Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Pregunta-ho a la pols, de John Fante

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Pregunta-ho a la pols

Pregunta-ho a la pols, de John Fante

John Fante

Per Andreu Gomila
Advertising

1. Arturo Bandini, el protagonista
Arturo Bandini és un marrec que s’ha traslladat de Colorado a Los Angeles amb la intenció de guanyar-se el pa com a escriptor. Viu en una pensió de mala mort i s’enamora de Camilla López, una cambrera mexicana que li fa perdre el cul. L’escena en què ella se li ofereix a la platja i no és capaç de passar a l’acció és tan bona com la d’Alexander Portnoy paralitzat quan se li obre de cames una soldat israeliana a la novel·la de Philip Roth. Quin gran protagonista!

2. Com es fa un escriptor
Fante ens explica els dies durs de l’escriptor que no té un ral i es passeja fatxenda per la ciutat amb un exemplar d’una revista on li han publicat el primer relat. Ningú no li fa cas, pobre. Mentrestant, vagabundeja i s’asseu davant la màquina d’escriure. La vida li dóna prou material per seguir inventant. És així com es fa, oi?

3. Una traducció esplèndida
Charles Bukowski diu al pròleg que, quan va descobrir 'Pregunta-ho a la pols', va ser un mirall on encaminar la seva prosa. Per fi havia trobat algú que escrivia com parla la gent. I Martí Sales ha creat una estructura verbal que llisca de mil meravelles amb el català d’ara. Tot sona viu, tan bé com quan llegeixes Fante en anglès. Per emmarcar.

Pregunta-ho a la pols
John Fante
Edicions de 1984
224 pàgines. 16,90 €.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising