Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Una sensación extraña

Una sensación extraña

Orhan Pamuk

Escrit per
Abel Grau
Publicitat

Orhan Pamuk
Trad. Pablo Moreno González
Mondadori
592 pàg. 23,90 €.

Istanbul creix com un organisme descomunal. En mig segle ha passat de tenir tres milions d’habitants a convertir-se en una megalòpoli de 13 milions. L’onada migratòria procedent de la Turquia interior ha transformat la ciutat en tots els àmbits: social, econòmic, polític i cultural. “És aterridor i fascinant al mateix temps”, reflexiona el venedor ambulant Mevlut Karatas, protagonista d’'Una sensación extraña', d’Orhan Pamuk.

La novel·la marca un punt d’inflexió en l’obra del premi Nobel perquè per primer cop dóna protagonisme a les vides dels immigrants de classe treballadora procedents del camp. Construeix una ambiciosa saga familiar (basada en entrevistes seves amb immigrants) que retrata la Turquia dels darrers 40 anys. 'Una sensación extraña' narra les aventures de Mevlut i la seva família entre el 1969 i el 2012. Procedent d’un poble del centre d’Anatòlia, la família de Mevlut arriba a la ciutat per sumar-se al gegantí exèrcit de treballadors que faran Istanbul més gran i més diversa. L’ingenu i afable Mevlut recorre els carrers venent boza, una beguda tradicional de blat fermentat amb un 3% d’alcohol. Pamuk aconsegueix transmetre amb força, empatia i subtilesa la quotidianitat de Mevlut i família, les seves opinions, neguits i somnis. També exhibeix els costats foscos: les disputes ideològiques que alteren la comunitat, el creixement de l’especulació immobiliària i el risc que la nova riquesa que ha portat la immigració comporti més conservadorisme.

En conjunt, Pamuk supera les habituals oposicions que s’associen a la ciutat frontissa del Bòsfor (europeus o asiàtics, laics o religiosos, tradicionals o moderns, rurals o urbanites) per captar la seva bigarrada complexitat. Però la novel·la és sobretot la història de Mevlut i de les seves caminades. Les seves reflexions transmeten una experiència universal, que també podria situar-se a Milà o a Barcelona. Com conclou Mevlut a 50 anys, la ciutat seguia intimidant-lo, però l’atreia recórrer els seus carrers i capbussar-se en el seu incontenible batec. Una novel·la imprescindible per entendre l’Istanbul d’avui.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat