Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Masies de Barcelona

Masies de Barcelona

A Barcelona encara tenim masies, tresors de temps passats que cal conservar. Us en presentem 10

Torre de Sant Joan
@ Irene Fernández
Per Maria Junyent |
Advertising

La casa és la primera creació d’un poble i les masies que encara sobreviuen a Barcelona són avui el record del passat rural d’aquesta ciutat. La fundació Mas i Terra, que s’ocupa de promoure actuacions destinades a la conservació i recuperació del patrimoni històric, va engegar l’any 2005 un projecte d’inventari de les masies de Barcelona amb l’objectiu de documentar-les totes, desaparegudes i existents –en total 603–, que va culminar en la publicació del llibre 'Masies de Barcelona' (Angle Editorial, 2009). Hem recorregut la ciutat a la recerca d’aquests testimonis de la història, avui reconvertits en centres cívics, escoles i restaurants, entre d’altres, que amaguen un passat de segles.

Can Mestres
© Irene Fernandez
Llocs d'interès

Can Mestres

icon-location-pin Sants - Montjuïc

L’any 1997 l’Ajuntament va expropiar els terrenys que envolten la masia de Can Mestres –propietat de Benvingut Mestres– per obrir-los al barri i a la ciutat. Avui forma part de la xarxa d’horts urbans i també hi ha una granja.

Can Cortada
© Irene Fernández
Restaurants, Mediterrània

Can Cortada

icon-location-pin Horta - Guinardó

Al lloc on ara hi ha Can Cortada hi havia una viŀla romana sobre la qual els senyors d’Horta van erigir una torre de defensa medieval. Al segle XVI es va convertir en una fèrtil masia que abastia els mercats d’Horta i de Gràcia i ara acull un majestuós restaurant.

Advertising
Torre de Sant Joan
© Irene Fernández
Museus i institucions, Interès especial

Torre de Sant Joan

icon-location-pin El Clot

Avui aquesta torre, part d’un complex masover que data del segle XIII, forma part de l’Escola Casas (Sant Joan de Malta, 44), inaugurada l’any 1932. Fins al 1977 l’escola va ser exclusivament femenina i obrera.

Can Masdeu
© Irene Fernández
Llocs d'interès, Llocs i edificis històrics

Can Masdeu

Edificada al segle XVII al parc de Collserola, va ser reconstruïda al segle XX com a convent, i més tard, com a hospital de leprosos. Després de 50 anys abandonada, des del 2001 hi viu una comunitat d’okupes que cuiden de la vall i defensen la gestió dels espais comuns.

Advertising
Llocs d'interès, Llocs i edificis històrics

Torre del Rellotge

icon-location-pin Sants

Entre la plaça d’Ibèria i la de Bonet i Muixí, a Sants, s’amaga un casalot del segle XIV que havia acollit l’Arxiu Històric de Sants. Ara depèn del centre cívic Cotxeres de Sants.

Museus i institucions, Història

MUHBA Vil·la Joana

icon-location-pin Ubicació

La documentació més antiga d’aquesta gran masia de Collserola data del segle XVI, però és popular, sobretot, per haver acollit, malalt, el poeta Jacint Verdaguer. Ara és part de la xarxa del MUHBA i està pendent de remodelació.

Advertising
Museus i institucions, Interès especial

La Masia de Can Planes

icon-location-pin La Maternitat i Sant Ramon

Tothom la coneix com La Masia (Maternitat, s/n) i fins al 2011 va ser la residència dels joves de les categories inferiors del Barça. Tot i que ja no allotja els futurs talents de l’equip, continua sent propietat del Barça.

Advertising
Llocs d'interès, Torres i miradors

Can Móra

icon-location-pin El Carmel

Situada a les portes del Park Güell, Can Móra (Portell, 11-13) data de l’any 1750. Protegida com a bé d’interès local, la masia es conserva convertida en residència per a la gent gran.

Centre Cívic Can Castelló

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Situada a Sarrià-Sant Gervasi, aquesta masia burgesa construïda a finals del segle XVI i remodelada al segle XX segons l’estètica modernista és avui el centre cívic Can Castelló.

Advertising