Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les cabanes d'Argelaguer, una obra única al món

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Les cabanes d'Argelaguer
Les cabanes d'Argelaguer

Les cabanes d'Argelaguer, una obra única al món

Per Time Out Barcelona en col·laboració amb Sant Aniol

Advertising

Si a un nen de setanta anys li deixem filferro, uns claus i disponibilitat de tota la fusta necessària mai imaginaríem el que és capaç de muntar. Però ho podrem veure amb els nostres propis ulls a Argelaguer, on els boscos de Sis Rals han vist emergir quasi de forma espontània, més de tres cops, fabuloses construccions laberíntiques plenes de màgia. Aquestes construccions que semblen les entranyes d'un dragó que dorm calentó sobre la terra volcànica són obra d'aquest nen que es diu Josep Pujiula i Vilà, també conegut com a senyor Garrell.

La seva aventura va començar fa més de quaranta anys i sense quasi adonar-se, donat que aquest home de mans inquietes no tenia res planejat. Josep Pujiula volia fer una bassa ben guarnida per refrescar-se, però el seu ànim no es va aturar i amb molta constància va seguir construint: una canalització, unes decoracions... donant forma a una de les instal·lacions artístiques més originals del món. Molts cops el comparen amb Gaudí i ell li lleva ferro dient que només és una atracció i que més el satisfà és veure a la gent contenta. Però les seves obres són més que meres construccions, estan plenes de detalls únics: com tòtems, excavacions amb formes sinuoses, mosaics de pedra, cares tallades a velles llaunes o inclús un santuari al cotxe que el va ajudar a transportar tot el material.

El senyor Garrell va ser projectat internacionalment per una professora de la universitat de San Jose (Califòrnia), que el va convertir en un dels exponents més importants de l'Art Brut (expressió artística que neix de forma espontània). Però ell es considera un home corrent, que fa el que li demana l'ànim, és un ésser molt lligat a la naturalesa i sembla que modela el seu entorn amb la facilitat de l'enteniment d'aquest, respectant sempre el medi. La seva relació amb els animals és quasi com un igual, esmorza cada matí amb una femella de pit-roig i gaudeix sempre del fet que els animalons passegin per les seves instal·lacions. Es pot considerar que és un esperit lliure, que té l'esperit volcànic.

Per tots és conegut que viure a terra volcànica et dóna un tarannà especial, i és aquesta ànima la que fa brotar l'art en el senyor Garrell. Disposant només dels cèntims que li deixen els visitants dins d'una bústia i fent gala de molta perseverança ha muntat i desmuntat aquest món propi de manera sisífica, però dotant-ho sempre del seu esperit particular. Un món que millora el nostre entorn, casa de ningú i alhora casa de tots, que desinteressadament ens ha regalat a tots els visitants, donant un valor afegit a la Garrotxa amb un trosset de la seva màgia. Per molts, aquestes edificacions eren només cúmuls de deixalles amb manques de seguretat. Gràcies a l'acció veïnal, a l'ajuntament de la Garrotxa i sobretot a l'esforç de Josep Pujiula, l'any 2015 la seva tasca ha estada declarada bé d'interès comarcal i local pel Consell Comarcal de la Garrotxa, donant tot el mèrit que li correspon a aquestes edificacions plenes d'esperit volcànic.

 

Informació pràctica

El Parc de les Cabanes d’Argelaguer es troba a uns 500 metres de l’Ajuntament d’Argelaguer (Carrer Major, 91) a Girona.

Més informació: https://homedelescabanes.wordpress.com

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising