Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Llibres
ShutterstockLlibres

11 llibres especials per regalar aquest Sant Jordi 2022

Novetats pensades per assaborir com un plat exquisit, amb ganes que no s'acabi

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Aquestes són algunes de les novetats aparegudes aquesta temporada que potser us han passat per alt i que estan cridades a fer les delícies dels lectors més apassionats. No són best-sellers, tot i que podrien convertir-s'hi. Són llibres per regalar a una persona especial o per gaudir-ne un mateix com qui assaboreix un plat exquisit, sense pressa, amb ganes que no s'acabi i a punt per rellegir quan sigui possible.

NO T'HO PERDIS:

Els 22 millors llibres per a Sant Jordi 2022

5 llibres infantils i juvenils per Sant Jordi 2022

'Encarnacions', de Biel Mesquida
LaBreu

1. 'Encarnacions', de Biel Mesquida

LaBreu. 456 pàgs. 22 €.

De què va?
Un centenar de relats curts de Biel Mesquida en els quals s'encarna literalment en altres persones, ara Ismene, ara na Belinda Forest, ara qualsevol home o dona reals o fruits de la imaginació. De tots ells en rescata l'ànima amb la poderosa força de la seva prosa, tot recollint fets puntuals de les seves vides. És un univers de veus intempestives que fugen de la vida correcta fent marrada per tota casta de músiques i silencis.

Per què l'heu de llegir?
Algun dia, els escriptors d'aquest país li haurien de regalar una casa a Mesquida pel seu treball incansable, forassenyat i a contracorrent per la literatura i la llengua. És un autor que crea llengua i que en aquest llibre fa un do de pit que puja més amunt que les àries de Jonas Kaufmann. “Cerc l'angle bo, el mot just, el sentiment exacte. Caç metàfores en estat brut, faig esquemes, captur els primers reflexos de la imaginació que s'escalfarà a poc a poc, esperon la curiositat per coses inútils, faig taules de sensacions, col·leccion llistes...”, escriu. Cal afegir res més?

'Reunió', de Natasha Brown
L'Altra

2. 'Reunió', de Natasha Brown

Trad. de Maria Arboç Terrades. L'Altra. 120 pàgs. 17,90 €.

De què va?
La narradora d'aquesta història, una dona negra britànica i d'origen humil, ha aconseguit que li ofereixin un alt càrrec en un banc d'inversions. La seva parella, un home blanc i ric, l'ha convidat a una festa a la casa de camp dels seus pares amb l'esperança que la reunió l'acabarà de fer acceptable per a la família. Però les peces no sempre encaixen, i justament ara, que sembla que ho té tot a l'abast, tot comença a ensorrar-se al seu voltant.

Per què l'heu de llegir?
'Reunió' no és un llibre qualsevol, sinó la història d'un desvetllament. El d'una noia que creia que podia ser com els altres, que podia arribar a ser com els altres, tot passant per alt el seu origen i el color de la pell. Però que un bon dia es va adonar que això no passaria mai. Natasha Brown ens ho explica tot a través d'una novel·la que és com una cursa de mitja distància, amb alenades fortes i contundents que es barregen amb moments de distensió, de deixar que les cames corrin. Brillant.

Publicitat
'Variacions sobre un tema donat', d'Ana Blandiana
Jardins de Samarcanda

3. 'Variacions sobre un tema donat', d'Ana Blandiana

Trad. de Corina Oproae. Jardins de Samarcanda. 136 pàgs. 17 €.

De què va?
Ana Blandiana, referent de la literatura romanesa actual, va escriure aquest llarg poema d’amor després de la mort del seu company. El llibre està plantejat com un monòleg dramàtic en què la pèrdua personal es converteix en un acte de conquesta sobre la mort. Ella mateixa diu que aquest és el seu llibre més metafísic, una experiència espiritual que s'ha tornat poesia gairebé de manera involuntària.

Per què l'heu de llegir?
Descobrir aquesta veu majúscula de la literatura europea contemporània a través d'aquest volum és un plaer exquisit. Per com parla de la mort i, sobretot, de la vida i de l'amor. “Què és l'amor sinó la impossibilitat de separar dos éssers que no van decidir estar junts”, escriu. No sé si heu llegit res tan savi en la vida... Aquest volum, de fet, és una conversa amb un fantasma, un repàs vital, una projecció impossible i un gran homenatge, després del qual no us mirareu de la mateixa manera els éssers estimats que teniu al voltant.

'La volta de l'oca', d'Erri de Luca
Bromera

4. 'La volta de l'oca', d'Erri de Luca

Trad. d'Albert Pejo. Bromera. 160 pàgs. 19,95 €.

De què va?
Una nit de tempesta, un home rellegeix 'Pinotxo' davant de la llar de foc. L'electricitat se n'ha anat i, de sobte, el protagonista sent la presència del fill que no va tenir mai. Se li apareix adult, però el reconeix i li parla com si fos real. I, així, desfilen a poc a poc els records de la seva vida: Nàpols, la infantesa, les relacions sentimentals, la paternitat, la passió pels llibres...

Per què l'heu de llegir?
“Em considero apuntat al vocabulari. Em veig com un element de transformació, per una banda entra la meva vida viscuda i per l'altra surt la vida escrita”, escriu Erri de Luca en aquest llibre que és un exercici d'introspecció brutal, un mirar-se al mirall que sovint deixa sense alè, perquè el fill que no va tenir, quan agafa la paraula, el posa entre l'espasa i la paret, el desafia, fa evidents les seves contradiccions, fa aflorar el seu món. 'La volta de l'oca' és una nova prova que l'autor napolità és imprescindible a qualsevol llibreria sensible.

Publicitat
'La princesa sou Vós', de Blanca Llum Vidal
Club Editor

5. 'La princesa sou Vós', de Blanca Llum Vidal

Club Editor. 104 pàgs. 14,50 €.

De què va?
D'esperit vuitcentista amb vetes punk, aquestes cartes les escriu una dona a algú de qui s’ha enamorat. No hi ha resposta d'aquest algú, ni seguretat que existeixi: hi ha un joc que es val de totes les armes per inflamar la seducció. I mentre a cada carta la foguera assaja un so diferent, qualsevol cosa que pugui oferir la realitat es converteix en combustible, en tecla d'un orgue cada vegada més gran.

Per què l'heu de llegir?
Les 28 cartes que Blanca Llum Vidal adreça al seu amant travessen sis mesos de passió desfermada a través de les quals l'autora capgira la història de la literatura, on gairebé sempre és una dona qui rep els elogis i la veneració d'un home. Aquí és ella qui es despulla davant del seu estimat per confessar-li l'inconfessable a través d'unes proses d'una gran ductilitat i un poder evocador que fa que la pell se t'erici. Choderlos de Laclos no ho va fer millor que ella.

'Set anys de plenitud', d'Etgar Keret
La Segona Perifèria

6. 'Set anys de plenitud', d'Etgar Keret

Trad. d'Albert Torrescasana. La Segona Perifèria. 216 pàgs. 18,50 €.

De què va?
Set anys separen el naixement del fill de l'autor israelià Etgar Keret de la mort del pare. Set anys de plenitud. Un temps en què l'adveniment de la nova vida coincideix amb un repunt d'un conflicte etern (el de l'Orient Mitjà) que tenyeix d'irrealitat la vida quotidiana. Un temps en què el passat de la família (l'Holocaust i la Diàspora) truca a la porta en el moment menys pensat. Un temps en què la carrera d’escriptor porta Keret a un anar i venir hilarant de festivals literaris arreu del món.

Per què l'heu de llegir?
Keret és el gran hereu dels brillants narradors que va donar Israel durant l'últim quart de segle XX i primers del XXI. D'Amos Oz a David Grossman. A més, l'humor, el millor humor jueu, el d'un Saul Bellow, per exemple, treuen el cap en aquests relats autobiogràfics de manera extraordinària. I Keret ens demostra que des d'un lloc en conflicte permanent, emboscat en mil contradiccions, es pot aixecar una gran literatura. No es perdin 'Melmelada', un retorn a 'casa' de la mare, a Varsòvia, que explica què volen dir les paraules 'Holocaust' i 'Diàspora'.

Publicitat
'Laberint', de Burhan Sönmez
Periscopi

7. 'Laberint', de Burhan Sönmez

Trad. de Xavier Gaillard Pla. Ed. del Periscopi. 200 pàgs. 18,50 €.

De què va?
En Boratin, un cantant de blues de 20 anys que ha intentat suïcidar-se saltant del pont del Bòsfor, torna a casa després d'una breu recuperació a l'hospital. Pateix una amnèsia parcial que no li permet recordar qui és però sí dades i fets històrics, tot i que no pot endreçar-los en el temps. Alliberat del dolor i la història personal que el va empènyer a intentar matar-se, el jove passa el temps passejant per Istanbul, reflexionant amb estranys i amics sobre què ens fa ser qui som, submergit en un laberint de narracions sobre la ciutat i el seu passat.

Per què l'heu de llegir?
El 2018, Periscopi ens va donar una de les seves sorpreses habituals amb 'Istanbul Istanbul', obra d'un autor turc, Sönmez, que ja s'ha convertit en un imprescindible, així com el Nobel Orhan Pamuk, de qui, per cert, s'acaba de publicar 'Nits de pesta' (MésLlibres, 2022). 'Laberint' és una immersió en la identitat pròpia i d'un lloc. Pamuk ens ha mostrat la Istanbul històrica i Sönmez ens serveix la d'ara mateix, amb un protagonista, en Boratin, que no oblidarem mai.

'Si entra boira no tendré on anar', d'Antoni Vidal Ferrando
Proa

8. 'Si entra boira no tendré on anar', d'Antoni Vidal Ferrando

Proa. 112 pàgs. 16 €.

De què va?
El nou llibre d'Antoni Vidal Ferrando és un diàleg entre passat, present i futur construït a partir de tot allò que ha anat en contra dels ideals, dels somnis i dels amors de la vida de l'autor. També és l'expressió de la seva fidelitat a aquests somnis, ideals i amors. El títol, diu el poeta, vol expressar el sentiment d'indefensió nascut del fet d'haver anat envellint sense haver vist que es complissin les il·lusions de viure en un món millor i en una terra menys desnaturalitzada i més lliure.

Per què l'heu de llegir?
El poeta de Santanyí és, sens dubte, una de les pedres angulars de la poesia catalana contemporània. Discret, lluny dels focus, ha anat aixecant una obra molt sòlida, tant en prosa com en vers, que en aquest llibre es desplega com un ventall espectacular. “Les paraules coneixen els equívocs / i els desordres que oculten els miralls”, escriu. I sí, es tracta d'un llibre sobre la decepció, però també dels refugis que els éssers humans descobrim per fugir de la intempèrie.

Publicitat
'Filla d'octubre', de Linda Boström Knausgård
Les Hores

9. 'Filla d'octubre', de Linda Boström Knausgård

Trad. de Carolina Moreno Tena. Ed. Les Hores. 152 pàgs. 17,90 €.

De què va?
Entre el 2013 i el 2017 l'escriptora sueca Linda Boström va ser ingressada recurrentment en una institució psiquiàtrica on va ser sotmesa a teràpia electroconvulsiva. A mesura que avançava la teràpia els records i la vida de l'escriptora s'anaven esvaint. Es pot ser escriptora sense memòria?, es preguntava... Aquesta novel·la basada en les experiències de l'autora és un intent d’aferrar-se al passat, de crear una història, de trobar un sentit i de mantenir vius els vincles amb la família, els amics i fins i tot amb ella mateixa.

Per què l'heu de llegir?
'Benvinguts a Amèrica' va ser un dels descobriments de 2021, sens dubte, gràcies a la literatura dura i esqueixada d'una escriptora que no va dubtar a oferir una visió gens idíl·lica de la infantesa. Més aviat, el contrari. A 'Filla d'octubre' la tenim ja adulta, confrontada al trauma de patir una malaltia mental i trobar en l'escriptura un camí de llum. El mateix que van trobar Sylvia Plath i Anne Sexton, autores d'alguns dels millors textos del segle XX. També ens ha fet recordar l'escruixidora 'Trilogia de Copenhaguen' de Tove Ditlevsen (L'Altra, 2021).

'Una alegria esbojarrada', de Sorj Chalandon
Edicions de 1984

10. 'Una alegria esbojarrada', de Sorj Chalandon

Trad. de Josep Alemany. Edicions de 1984. 320 pàgs. 20 €.

De què va?
Quan a la Jeanne, una llibretera parisenca, li diagnostiquen un càncer de pit, el marit la deixa perquè no pot suportar el seu patiment. Aconsellada pels metges, decideix buscar suport en la gent que l'envolta: la Brigitte, l'Assia i la Mélody es converteixen en les seves millors aliades en la lluita contra el càncer. Per això, la Jeanne no dubta gaire quan li proposen col·laborar en la seva missió: assaltar la principal joieria de la ciutat, en ple centre de París.

Per què l'heu de llegir?
El francès Sorj Chalandon s'ha aferrat al món que l'envolta per descriure'l amb una mà que no tremola. Ha parlat de les guerres, de conflictes miners, sovint fent de periodista i novel·lant esdeveniments reals, viscuts de primera mà. Aquí, però, es posa en la pell d'una dona per primera vegada per oferir-nos un relat angoixant (la malaltia) que alhora és boig i alliberador (el robatori). Una mena de novel·la negra, a voltes hilarant, que farà les delícies dels lectors.

Publicitat
'Història de la música del segle XX (L'electrònica)', de Pau Riba
Edicions de 1984

11. 'Història de la música del segle XX (L'electrònica)', de Pau Riba

Males Herbes. 427 pàgs. 22, 90 €.

De què va?
Pau Riba ens ofereix una història de la música del segle XX que parteix de la invenció de l'electricitat i de la possibilitat de controlar el so com no s'havia fet mai abans. D'aquí en sorgiran tot un seguit de revolucions formals i conceptuals que tindran la llibertat creativa com a fita, i també una poderosíssima indústria que abraçarà infinitat de camps. Aquesta és la premissa d'una narració que es va ramificant, on l'autor reflexiona sobre la cultura juvenil, la contracultura, la manera com el sistema l'acaba assimilant, i el que en queda de tot plegat.

Per què l'heu de llegir?
De Pau Riba, és clar, ens han quedat les seves cançons, però no haurien d'oblidar la seva producció com a escriptor, gairebé tan valuosa. Aquest llibre pòstum que ha publicat Males Herbes, que ell mateix va arribar a revisar, n'és la prova definitiva, ja que és capaç de parlar amb solvència d'Erik Satie fins al punk, a banda d'oferir una mirada pròpia, des d'aquest petit país europeu, a l'evolució de la música en l'últim segle i mig.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat