Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Rutes enoturístiques a Catalunya

Rutes enoturístiques a Catalunya

Descobriu les propostes enoturístiques de les diferents denominacions d'origen de la província de Barcelona

Per Time Out en col·laboració amb Codorniu
Advertising

Amics de l’enoturisme, hem donat un cop d'ull a les nombroses propostes enoturístiques que ofereixen les diferents denominacions d'origen de la província de Barcelona i us hem fet una preselecció amb algunes de les més atractives.
Qualsevol època de l’any és bona per fer enoturisme, però s’ ha de tenir en compte el cicle de les vinyes, que va lligat a la gastronomia i les festivitats. Així, aquestes es multipliquen a finals de l’estiu, que és temps de recol·lecció. Per altra banda, a l’hivern, que és quan les vinyes reposen i s’oxigena la terra, les branques resultants de la poda són el millor combustible per rostir els calçots i la carn a la brasa. Sigui l’estació que sigui, els colors són sempre una delícia.

DO Penedès

Comencem el nostre recorregut a la DO Penedès, que compta amb una ubicació privilegiada, entre la Serralada Prelitoral i la costa mediterrània. En les seves terres la varietat de raïm més cultivada és el xarel·lo, el qual ens permetrà gaudir de vins joves amb caràcter sedós però amb cos mentre visitem el patrimoni modernista de la zona. A Gelida, on el modernisme va arribar tard i es va entendre principalment en el seu caràcter ornamental, podem culminar la visita a les seves nou cases modernistes amb una copa freda de cava brut nature. A Sant Sadurní d’Anoia, les caves Codorníu s’obren per mostrar el seu esperit modernista i ens permeten visitar les caves subterrànies per fer una degustació. Per descomptat, no podrem tornar-nos a casa sense apropar-nos fins a la capital de la comarca, doncs a Vilafranca del Penedès hi ha més de 20 edificis modernistes de gran interès, principalment a càrrec dels arquitectes Santiago Güell i Eugeni Campllonch.

DO Alella

La DO Alella, que es troba tan sols a 15 km al nord de la ciutat de Barcelona i és una de les denominacions d’origen més petites i antigues de la península. En un sol dia podem visitar els seus cellers, des d’on es veu el mar, i aprofitar per conèixer el patrimoni monumental d’Alella: visitar el celler romà de Vallmora o passejar pel Parc de la Serralada Litoral, on les vinyes i el bosc mediterrani conviuen. Ja pots apuntar-te a l'agenda que a final de setembre, quan se celebra la Setmana del Vi, plena d'activitats i tasts de vins.

DO Pla de Bages

A la comarca del Bages, que té un important patrimoni geològic, la producció vinícola es defineix com l’única d’Espanya on es cultiva el picapoll. Així, la seva oferta és perfecta pels muntanyers, sobretot quan li agraden els vins blancs afruitats i d’aroma fresc. A les belleses de Manresa, Cardona i el monestir de Montserrat es poden afegir els paisatges de les valls del Montcau, on es troben les tines i barraques de vinya més representatives. El més recomanable és fer una de les rutes a peu que hi ha a la zona, i veure de prop aquestes tines que des del segle XIX es troben enmig de les vinyes per estalviar al pagès el transport del raïm fins a la masia.

DO Cava

Per finalitzar, estesa per tota la comarca de l’Alt Penedès, on es concentra el 95% de la producció de cava de tota Espanya, es troba la DO Cava, que ofereix durant tot l’any molts esdeveniments entorn d’aquesta beguda. En els cellers, d’estil modernista o avantguardista, es pot veure l’evolució de les bombolles, que és tot un espectacle. Amb el propòsit de conèixer tots els secrets d’aquesta beguda, és indispensable visitar el VINSEUM i el Centre d’Interpretació del Cava.

Advertising