Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 5 coses que no saps de la Red Hook Crit

5 coses que no saps de la Red Hook Crit

La cursa ciclista urbana nascuda a Brooklyn arriba un any més al Fòrum el 27 d'agost

Red Hook Crit
Per Maria Junyent |
Advertising

És una cursa ciclista però no és només una cursa ciclista. És adrenalina. Són professionals del pedalatge contra amateurs. Tothom s'hi pot inscriure (val uns 60 euros). O anar-hi com a públic, gratis. És la Red Hook Crit, la cursa de 'fixies' (bicicletes de pinyó fix) nascuda al barri postindustrial de Red Hook (Brooklyn) l'any 2008.

Red Hook Crit

Red Hook Crit Barcelona
© Brazo de Hierro

Sense patrocini, permisos ni premis

Són els karts i no les bicicletes els orígens de la Red Hook Crit. Amb només 12 anys, el fundador de la cursa, David Trimble, era un boig de la velocitat i l'esperit competitiu d'aquests cotxes. Amb els anys va aconseguir accedir al circuit professional i va entrar a formar part de l'equip de Formula Renault. Però la falta de diners i de patrocinis el va allunyar de les curses –el que realment l'apassionava– i el va relegar a l'equip mecànic. Fins que al 2006 abandona definitivament l'automovilisme i es trasllada, sense un xavo, a Red Hook (Brooklyn), on s'instal·la al taller de fusteria del seu tiet. I allà és on canvia els cotxes per les bicicletes. Comença a competir als circuits professionals, però aviat s'avorreix. Troba a faltar aquell esperit competitiu dels karts. Aquella rivalitat salvatge. I decideix crear una cursa sense regles arbitràries en la qual guanyi només el més ràpid.

L'any 2008, coincidint amb el seu 26è aniversari, Trimble convoca ciclistes professionals, amateurs, missatgers i apassionats de les 'fixies' a una cursa pels carrers de Red Hook. Sense patrocinadors, premis, publicitat ni permisos. La convocatòria no és cap èxit però l'ambient és espectacular. Kacey Manderfield, ciclista dona, s'imposa a la resta d'homes. Guanya. I aquí comença la història.

Red Hook Crit 1

De Brooklyn a Milà, Londres i Barcelona

L'any 2009, un any després de la primera cursa clandestina, el nombre de corredors es va triplicar amb l'única publicitat del boca-orella. El 2010, la Red Hook es va expandir cap al continent europeu, concretament cap a Milà, on gairebé van exhaurir places. Jonander Ortuondo, corredor vasc, es va fer amb la primera posició. Tres anys més tard, l'any 2013, la cursa va arribar a Barcelona i el 2015 es va estendre fins a Londres. Actualment, la Red Hook celebra etapes a aquestes quatre ciutats: Nova York, Milà, Barcelona i Londres.

Advertising
Red Hook Crit 2

Professionals vs. amateurs

Tot i que la cursa ha crescut, regularitzat i estès pel món, la seva essència continua sent la mateixa: només guanya el millor. Per participar-hi no cal estar federat enlloc, ni demostrar habilitats i quilometratge. Només cal una 'fixie' i ganes d'arribar a la meta abans que ningú. Traducció: a la Red Hook Crit hi pot participar tothom, des de corredors professionals a persones que serpentegen veloços la ciutat a lloms de la seva bicicleta.

Red Hook Crit 3

Foc a les rodes

La primera cursa a Brooklyn va ser mixta i la va guanyar una dona (Kacey Manderfield). Ara les fan per separat. La d'homes són 28 voltes al circuit (31 km) i la de dones 24 (26 km). El 'foc a les rodes' vol dir que els ciclistes arriben córrer a 50 km/h –amb bicicletes sense frens!– en un circuit de corbes tancades que talla l'alè als espectadors.

Advertising

Nocturnitat

El Fòrum un matí d'agost és l'infern a la terra. Imagineu-vos-el sobre una bici i amb intencions de fer 27 voltes a un circuit: Impracticable. No és el cas de la Red Hook Crit. Tot i que el recinte obre a partir de les 10.30 h del matí, els entrenaments no comencen fins a les 17 h i les curses no es fan fins a les 20 h.

Advertising