Mala Hierba

Restaurants, Cuina creativa El Carmel
Mala Hierba
1/3
Mala Hierba
Mala Hierba
2/3
Mala Hierba
Mala Hierba
3/3
Mala Hierba

Turistofòbia i aire de mala qualitat. En un dia pessimista, un pensa que això és el màxim que li passarà pel cap i per la gola si es queda a menjar al centre de la ciutat. “El centre està molt congestionat. Pujar una mica, respirar aire net i tranquil·litat és una necessitat”. No ho dic jo, ho diu el cuiner milanès Fabio Gambirasi, que amb la seva parella, la Roser Asensio, han obert el restaurant Mala Hierba. “Mala herba perquè en el fons aquestes herbes no són tan dolentes. Nosaltres les fem servir per treballar”, avança.

La Roser va estudiar naturopatia i va viure en una comunitat de permacultura (basada en els patrons de l’ecosistema natural). I va conèixer en Fabio (fent el Camí de Sant Jaume!), que portava una motxilla d’anys d’experiència en estrelles Michelin a Itàlia i una gepa d’estrès. “Volíem fer un restaurant d’alt valor ecològic i sostenible i amb un menjar saludable. I fer-lo amb totes les conseqüències”, explica la Roser.

I tot i que rere unes intencions tan directes un tendeix a posar-se en guàrdia, l’abaixes de cop quan veus el silvestre encant del Mala Hierba: és a l’antiga Casa Fausto al capdamunt del Carmel, a un salt de barana del parc de la Creueta (ells el fan sovint, per anar a buscar herbes). Als anys 40, Casa Fausto era la darrera parada de l’òmnibus de Vallcarca i va obrir com a bar el 1946. Avui, el menjador segueix essent la cotxera i la cuina és a l’antiga sala d’espera. Al terrat, hi ha un hort “on estem plantant espècies antigues i herbes aromàtiques”. Com el Pijoaparte, viuen entre les cases burgeses i els trencacames de l’antic barraquisme vertical.

Per sort, la cuina està a l’altura del trajecte i l’encant: no et venen cap moto (ni una paraula sobre 'cold-pressed' o superaliments). Ni les herbes ni les flors són decoratives: ho demostra un boníssim, melós i lleuger bacallà cuit a baixa temperatura amb salseta de peix i pebrot, aromatitzat amb fonoll marí i verdolaga (sí, mar i muntanya). Ideal si vols 'bacallanejar' sense la coça fregida de la llauna. I el seu gaspatxo –amb tomàquet, remolatxa i flors– convenç.

En Fabio té la mà esquerra d’un cuiner creatiu, plena de sorpreses: “No faig cuina italiana ni espanyola. Si m’he de posar una etiqueta, m’agrada la de cuina del paisatge”. Tot i això, la italianitat d’un plat com els raviolis amb musclo –pasta casolana– farcits de gorgonzola, amb salsa de moniato i créixens d’aigua, és evident. Un platàs per sucar-hi pa i eixamplar els narius. Com els sepionets arrebossats, amb tiretes de llimona caramel·litzada, deliciosos. La carta és curta, sense farciment. El menú de migdia surt a 13,50 euros, i entre plat i plat podeu netejar la boca amb una flor elèctrica, o botó de Sichuan. Adoradors de braves i brasa, deixeu els prejudicis i pugeu a respirar aire pur.

Per Ricard Martín

Publicat

Lloc de la ubicació Mala Hierba
Contacte
Adreça Funoses Llussà, 2
El Coll
Barcelona
08023
Horaris Dl. tancat. Dt. de 13 a 16 h. De dc. a ds. de 13 a 16.30 h i de 20 a 23 h. Dg. de 12.30 a 16.30 h.
Transport El Coll i La Teixonera (M: L5)
Static map showing venue location