Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Patria

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Patria

Patria

Fernando Aramburu

Per Josep Lambies
Advertising

1. Euskadi: retrat terrible
A les mans, un llibre que pesa, en tots els sentits. A la llengua, el gust fred del canó d’una pistola. Fernando Aramburu va començar a penetrar el temps del terrorisme al País Basc a Fuegos con limón, la seva primera novel·la, que anava d’un jove de família obrera que se n’anava a estudiar a Sant Sebastià als anys 70. És ara, aquesta rentrée, que ha assolit el cim.

2. La història de les dues mares
'Patria' és la tragèdia d’una terra en clarobscur. I de dues famílies, cadascuna amb la seva matriarca. Una és vídua d’una víctima, i l’altra mare d’un terrorista. Una s’asseu sobre una làpida molsosa a parlar amb el més enllà i l’altra li resa a un sant. Una encén un llum al menjador i espia des de darrere la persiana del dormitori, en plena nit, mentre veu com l’altra s’acosta a la porta d’entrada, de puntetes.

3. Invàlids, capellans i terror
I després queda la misèria. Una filla que va patir un ictus i es va quedar lligada en una cadira de rodes, i una altra que no va voler anar al funeral del pare. Els anys que cauen sobre un hort enfangat on algun dia algú va construir una presa de formigó per evitar inundacions en dies de tempesta. I un capellà que defensa la pau dels feligresos posant sobre la corda fluixa a qui vol remoure la sorra del passat.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising