Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fundació Arrels
© Juan LemusFundació Arrels

Les fundacions de Barcelona

Descobreix la vessant més solidària de la ciutat!

Escrit per
Mireia Martínez
Publicitat

Com ja sabeu les fundacions són organitzacions sense ànim de lucre que duen a terme un ampli ventall d’activitats en àrees com els serveis socials, la salut, l’educació, la cultura, la recerca, la cooperació internacional i el medi ambient, entre altres.  A Barcelona en tenim un assortit ben variat!

Algunes es dediquen a la tasca humanitària, com l’Institut NEPP (Fundació Privada NEPP), que dóna suport assistencial a l’Àfrica, entre altres regions; la Fundació Global Play Fundació Privada, que té com a objectiu millorar les condicions de vida dels nens de l’Àfrica Subsahariana; la Fundació Bayt al-Thaqafa, que des del 1974 treballa amb immigrants d’origen arabomusulmà; i l’Associació Sodepau, projecte de solidaritat internacional que treballa pel desenvolupament, la pau i els drets humans al Mediterrani. (si t’associes pagant una quota semestral gaudiràs de descomptes en les estades solidàries!).

També hi ha un bon grapat de fundacions que es dediquen a la tasca social, com ara la Fundació Tropos, que s’adreça als adolescents per conscienciar-los i informar-los sobre la violència de gènere, i la Fundació Vicki Bernadet (deu el seu nom a la fundadora) que ofereix assessorament i tractament a les persones afectades per un cas d’abús sexual infantil. Uns altres exemples són Surt, Fundació de Dones, entitat social que facilita el procés d’incorporació de les dones en situació de vulnerabilitat al mercat laboral; i La Tutela, que vetlla pels drets de les persones amb alguna discapacitat psíquica i treballa per millorar les seves condicions de vida. Nexe Fundació Privada ofereix ajuda nens amb pluridiscapacitats i a les seves famílies a mésd’oferir una agenda d’activitats, l’Obra social del Pa de Sant Antoni ofereix ajuda a les persones més necessitades (i sempre busquen voluntaris!) i Càritas Diocesana de Barcelona acull les persones en situació de pobresa i necessitat (pssst! tenen una borsa de treball al seu web).

I hi ha d'altres dedicades al medi ambient, com Acció Natura, que treballa en projectes de recuperació i conservació de la biodiversitat a Catalunya, a l’Estat espanyol i a països en vies de desenvolupament. També en aquest àmbit la Fundació Terra ha desenvolupat els ecofunerals després de fer l’anàlisi ecològic de l’impacte de la inhumació i la incineració del cos (teniu més informació al seu web).

Les arts escèniques també disposen de centres que treballen per al seu impuls, com l’Associació Marató de l’Espectacle, dedicada a la conceptualització, coordinació i difusió d’esdeveniments culturals, la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, que va néixer amb la voluntat de promoure el sector de les arts escèniques a través d’activitats al voltant del món teatral (han engegat juntament amb l’UB un postgrau en Producció i Gestió d’Espectacles molt interessant!), i la Fundació Societat i Cultura, que s’ocupa de la producció i difusió de recursos artístics (sabíeu que un dels espectacles que produeixen és la Fira de Música al carrer de Vila-Seca?).

El terreny formatiu també és àmbit d’actuació de les fundacions. Quant a idiomes, la Fundació Institut Confuci de Barcelona s’ocupa de la llengua xinesa (les Jornades de Portes Obertes són la bomba! ofereixen dansa, tallers, gastronomia xinesa…), i l’Institut Français de Barcelone divulga l’ensenyament de la llengua francesa mitjançant cursos oberts a tothom i per a tots els nivells. Ja en el camp de la formació universitària la Fundació UPC ofereix programes de formació permanent adreçats a professionals que volen especialitzar-se o perfeccionar habilitats. I amb un radi d’acció més internacional, l’Institut Catalunya Àfrica promou beques perquè universitaris africans puguin realitzar estudis de postgrau a Europa. 

Publicitat

La reivindicació de la cultura catalana també té lloc en el camp associatiu. La més destacable és la de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47) que promou i desenvolupa la recerca en tots els elements de la cultura catalana (pssst! sabies que es va crear el 1907 per la Diputació de Barcelona presidida per Enric Prat de la Riba?). La Fundació Revista de Catalunya (té més de 90 anys d’història!) està orientada a la creació i el sosteniment de publicacions en llengua catalana, mentre que Fundació Videoteca dels Països Catalans es dedica a la difusió i el coneixement de la realitat social i cultural dels països de llengua catalana. Una tasca similar fa la Fundació Relleu, que va néixer l'any 1994 amb la missió potenciar la formació mitjançant l'estudi, formant la consciència del que ha passat i passa a Catalunya.

Per la seva banda, la Fundació Randa (Escola Globalística Lluís Maria Xirinachs) difon l’obra del polític i filòsof Lluís M. Xirinachs, que va destacar per la defensa dels drets humans (els socis tenen el 50% de descompte en els cursos i seminaris).

En matèria d’art, trobem associacions com la Fundació Joan Brossa, la Fundació Lluís Domènech i Montaner  –que promou l’estudi i la difusió d’altres artistes modernistes mitjançant activitats culturals–, i l’Institut Amatller d’Art Hispànic, situat a la Casa Amatller, obra modernista de Puig i Cadafalch. A l’emblemàtica casa Garriga-Nogués, s’ubica la Fundació Mapfre, fundada el 1988, que reuneix obres d’art de finals del segle XIX i principis del XX. Una bona col·lecció d’art català amb més de 350 pintures la reuneix la Fundació Thyssen Bornemisza, propietat de Carmen Thyssen-Bornemisza.

I la Fundació Setba aboca els seus esforços a potenciar el talent artístic de persones amb discapacitat física i/o intel·lectual amb el seu projecte principal, El Balcó de les Arts, que utilitza l’art per contribuir a la societat, juntament amb la Fundació Felícia Fuster, que té ajudes per a joves estudiants d’art i literatura (cada any es convoca una edició amb una ajuda de 2.500€ per a cada projecte).

Per últim, en el camp de la salut, hi ha associacions com la Fundació Sanitària Sant Pere Claver que ofereix serveis de cobertura pública en salut mental, en odontologia i en al·lergologia. En l’àmbit mental, Som - Fundació Catalana Tutelar Aspanias tutela persones amb discapacitat intel·lectual, i la Fundació Summae dóna resposta a les necessitats dels nens amb trastorns del desenvolupament i neuropsíquics (també acompanyen a les famílies en el procès d’adopció).

Publicitat
 • Què fer
 • Activitats literàries
 • Sarrià - Sant Gervasi

La Fundació Felícia Fuster busca contribuir a la promoció i creació artística i literària del nostre país.

Publicitat
 • Museus i institucions
 • Art i disseny
 • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Fundació destinada a conservar i difondre l'obra artística i literaria del poeta Joan Brossa.

Publicitat
Publicitat
Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat