Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La formació d'una identitat

La formació d'una identitat

Josep Fontana

Escrit per
Ricard Ruiz Garzón
Publicitat

La formació d'una identitat
Josep Fontana
Eumo Editorial
485 pàg. 25 €

1. La lliçó: única
Després d’anys amb llibres, llibrets i llibrots sobre el debat sobiranista, l’historiador Fontana, deixeble de Vilar i Vicens Vives, ha publicat el més ric, el més oportú, el millor. I alhora el menys essencialista: la identitat catalana ve de lluny i es mou, afecta tant reis com camperols, i es barreja amb les d’Espanya i d’Europa. Vertical, horitzontal i ple de dades i d’idees, és com el mestre Fontana l’ha pensat: per als seus veïns. Per a nosaltres.
 
2. El procés: divers
La història no s’inventa: es descobreix. Després de l’èxit del seu 'Por el bien del imperio', el barceloní ha emprat els seus lúcids 83 anys per sintetitzar el que van dir de Borja de Riquer a Ferran Soldevila, però també per reinterpretar amb rigor crític el temps recent: cronistes, llibres de memòries, notes, dades sobre el clima i l’actual “insurrecció de les classes mitjanes” l’ajuden a ser tan necessari... com “la voluntat d’existir dels catalans”.
 
3. L’arrel: profunda
Llegida com un camí i no com a finalitat, sàvies paraules, la identitat és en aquest llibre un terreny fèrtil però no dúctil. Lluny de manipulacions, fins i tot les oficials, parla de la terra per explicar un sentiment, de les arrels per mirar amb volada, dels papers però també dels homes i les dones, fins i tot dels nens. La història la fem tots, però molt pocs la saben explicar així.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat