Una reunió d'amants de la seva obra que parlaran de la seva figura i plantejaran quines són les tècniques actuals més innovadores en els camps en què el cineasta va destacar: el color, els efectes especials i l’Stop Motion.
Podeu consultar tot el programa d'activitats dels dies dimarts 19 i dimecres 20 en aquests enllaços per descobrir quins historiadors, tècnics i creadors participaran en aquests diàlegs.

Espectacles d'il·lusionisme, llum i música
Foto: Filmoteca de Catalunya

3. Espectacles d'il·lusionisme, llum i música

La creativitat de Chomón, el seu art i la seva passió pel món visual han estat font d'inspiració per a d'altres artistes, tant de la seva època com de la nostra.
És per això que la celebració de l'Any Chomón també comptarà amb tres propostes que reten homenatge al cineasta amb grans dosis de colors, música i força.
Una d'elles és 'Magic Chomón': un espectacle d’il·lusionisme a càrrec del mag Hausson amb acompanyament musical de Francesc Mora i projecció de films de Segundo de Chomón que tindrà lloc el 19 d’octubre a les 20 h a la Sala Laya de la Filmoteca.
Els dies 5, 6 i 7 de novembre, a la façana de la seu del Raval de la Filmoteca, l'empresa especialitzada en l'art audiovisual a gran escala, Hamil Industries, realitzarà un 'mapping' inspirat en l’univers Chomón en col·laboració amb el LLUM BCN Festival d’Arts Lumíniques 2021.
I com a cloenda de la celebració de l'Any Chomón, el 21 de desembre a les 20 h, a la Sala Chomón, els alumnes de l'ESMUC interpretaran les peces originals creades pels seus companys de l’especialitat de composició, inspirades en les pel·lícules del cineasta pioner que ells mateixos han seleccionat.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat