Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
solidaritat, voluntariat, solidaris

Voluntariat a Barcelona: idees per a l'estiu

Sempre és un bon moment per ajudar els altres, però no sempre tenim temps de fer-ho. Us proposem cinc projectes de voluntariat per a l’estiu

Escrit per
Maria Junyent
Publicitat

Cadascuna d’aquestes plataformes se sosté per dos pilars fonamentals: el primer són els professionals que s’hi dediquen i el segon, tan necessari com l’altre, són els ciutadans que decideixen invertir una part del seu temps a ajudar els altres. Cap d’aquestes plataformes tancarà a l’estiu per vacances. De fet és en aquests mesos de fugida general, més que mai, quan necessiten la implicació de voluntaris. L’únic requisit imprescindible que totes comparteixen és el compromís amb els altres.

El somriure dels nens

El somriure dels nens

Des del 1983 al Casal dels Infants treballen per millorar les condicions de nens, nenes, joves i famílies en risc d’exclusió social. L’aventura va començar al Raval, amb la voluntat de treballar des de i amb la comunitat de veïns, i avui el Casal actua també a Badalona, a Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma i Salt, on atén milers de nens i joves. Fa unes setmanes van fer una crida de voluntaris per participar en els casals d’estiu i ja n’han aconseguit prop de 300, però encara en faltarien 200 més per poder cobrir els casals, colònies, classes de reforç i altres activitats que fan a l’agost. Per coŀlaborar-hi només cal apuntar-se a la web i fer una entrevista personal amb els responsables del centre per trobar la tasca que més s’adeqüi al perfil de cadascú. Des del Casal demanen, això sí, que les col·laboracions siguin d’un mínim d’una i preferiblement dues setmanes seguides, perquè tant els nens com els voluntaris puguin viure un procés d’evolució.
Sense llar
© Juan Lemus

Sense llar

Les xifres fan esgarrifar: a Barcelona hi ha prop de 3.000 persones que no tenen llar. Gairebé la meitat fa més de tres anys que no tenen allotjament propi i uns 1.500 han estat víctima d’algun delicte o agressió. N’hi ha 900 que dormen directament al carrer. Des de l’any 1987 la Fundació Arrels treballa per a la inclusió d’aquestes persones amb un equip aproximat de 400 persones que els ajuden. Hi ha moltes maneres de fer voluntariat amb la Fundació, des de formar part dels equips de carrer fins a coŀlaborar en els tallers prelaborals o donar un cop de mà als equips d’informàtica i de gestió interna de l’entitat.
Publicitat
Cap avi sol
© Patricia Flaviana Rivas Kubler

Cap avi sol

El pitjor de fer-se gran, diuen, no és el dolor físic ni tampoc la pèrdua de facultats, sinó la soledat quan no es vol. Per això una de les tasques principals dels voluntaris de l’Associació d’Amics de la Gent Gran és fer companyia a majors de 65 anys que estan sols sense voler-ho. És tan senzill com apuntar-se a l’Associació i comprometre’s a dedicar-los un mínim de dues hores a la setmana. No busquen ningú que els vagi a comprar, ni que els netegi ni que els faci cap tipus d’encàrrecs. El que més falta els fa és contacte humà.  Per saber com funcionen les tasques de voluntariat podeu anar a una de les properes sessions informatives que hi organitzen. També podeu trucar al 93 207 67 73 o enviar un correu electrònic a info@amicsdelagentgran.org.
Es necessita menjar

Es necessita menjar

Tot i que és al novembre quan el Banc dels Aliments posa en marxa el gran recapte anual, el centre treballa a tot gas els dotze mesos de l’any. Al maig van engegar la campanya ‘La fam no fa vacances’, que consisteix a organitzar esdeveniments d’oci i cultura
–empreses o particulars– per recaptar tants aliments com sigui possible. Entre les empreses que s’hi han sumat hi ha Aigües de Barcelona, que abans de marxar de la Torre Agbar –se’n van a finals d’estiu– organitzen visites guiades a l’edifici tots els caps de setmana de juliol.
Publicitat
Companyia als animals

Companyia als animals

A la carretera de Sant Cugat hi ha el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), el lloc on van a parar els gats, gossos i fures que s’han perdut o que han estat abandonats. El Centre els acull temporalment, té cura de la seva salut i en promou l’adopció responsable. Però el que més necessita un animal de companyia és temps i dedicació. Per això la tasca dels voluntaris és passejar-los, jugar amb ells, raspallar-los. Periòdicament el Centre organitza reunions informatives sobre voluntariat.
Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat