5 propostes gastronòmiques i d'enoturisme top a les comarques de Barcelona, sense anar més lluny

Entre vinyes, oliveres i mar, descobriu la riquesa gastronòmica i cultural del territori. Us presentem plans on podreu assaborir la Barcelona més autèntica sense fer gaires hores de viatge
Foto: Xavier Torres-Bacchetta I Diputació de Barcelona
Xavier Torres-Bacchetta I Diputació de Barcelona
Time Out en col·laboració amb Diputació de Barcelona
Publicitat

Ben a prop de Barcelona, hi trobem terres ben riques que val la pena descobrir i que podeu conèixer a través de les seves gents, la seva gastronomia i les seves tradicions. A les comarques barcelonines, a tocar de la ciutat, us hi esperen experiències enogastronòmiques i de turisme de proximitat que no us deixaran indiferents, que respecten el ritme de la natura i que converteixen els petits plaers en moments autèntics que us arribaran al cor.

Sense grans desplaçaments, però amb una gran capacitat de sorpresa, aquestes terres us obren les portes a una cuina que oscil·la entre la tradició més arrelada i la creativitat dels xefs més innovadors, i a un enoturisme de qualitat, arrelat en vinyes, cellers i paisatges de postal.

Enguany, Catalunya ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia, una distinció que posa en valor no només la qualitat de la seva cuina i dels seus vins, sinó també el seu compromís amb un model alimentari sostenible, local i ple de significat cultural. I la província de Barcelona n’és una protagonista destacada, on la gastronomia es viu a peu de carrer, als mercats, als cellers, a les cuines, però també al camp, al mar i entre oliveres centenàries. Voleu descobrir com? Apunteu-vos a les activitats que recomanen a la web de Barcelona és molt més

De totes maneres, us seleccionem cinc experiències imprescindibles per assaborir aquest patrimoni amb tots els sentits. Us convidem a recórrer les rutes del vi, a descobrir el llegat vitívinicola de les tines de pedra seca, a conèixer com es produeixen alguns dels millors aliments locals, a viure l’ambient únic de les llotges de peix i a endinsar-vos en el món de l’oli a través de l’oleoturisme. Tot plegat, sense anar més lluny!

1. De vi en vi per Barcelona i les seves comarques

Barcelona és terra de vins. I no cal anar gaire lluny per comprovar-ho. A pocs quilòmetres de la ciutat, s’estenen tres denominacions d’origen amb personalitat pròpia que us obren les portes a un món de cellers, vinyes, tastos i experiències que mariden amb natura, història i bona vida. Rutes per fer a peu, en bicicleta o fins i tot en vaixell, sempre amb una copa a prop i el paisatge de fons. 

DO Penedès: la gran clàssica
Més de 24.000 hectàrees de vinya, més de 75 cellers i dues capitals del vi i el cava: Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia. Aquesta és la carta de presentació d’una de les rutes vinícoles més completes i reconegudes del país. Visites entre ceps, tastos sota els estels, pícnics a l’ombra de vinyes ecològiques, propostes enoturístiques amb bici, 4x4 o autocaravana... i una agenda plena d’activitats tot l’any, com la imprescindible Festa de la Fil·loxera. De ben segur que no us avorrireu.

DO Pla de Bages: pedres, silenci i vins amb caràcter
Més al nord, entre boscos i muntanyes, la DO Pla de Bages amaga un paisatge singular i un patrimoni únic: les tines de pedra seca, testimoni mut d’una tradició vinícola que es remunta segles enrere. Aquí hi trobareu cellers familiars, allotjaments rurals encantadors, cavalls, bicicletes i molta calma. Tot amb Montserrat a l’horitzó i el segell del Geoparc Mundial de la UNESCO. Apunteu dues dates: la Festa del Vi (juny) i la Verema (octubre).

DO Alella: mar, modernisme i vins delicats
A només 15 minuts de Barcelona, la DO Alella combina vinya i Mediterrani, arquitectura modernista i natura protegida. És petita, sí, però intensa: cellers familiars, vins cuidats fins al detall, restes romanes, concerts entre vinyes, mercats de proximitat i fins i tot propostes per arribar-hi en bicicleta elèctrica o navegant! Tot això envoltat pel Parc de la Serralada Litoral i amb la brisa marina com a companya fidel. Us torna bojos la pansa blanca? A Alella, és la reina absoluta.

Ah, i si vols aprendre de vins i de caves, no us perdeu el VINSEUM (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i el Cava Centre (Centre d’Interpretació del Cava). I si la Ruta Miravinya us permet conèixer amb cotxe gran part de la seva geografia, a Penedès 360 trobareu itineraris enoturístics que us permetran descobrir els seus paisatges de postal a peu, amb bicicleta de passeig o amb BTT.

2. Tecnologia centenària: tines de pedra seca

Sabeu què són les tines de pedra seca? Són construccions fetes amb pedra, terra i enginy just al costat de la vinya que servien per fermentar el raïm i començar el procés de fer el vi directament allà, a peu de camp. Així, els antics vinyataires s'estalviaven el cost del trajecte fins al poble. 

L
es tines de pedra seca del Bages es van començar a construïr al segle XVIII i són un patrimoni rural insòlit, autèntic i únic a Europa. Avui, més d’un centenar d’aquestes joies arquitectòniques dormen entre boscos i marges, perfectament integrades en l’entorn i plenes d’història per explicar.

La vall del Flequer és el millor escenari per descobrir-les. Un itinerari circular amb inici al Pont de Vilomara us permetrà recórrer la ruta a peu entre silenci, natura i petites meravelles de l’arquitectura popular: les tines del Bleda, del Tosques o de l’Escudelleta —aquest darrer, amb dotze tines i una antiga premsa de pedra que encara es conserva— són parades obligades. I si la posta de sol us enganxa a mitja ruta, encara millor: la llum daurada entre vinyes i pedra és part de l’experiència.

Però no tot és pedra: aquí el vi encara batega. La DO Pla de Bages, amb Montserrat de fons, continua elaborant vins de gran caràcter. El picapoll, varietat blanca autòctona i exclusiva de la comarca, és l’estrella, però cellers locals també estan recuperant raïms històrics com el sumoll, el mandó o el picapoll negre. 

Les tines són memòria viva d’un temps en què la vinya ho era tot, especialment entre 1860 i 1890, quan la fil·loxera arrasava Europa i el Bages vivia una efervescència vinícola sense precedents. Visitar-les és fer un viatge al passat amb tots els sentits, entre natura, història i copa a la mà.

3. Posar les mans dins la massa dels productes locals!

Hi ha moltes maneres d’assaborir un territori, però poques tan autèntiques com descobrir d’on venen els seus sabors. A tocar de Barcelona, us esperen petits productors que obren les portes perquè pugueu veure, olorar, tocar i tastar el que hi ha darrere d’un bon formatge, una melmelada artesana o una cervesa de muntanya. Aquí teniu set experiències gastronòmiques de proximitat que us faran estimar encara més cada mos i cada glop.

Can Marpons (Arenys de Munt)
Maduixes amb nom propi. Aquesta finca familiar del Maresme cultiva maduixes des de fa més de 50 anys. A la primavera, podeu passejar pels camps, collir-les amb les vostres mans i tastar-les acabades de sortir del sol. Naturalment irresistibles.

Can Xicoy (Arenys de Munt)
Formatges amb personalitat i cabres que coneixereu pel nom. Aquesta explotació familiar produeix formatge artesà amb llet crua del seu propi ramat. Podreu visitar la granja, veure el procés i fer un tast de proximitat, literal.

Moió Melmelades (Font-rubí)
Fruita, sucre, pot i passió. Aquest petit obrador ecològic transforma fruita de temporada en melmelades sorprenents. Durant la visita descobrireu com es fa tot a mà, amb calma i bon gust. I sí, es tasten!

Espai Xocolata Simón Coll (Sant Sadurní d’Anoia)
Una experiència de xocolata de la fava a la rajola. Amb audiovisuals, demostracions en viu i tast final, aquest espai us endinsa en l’univers dolç d’una marca centenària. Ideal per a llaminers amb curiositat.

Mas Buret (Santa Margarida de Montbui)
Endinseu-vos en el món de les abelles amb aquesta empresa apícola familiar. La visita inclou observació de ruscs i tast de diferents mels. Un bany de natura i dolçor directa de la font.

Xerigots (Vilafranca del Penedès)
Formatges artesans madurats en antics cups de vi. Xerigots ofereix tastos, maridatges i sopars entre parets plenes d’aromes. Ideal per qui vol entendre el formatge com una cultura més que com un aliment.

Cal Serrats (Argençola)
Pasturar ovelles al matí i tastar xai ecològic a migdia. A Cal Serrats podeu viure l’experiència de fer de pastor, trepitjar natura i entendre com es produeix carn amb consciència. Una jornada diferent, amb molt de sentit.

4. Rumb a les llotjes de peix

Gaudiu del sol, la platja i la bona cuina més autèntica. A tocar de Barcelona, el Mediterrani es desplega amb una generositat que fa que cada dia pugui tenir gust i color diferent. La costa que envolta la capital i s’estén al llarg de les comarques de Barcelona és un mosaic de platges per a tots els gustos. Hi ha cales solitàries per deixar-se hipnotitzar pel so de les onades, platges urbanes amb tots els serveis, com les de la Barceloneta —sempre vives, sempre a punt—, i extenses franges de sorra com les de Castelldefels o el Maresme, ideals per fer esport, llegir sota el para-sol o veure com s’apaga el dia darrere d’un vermut a peu de mar.

Però si el que busqueu és combinar bany, paisatge i gastronomia autèntica, pareu atenció a un ritual que encara avui manté tot el seu encant: l’arribada del peix a port. Tant a Arenys de Mar com a Vilanova i la Geltrú, les llotges obren cada tarda perquè pugueu veure en directe com arriben les barques i com comença la subhasta. És un moment gairebé teatral, on el mar es converteix en espectacle. De fet, la llotja de Vilanova és una de les més dinàmiques del país, amb una activitat pesquera que continua sent motor econòmic i identitari. Hi podeu assistir com a públic, veure les captures del dia i entendre què vol dir realment "cuina de quilòmetre zero".

I ja que hi sou, deixeu-vos temptar per la sorra: Vilanova i la Geltrú també és plantar el pareo. Des de la platja del Far, amb el seu far de postal i un ambient tranquil, fins a la platja de la República, petita i discreta, ideal per a una estona de calma. Aquest és el luxe de la Costa Barcelona: poder fer un bany a prop de casa, veure arribar el peix, i acabar el dia assaborint-lo al plat.

5. Fer oleoturisme per degustar elixirs mediterranis

Ensumeu tots els olis d'oliva abans d'embutxacar-vos un perquè l'estimeu massa? Descobriu com reconèixer el seu nivell de qualitat, quines notes té, com maridar-lo i tot el procés que atravessa el producte per acabar en una ampolla. Com? Passejant entre oliveres centenàries, respirant l’aire net d’un matí de tardor i escoltant històries de generacions que han convertit l’oli en patrimoni cultural.

Des del Bages fins al Baix Llobregat, de la mà de petits productors i masies amb encant, descobrireu varietats autòctones com la becaruda, l’oli vera o l’oli d’Olesa, cadascun amb el seu propi perfil de sabor i identitat. A llocs com Can Morral del Molí, al Vallès Occidental, podreu fer tastos guiats d’oli ecològic en una finca envoltada d’oliveres amb nom propi. A Olesa de Montserrat, la visita al molí municipal us permetrà veure com es premsa un oli suau i dolcenc, ideal per realçar el gust dels aliments amb discreta elegància.

Més al nord, el Vallès Oriental amaga petits tresors com Masia Can Viver, on l’oli d’oliva s’entén com una forma de viure. Aquí, entre aromes de menta i fulla verda, descobrireu què fa únic aquest oli i podreu relaxar-vos envoltats de natura. I si busqueu una experiència més completa, al Bages trobareu propostes com les d’Oller del Mas, que combinen tastos de vins i olis amb rutes entre barraques de pedra seca i vinyes antigues. O fins i tot, podeu dormir envoltats d’oliveres en una experiència de glàmping a Celler Migjorn

Preparats per tota aquesta experiència terrenal? Apunteu-vos a totes aquestes experiències. Només cal que entreu al web!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat