Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Masies de Barcelona

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Torre de Sant Joan
@ Irene Fernández

Masies de Barcelona

A Barcelona encara tenim masies, tresors de temps passats que cal conservar. Us en presentem 10

Per Maria Junyent
Advertising

La casa és la primera creació d’un poble i les masies que encara sobreviuen a Barcelona són avui el record del passat rural d’aquesta ciutat. La fundació Mas i Terra, que s’ocupa de promoure actuacions destinades a la conservació i recuperació del patrimoni històric, va engegar l’any 2005 un projecte d’inventari de les masies de Barcelona amb l’objectiu de documentar-les totes, desaparegudes i existents –en total 603–, que va culminar en la publicació del llibre 'Masies de Barcelona' (Angle Editorial, 2009). Hem recorregut la ciutat a la recerca d’aquests testimonis de la història, avui reconvertits en centres cívics, escoles i restaurants, entre d’altres, que amaguen un passat de segles.

Can Mestres
© Irene Fernandez

Can Mestres

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

L’any 1997 l’Ajuntament va expropiar els terrenys que envolten la masia de Can Mestres –propietat de Benvingut Mestres– per obrir-los al barri i a la ciutat. Avui forma part de la xarxa d’horts urbans i també hi ha una granja.

Can Cortada
© Irene Fernández

Can Cortada

Restaurants Mediterrània Horta - Guinardó

Al lloc on ara hi ha Can Cortada hi havia una viŀla romana sobre la qual els senyors d’Horta van erigir una torre de defensa medieval. Al segle XVI es va convertir en una fèrtil masia que abastia els mercats d’Horta i de Gràcia i ara acull un majestuós restaurant.

Advertising
Torre de Sant Joan
© Irene Fernández

Torre de Sant Joan

Museus i institucions Interès especial El Clot

Avui aquesta torre, part d’un complex masover que data del segle XIII, forma part de l’Escola Casas (Sant Joan de Malta, 44), inaugurada l’any 1932. Fins al 1977 l’escola va ser exclusivament femenina i obrera.

Can Masdeu
© Irene Fernández

Can Masdeu

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics

Edificada al segle XVII al parc de Collserola, va ser reconstruïda al segle XX com a convent, i més tard, com a hospital de leprosos. Després de 50 anys abandonada, des del 2001 hi viu una comunitat d’okupes que cuiden de la vall i defensen la gestió dels espais comuns.

Advertising

Torre del Rellotge

Llocs d'interès Llocs i edificis històrics Sants

Entre la plaça d’Ibèria i la de Bonet i Muixí, a Sants, s’amaga un casalot del segle XIV que havia acollit l’Arxiu Històric de Sants. Ara depèn del centre cívic Cotxeres de Sants.

MUHBA Vil·la Joana

Museus i institucions Història Ubicació

La documentació més antiga d’aquesta gran masia de Collserola data del segle XVI, però és popular, sobretot, per haver acollit, malalt, el poeta Jacint Verdaguer. Ara és part de la xarxa del MUHBA i està pendent de remodelació.

Advertising

La Masia de Can Planes

Museus i institucions Interès especial La Maternitat i Sant Ramon

Tothom la coneix com La Masia (Maternitat, s/n) i fins al 2011 va ser la residència dels joves de les categories inferiors del Barça. Tot i que ja no allotja els futurs talents de l’equip, continua sent propietat del Barça.

Advertising

Can Móra

Llocs d'interès Torres i miradors El Carmel

Situada a les portes del Park Güell, Can Móra (Portell, 11-13) data de l’any 1750. Protegida com a bé d’interès local, la masia es conserva convertida en residència per a la gent gran.

Centre Cívic Can Castelló

Què fer Sarrià - Sant Gervasi

Situada a Sarrià-Sant Gervasi, aquesta masia burgesa construïda a finals del segle XVI i remodelada al segle XX segons l’estètica modernista és avui el centre cívic Can Castelló.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising