Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Nit_museus.jpg
Nit dels Museus

La Nit dels Museus 2016: Activitats destacades

El 21 de maig, una vuitantena de museus i centres d'art de la ciutat i rodalia obren portes fins a la matinada, amb activitats de tot tipus

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

El 21 de maig se celebra la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa per la qual més de quatre mil museus de 40 països obriran portes fins a la matinada. A casa nostra, una vuitantena de centres de Barcelona i rodalia s'hi sumen, amb la qual cosa podrem gaudir de les col·leccions dels museus a hores poc habituals. A més, el programa es completa amb concerts, performances, visites guiades, espectacles, tallers i activitats per a tota la família. Com a novetat de l'edició, les fàbriques de creació presenten Creació & Museus, un programa que vincula els centres de creació i els espais d'exhibició a través d'un programa d'actuacions. Aquí teniu un resum de les activitats més destacades de la Nit dels Museus 2016.

Ruta 1. De Montjuïc a l'Hospitalet

Ruta 1. De Montjuïc a l'Hospitalet

La ruta passa per centres com el CaixaForum, la Fundació Miró, el Museu Nacional, el Castell de Montjuïc, el Refugi 307, el Museu d'Arqueologia i el Centre Cultural Tecla Sala, a més d'altres espais patrimonials de L'Hospitalet.

El CaixaForum projectarà sessions del cicle 'Nous talents de l’animació', amb projecció de curts d’animació per al públic infantil i juvenil. També hi haurà espai per a la música amb el concert de jazz amb Threejay & Eva Fernández.

Al Castell de Montjuïc hi haurà espai per a les arts escèniques amb 'Fragments de circ al castell' (20.30 a 23.30 h) a càrrec de l'Ateneu Popular 9 Barris dins del programa Creació & Museus, que vincula museus i Fàbriques de creació. També hi haurà lloc per a la gastronomia gràcies als foodtrucks instal·lats.

Al Jardí Botànic Els Amics del Jardí Botànic, una associació que vetlla pel nostre patrimoni vegetal, faran visites guiades on explicaran les característiques de les espècies que hi ha al jardí. Quan es faci fosc hi haurà telescopis per observar els estels i no hi faltarà la música: a les 21 h i a les 23 h, jazz a càrrec de la Free Time Band.

A La Fundació Miró ofereixen diferents projeccions en loop del documental de Pilar Pérez Solano 'Murals'. També es presenta 'Pintura i acció', una activitat participativa en el marc de la nova presentació de la col·lecció Joan Miró que es relaciona amb l’àmbit de l'Antipintura'. 

Al Museu Etnològic té lloc un dels imperdibles de la Nit dels Museus: un concert de piano a quatre mans, de Carles Santos i Inés Borràs (21.30 h) amb un tast coreogràfic de l’Esbart de Sant Martí.

Al Museu d’Arqueologia a banda de poder visitar la seva col·lecció permanent i passejar a la prehistòria, entre fenicis, grecs i mosaics romans, a partir de les 19.30 h hi ha una pila d’activitats per a nens i adults: una visita guiada a les reserves, un taller d’antropologia, un de restauració i també un espectacle de lluita medieval.

El swing serà el protagonista a la Sala Oval del Museu Nacional (de 21 a 24 h), amb el concert de Swingin Nipples i la pista oberta que convida a ballar a tots els assistents. També s'organitza un circuit per les obres de referència de la institució i uns jocs de pistes per circular lliurement amb tota la família.

Al MAE, el Museu de les Arts Escèniques, es presenta una exposició de l'actriu Rosa Novell, desapareguda recentment. També hi haurà actuacions de teatre i dansa a càrrec dels alumnes de les escoles de l’Institut del Teatre i diferents tallers relacionats (de 19.15 a 20.15 h) com ara de dansa integrada, percussió o teatre familiar.


Ruta 2. De l'Eixample a Gràcia
Fundació Antoni Tàpies

Ruta 2. De l'Eixample a Gràcia

Per als que no vulguin moure's del centre, aquesta ruta inclou una bona selecció d'exposicions i espais: la Fundació Tàpies, la Suñol i La Pedrera, a més de Foto Colectania, la Colecció Opisso (exposada a l'Hotel Astoria) o el Museu del Modernisme.

La Fundació Tàpies farà visites guiades de 50 minuts a l'exposició 'Documents d’acció' que inclouran, a més, l’edifici, el taller de restauració, l’arxiu i la biblioteca de la Fundació.

Per pujar a visitar el terrat i les golfes de La Pedrera cal fer reserva a la web www.laperdrera.com (fins a exhaurir el nombre d'entrades); a la primera planta de l'edifici trobareu la mostra dedicada a Toni Catany, 'D’anar i tornar'.

Si sempre us ha picat la curiositat saber com és un temple maçònic, i les cerimònies que s'hi celebren, apropeu-vos a la Gran Lògia Provincial de Catalunya (Gran Via, 617); de 17 a 1 h els membres de la comunitat us guiaran pel centre i il·lustraran sobre la maçoneria.

 

Publicitat
Ruta 3. Del Gòtic al mar

Ruta 3. Del Gòtic al mar

El Museu Picasso, el Museu de les Cultures del Món, el Museu d'Història de Catalunya i el MUHBA, el Marés, la Blueproject Foundation, el Born Centre Cultural i l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona són alguns dels espais que formen part de la ruta museística pel Gòtic.

El Born Centre Cultural, a més d'exposicions, ha muntat l'espectacle de mapping 'El calidoscopi del Born' a partir de les 22 h.

La proposta del Museu de les Cultures passa per les arts escèniques i la música amb Quotidiàfons de vent, una mena de concert-monòleg a càrrec de Xavi Lozano, que ens ensenya com sonen un munt d’objectes que veiem cada dia (20.30 i 23 h). També hi haurà 'contes a cau d'orella', narracions explicades de persona a persona a partir d’objectes que es troben al museu.

A la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 2), s'hi pot descobrir la imatgeria popular i festiva i també s'explicaran els 'contamesos' per a públic familiar (a partir de les 19.30 h).

El Museu-Teatre El Rei de la Màgia, on atresoren tant attrezzo com enginys, trucs i tot tipus de jocs de mans, oferiran sessions d'Il·lusionArte', petites performances de màgia en format pop-up, és a dir, imprevistes i sobtades, que es duran a terme als diferents espais (de 19 a 24 h).

A l'espai de Blueproject Foundation, les activitats se succeiran de 20 a 1 h. Destaca la performance d'Ana Moreno que tractarà la relació essencial entre l’art i la diplomàcia política.

Ruta 4. Del Raval al port
Arts Santa Mònica

Ruta 4. Del Raval al port

La ruta, que inclou punts com La Virreina, la Filmoteca, el CCCB, l'Arts Santa Mònica, La Capella, el Macba i el Museu Marítim, és potent a nivell artístic i fotogràfic.

Al capdavall de la Rambla, a l'Arts Santa Mònica, podreu contemplar 'Nous relats fotogràfics', una
aproximació als nous models d’expressió i composició fotogràfica. Les activitats específiques posen música amb el concert 'Tastos musicals El Mediterrani i el Bàltic: dues ribes antigues', cada hora entre les 20 i les 23 h.

El CCCB torna celebrar la poesia parlada; a partir de les 21 h tindrà lloc una nova edició del campionat de Poetry Slam.

El Macba s'omplirà de dansa amb l'espectacle REM de Manuel Rodríguez i Pablo Esbert (20 i 22 h). A més, hi haurà marató de visites comentades a les exposicions, i el taller per a tota la família 'Cap endins i cap enfora' i l'activitat 'Habitació 1418', taller creatiu per a joves de 14 a 18 anys.

El Museu Marítim posa la nota musical amb els concerts de la Big Band de l’Escola Hamelin-Laie al jardí del museu (19.15 h) i l'actuació de la banda de folk Root and Branch a l'interior del museu a partir de les 20.15 h.

Coincidint amb la Nit dels Museus, la Filmoteca projectarà el film 'Dopo mezzanotte' de Davide Ferrario (19.30 h); cinta que ens explica la vida de Martino el vigilant nocturn d'un museu.

Atents també a les microvisites de 15 minuts que organitza el Palau Güell, o la 'Demo gresca, PLOM en directe' a l’Espai Cub de La Capella.

Publicitat
Ruta 5. De Glòries a Santa Coloma
© Maria Dias

Ruta 5. De Glòries a Santa Coloma

La ruta passa per centres com Can Framis, el Museu del Disseny, la Fabra i Coats, la Torre de les Aigües del Besòs, el Museu Blau i el Museu de la Música, a més d'altres espais patrimonials de Badalona i Santa Coloma.

La Fundació Vila Casas organitza visites per donar a conèixer el seu fons, una de les col·leccions de referència amb prop de 300 obres d'artistes dels anys 60 fins a l'actualitat (a les 19 i 24 h). També hi haurà l'espectacle-taller de creació pictòrica 'À l’atelier'.

A més de l'exposició permanent i la temporal sobre el rock català, al Museu de la Música tindran lloc el concert Jazz Manouche amb el referent del jazz de Django Reinhardtpetits (de 20 a 22 h), i sessions de karaoke amb els grans èxits del rock català.

Coincidint amb la Nit dels Museus obre la Torre de les Aigües del Besòs (Pl. Ramon Calsina, s/n); podeu pujar-hi a la posta de sol.

A partir de les 19 h, a la Fabra i Coats ens conviden a visitar les seves exposicions i a gaudir de l'espectacle 'Blau' (19.30, 21 i 23.30 h), una peça de creació col·lectiva feta per adolescents de l’Institut Martí i Franquèsi.

Els jardins de la Torre Balldovina (Pl. Pau Casals, s/n),  a Santa Coloma de Gramenet obriran en horari nocturn, i ens convidaran a la visita guiada teatralitzada 'El senyor Sagarra et convida a la Torre Balldovina'.

Ruta 6. D'Horta a Cornellà
© Natalie Pecht / Time Out

Ruta 6. D'Horta a Cornellà

La ruta porta a descobrir espais com el Museu de Ceràmica La Rajoleta, Museu Agbar de les Aigües o clàssics com el Cosmocaixa o el Museu del Barça.

Al Cosmocaixa, a més de les observacions astronòmiques, hi haurà l'espectacle 'Mirades a l’univers', una trobada entre música i ciència que es proposa explicar la història de l’univers (21 i 23 h), i també sessions de planetari 3D del film 'El somni de volar'.

Al Recinte Modernista de Sant Pau, hi haurà els concerts de jam de swing con BCN Swing (19 h); de gòspel con We ClapDuración (21.30 h) i d'Illa Carolina (23 h).

Al Monestir de Pedralbes es podrà gaudir de les visites guiades 'El monestir mediaval' de 19 a 22.30 h. Podrem escobrir les diferents estances on s'ha viscut el dia a dia de les monges des de l’edat mitjana.

El Museu Agbar, que  ocupa els edificis modernistes de la Central Cornellà, hi haurà visites guiades de 9 a 0.30 h.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat