En plena Barceloneta turística, on cada dia passen 170.000 guiris i proliferen franquícies amb quinoes i ceviches, aguantar trenta anys sense desvirtuar l’essència té molt de mèrit. El Merendero de la Mari, al Palau de Mar, és això: un restaurant familiar que fa honor a una nissaga amb un segle de cuina marinera a l’esquena. El van fundar la Rosa María Ribera Vellvé i en Jorge Coloma el 1994, després de veure enderrocar el seu primer Meredenro de la Mari a la platja, el 1991. Avui, els seus fills, Guillermo (xef) i Jordi (cap de sala), mantenen el timó amb la mateixa filosofia: cuina mediterrània, saborosa i sense bajanades.
Aquí no trobareu fum: trobareu lluç fresquíssim a la romana, cloïsses a la marinera, rap a la Mari, llenguado a la taronja, fregits que no fallen i arrossos de veritat. Com l’arròs d’espardenyes, el de verdures o la "paella del Nen", entre sec i melós, sense floritures. I entre els clàssics, plats de col·leccionista com els macarrons de la Mari, amb recepta secreta de Josep Maria Freixa (només de dimarts a divendres). La sarsuela i la fideuà continuen sent tan potents com sempre, i de postres, el mític "paquetito de crema": un farcell de pasta filo fregida i farcit de crema pastissera que ja serveixen a altres restaurants. Uns 50 € per cap i zero decepcions: racions generoses, sabor autèntic i el gust de menjar en un lloc amb història i una terrassa esplèndida, amb capacitat per a 230 persones.