Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Meet Vincent van Gogh
FOTO: Vincent van GoghMeet Vincent van Gogh

7 motius per no perdre’s l'exposició 360º de Van Gogh

Havies somiat alguna vegada viure dins d'un quatre? L'exposició ‘Meet Vincent van Gogh Experience’ arriba ara a Barcelona i en ella podràs tocar els gira-sols i caminar sota la nit estrellada del pintor holandès

Time Out en col·laboració amb Meet Vincent Van Gogh
Publicitat

Fins ara, les exposicions de pintura les vèiem sempre de la mateixa manera: passejant per les galeries del museu, aturant-nos davant dels quadres, prenent-nos el temps per captar la seva bellesa, o els seus aspectes misteriosos, i transformar-ho tot en emoció. Però per molt que ens esforcéssim, era impossible satisfer una fantasia completament humana: la de travessar el llenç i romandre, durant breus moments, dins del quadre. O sigui: veure el quadre des de dins. Però des que les exposicions han començat a apostar pel format multimèdia, aquest somni és possible, i la prova està en Meet Vincent van Gogh Experience, una idea que va posar en marxa el Van Gogh Museum d'Amsterdam el 2017 i que respon a un desig natural: conèixer l'obra del mestre holandès de la pintura moderna com si estiguéssim dins de la seva nit estrellada, a la seva cambra de treball o al costat dels seus famosos gira-sols.


Des del 14 de març, i fins al 2 de juny, Barcelona acollirà l'exposició per primera vegada a Europa en una ubicació al final del Port Vell i al costat de la platja de la Barceloneta, a la plaça de Miquel Taradell. Una experiència fascinant, ideal tant per a amants de pintura com per a famílies i grups escolars, i que et permetrà viure l'extraordinària pintura de Vincent van Gogh d'una manera sorprenent. Si vols saber més, aquí et donem diverses raons per no perdre't aquesta exposició única.

Un espai majestuós
Carolien Sikkenk © Meet Vincent van Gogh Experience

1. Un espai majestuós

Per fora, pot semblar que l'espai que s'instal·larà a la plaça de Miquel Tarradell expressament per a aquesta exposició no sigui gaire gran. Però un cop dins de l'exposició, els 90 minuts d'experiència permeten endinsar-te en un univers en el qual es reformen les lleis de la perspectiva i les dimensions de l'espai. La ruta per la vida i l'obra de Vincent van Gogh està dividida en sis seccions, cadascuna d'elles corresponent amb les diferents etapes vitals i artístiques del pintor, i és tal la densitat d'informació i la capacitat que tindrem de barrejar-nos amb l'entorn que serà com entrar en un món paral·lel desconegut. Es pot arribar amb metro, amb bus o caminant, però al·lucinaràs tant que et costarà sortir.

Garantia de qualitat holandesa

2. Garantia de qualitat holandesa

L'exposició és una iniciativa del Van Gogh Museum d'Amsterdam, la institució que conserva la major part de l'obra pictòrica del mestre holandès. No són propietaris de tots els quadres principals del pintor –per exemple, Els gira-sols estan a la National Gallery de Londres–, però no hi ha dubte que els seus experts són algunes de les màximes autoritats mundials en el tema. Aquesta exposició / experiència l'ha desenvolupat un equip de conservadors del museu, en col·laboració amb equips creatius especialitzats en tècniques d'art multimèdia, i la seva arribada a Barcelona –que serà la primera ciutat europea en mostrar-la– ve avalada pel gran èxit de públic collit a Xangai i el reconeixement dels premis The Award for Outstanding Achievement com la millor experiència d'immersió en un museu el 2017.

Publicitat
Experiència multisensorial al·lucinant

3. Experiència multisensorial al·lucinant

Com dèiem, no es tracta només d'anar veient quadres. Es tracta de tocar-los, de olorar-los, d'escoltar-los, de sentir-te envoltat pel paisatge i en companyia dels personatges. Però a més, l'exposició es completa amb tota mena de suports multimèdia, com a música, vídeos, pantalles tàctils, realitat virtual i situacions en què la tecnologia permet un coneixement de les obres i de la informació a partir de camins nous. I, sobretot, el suport d'una audioguia en la qual el propi Van Gogh i la seva família, representats per la veu de deu actors, i a partir de textos de les seves cartes, relaten la història de cada quadre i de cada moment de la seva vida, fins al punt que serà com ficar-nos en la ment del geni.

Entrar a les obres

4. Entrar a les obres

I gràcies a la tecnologia, aconseguirem l'impossible fins ara: poder viure dins dels quadres de Van Gogh, seure al llit on dormia, tocar el cavallet en què pintava, passejar sota la seva nit estrellada i acostar-nos als gira-sols. Això s'aconsegueix transformant cada obra fonamental de la seva pictografia en un escenari 3D que t'envolta i fa la sensació de crear un món particular, una bombolla de formes i colors.

Publicitat
Reconèixer el paisatge

5. Reconèixer el paisatge

A més, cadascuna de les instal·lacions en què està dividida l'exposició et permet el moviment dins d'ella, de manera que, a més de veure les obres, tocar-les i sentir-les, també les podrem recórrer, en particular els paisatges plens de colors vius i formes ondulades que va pintar Van Gogh. Una de les fantasies que tenim davant un quadre que representa una naturalesa màgica és la de poder entrar en aquesta naturalesa, travessar la quarta paret i ser-hi durant un temps. Gràcies a aquesta experiència d'immersió, podràs reconèixer i recórrer els paisatges de Van Gogh.

Coneix a la família Van Gogh

6. Coneix a la família Van Gogh

I un cop dins, podràs conèixer també als protagonistes d'aquesta història: al propi pintor, al seu germà Theo, amb el qual va mantenir una intensa correspondència epistolar, la seva cunyada, als pares ... A més de les instal·lacions a partir dels quadres més representatius, l'experiència té molts elements propis d'una exposició a l'ús: documents gràfics, textos, objectes que van pertànyer al pintor, vídeos i pantalles en què consultar informació complementària. En total, són més de 10.000 documents que ens ajudaran a comprendre millor la vida trista i l'obra trencadora d'un geni universal.

Publicitat
Fes-te les millors fotos per Instagram

7. Fes-te les millors fotos per Instagram

I si a més de l'experiència en la vida real vols prolongar el moment en la teva dimensió virtual i social, tingues en compte una cosa: l'exposició és tan espectacular que les fotos que et facis allà dins seran magnífiques, i quedaran de meravella al teu perfil d'Instagram o en els teus 'stories'. De fet, la mateixa exposició ja incentiva aquest tipus de conversa social: no t'oblidis d'anar amb el teu mòbil o amb una càmera de qualitat, perquè les fotos que et facis dins dels quadres seran un triomf segur a les teves xarxes socials.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat