Obert l’any 1978 per Casimiro Montes, Casi, a la part alta del barri, tocant al Park Güell, el Bar Casi es va consolidar com un dels millors menús populars de Barcelona, amb cuina casolana catalana i una clientela majoritàriament veïnal. La fórmula era senzilla i infal·lible: en Casimiro als fogons i el seu fill Javi a la sala, servint esmorzars de forquilla contundents a base de truites i entrepans generosos, i un menú de migdia casolà, generós i fora de sèrie, amb el qual podies fer un bon homenatge o portar-te bé amb plats de verdura ben feta (quelcom que en un bar de menú és una ficció, quasi).
L’any 2024, en Javi va decidir tancar per jubilació familiar i va voler traspassar el bar a algú que en respectés l’esperit. No va acceptar ofertes de franquícies ni de fons d’inversió. Finalment, va traspassar el local a la família Cañas-Prat, veïns del barri: la mare, Elisabet Prat, i els seus fills Martí i Esteve, de 21 i 20 anys. Es van formar durant dos mesos amb els Montes i van reobrir el local el desembre del 2024, mantenint-ne l’essència però amb un aspecte renovat, més lluminós.
El Bar Casi obre de dilluns a dissabte, de 8.00 a 16.30, amb un menú diari a 15,90 euros i plats com cigrons amb botifarra negra, bacallà amb samfaina o macarrons casolans, fets amb producte de proximitat i recepta tradicional. El menjador s’omple de veïns des de primera hora –fan esmorzar de forquilla– i l’ambient continua sent el de sempre: menjar senzill, tracte familiar i zero concessions –però sí tracte cordial, és clar– al turisme. A les hordes del Park Güell ja els avisen: aquí no hi ha paella ni sangria, però sí capipota. Un símbol de resistència gastronòmica i veïnal al moll de l'os del turisme massiu.