Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Red Hook Crit

5 coses que no saps de la Red Hook Crit

La cursa ciclista urbana nascuda a Brooklyn arriba un any més al Fòrum el 27 d'agost

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

És una cursa ciclista però no és només una cursa ciclista. És adrenalina. Són professionals del pedalatge contra amateurs. Tothom s'hi pot inscriure (val uns 60 euros). O anar-hi com a públic, gratis. És la Red Hook Crit, la cursa de 'fixies' (bicicletes de pinyó fix) nascuda al barri postindustrial de Red Hook (Brooklyn) l'any 2008.

Sense patrocini, permisos ni premis
© Brazo de Hierro

Són els karts i no les bicicletes els orígens de la Red Hook Crit. Amb només 12 anys, el fundador de la cursa, David Trimble, era un boig de la velocitat i l'esperit competitiu d'aquests cotxes. Amb els anys va aconseguir accedir al circuit professional i va entrar a formar part de l'equip de Formula Renault. Però la falta de diners i de patrocinis el va allunyar de les curses –el que realment l'apassionava– i el va relegar a l'equip mecànic. Fins que al 2006 abandona definitivament l'automovilisme i es trasllada, sense un xavo, a Red Hook (Brooklyn), on s'instal·la al taller de fusteria del seu tiet. I allà és on canvia els cotxes per les bicicletes. Comença a competir als circuits professionals, però aviat s'avorreix. Troba a faltar aquell esperit competitiu dels karts. Aquella rivalitat salvatge. I decideix crear una cursa sense regles arbitràries en la qual guanyi només el més ràpid.

L'any 2008, coincidint amb el seu 26è aniversari, Trimble convoca ciclistes professionals, amateurs, missatgers i apassionats de les 'fixies' a una cursa pels carrers de Red Hook. Sense patrocinadors, premis, publicitat ni permisos. La convocatòria no és cap èxit però l'ambient és espectacular. Kacey Manderfield, ciclista dona, s'imposa a la resta d'homes. Guanya. I aquí comença la història.

De Brooklyn a Milà, Londres i Barcelona

L'any 2009, un any després de la primera cursa clandestina, el nombre de corredors es va triplicar amb l'única publicitat del boca-orella. El 2010, la Red Hook es va expandir cap al continent europeu, concretament cap a Milà, on gairebé van exhaurir places. Jonander Ortuondo, corredor vasc, es va fer amb la primera posició. Tres anys més tard, l'any 2013, la cursa va arribar a Barcelona i el 2015 es va estendre fins a Londres. Actualment, la Red Hook celebra etapes a aquestes quatre ciutats: Nova York, Milà, Barcelona i Londres.

Publicitat
Professionals vs. amateurs

Tot i que la cursa ha crescut, regularitzat i estès pel món, la seva essència continua sent la mateixa: només guanya el millor. Per participar-hi no cal estar federat enlloc, ni demostrar habilitats i quilometratge. Només cal una 'fixie' i ganes d'arribar a la meta abans que ningú. Traducció: a la Red Hook Crit hi pot participar tothom, des de corredors professionals a persones que serpentegen veloços la ciutat a lloms de la seva bicicleta.

Foc a les rodes

La primera cursa a Brooklyn va ser mixta i la va guanyar una dona (Kacey Manderfield). Ara les fan per separat. La d'homes són 28 voltes al circuit (31 km) i la de dones 24 (26 km). El 'foc a les rodes' vol dir que els ciclistes arriben córrer a 50 km/h –amb bicicletes sense frens!– en un circuit de corbes tancades que talla l'alè als espectadors.

Publicitat
Nocturnitat

Nocturnitat

El Fòrum un matí d'agost és l'infern a la terra. Imagineu-vos-el sobre una bici i amb intencions de fer 27 voltes a un circuit: Impracticable. No és el cas de la Red Hook Crit. Tot i que el recinte obre a partir de les 10.30 h del matí, els entrenaments no comencen fins a les 17 h i les curses no es fan fins a les 20 h.