Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Som Cultura 2020
Rafa PérezSom Cultura 2020

Acosteu-vos a la Costa Brava amb la programació a distància de Som Cultura

Per 5è any consecutiu, el festival Som Cultura omplirà novembre d’activitats per a grans i petits per donar a conèixer la riquesa impressionant del patrimoni artístic gironí, aquest any amb activitats online que us faran viatjar-hi sense sortir de casa!

Time Out en col·laboració amb Patronat de Turisme Costa Brava
Publicitat

En temps incerts, les coses sòlides i perdurables són més importants que mai, i no hi ha cap categoria que respongui millor a aquesta definició que l’art i l’herència cultural d’una comunitat. Per això, la que fou la motivació principal que va fer que comencés el festival Som Cultura ara fa cinc anys continua estant tan vigent avui, en temps de pandèmia, com ho era abans: la cultura és una forma de reforçar els nostres vincles i de sortir al carrer per afirmar la vida. És per això que aquest novembre Som Cultura ens convida a visitar i descobrir de manera virtual la riquesa única que dóna caràcter i bellesa a les terres de Girona i, més en particular, a la Costa Brava!
Som Cultura ha cercat la manera de poder desenvolupar el seu programa amb una sèrie d'activitats a distància, una manera d’estendre l’abast del públic i també d’experimentar amb nous formats per a pròximes edicions o iniciatives vinculades al festival. A més, també ha programat una sèrie d'activitats presencials! Moltes d'elles, previstes per la primera quinzena de novembre, s'han ajornat a la segona meitat del mes a causa de les noves mesures de seguretat. Haurem d'estar atents a la segona quinzena de novembre i a les futures mesures de seguretat per saber si es poden continuar duent a terme.
Preparats per descobrir Girona amb visites virtuals, tallers i jocs? Consulteu tota programació completa del festival i seguiu llegint, que us en fem cinc cèntims!

Els tallers dels museus, des de casa
Foto: MAC Ullastret

1. Els tallers dels museus, des de casa

El bloc de la programació virtual de Som Cultura es concentra fonamentalment en la proposta anomenada ‘Els museus a casa’, que organitza la Xarxa Territorial de les Comarques de Girona, i que s’estructura en quatre activitats en les quals participaran fins a 30 institucions. El plat fort d'aquesta programació són una quinzena de vídeos amb tallers oferts per museus gironins que permetran a les famílies realitzar des de casa activitats vinculades amb el patrimoni gironí.
Què us sembla fabricar una cambra obscura (Museu del Cinema) o crear un mosaic romà (MAC Girona)? I si aprenem a fer nusos mariners (Museu de la Pesca de Palamós)? També podreu construir una rèplica del castell del Montgrí (Museu de la Mediterrània) o del Tarlà de Girona (Museu d'Història de Girona) i fins i tot elaborar un remei per als cops (Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols). Útil i divertit! A més, també trobareu tallers de gravats (Museu d'Art de Girona), vitralls (Museu de la Catedral de Girona) o cistelleria (MAC Ullastret), entre molts altres. Us espera un novembre ple de nous coneixements!

Recorreguts culturals online
Foto: OT Figueres

2. Recorreguts culturals online

Al llarg del mes també s'han programat visites en directe via streaming perquè els usuaris coneguin els jaciments d'Empúries o d'Ullastret o el Castell del Montgrí com si estiguéssim fent el recorregut allà mateix. Així com "Dones empordaneses que han fet història", de Figueres, o "El farcell de la postguerra. Quan la gana aguditza l’enginy", de l’Ecomuseu- Farinera de Castelló d’Empúries.
I no s'acaba aquí! Perquè també hi trobareu jocs en línia, com Quiz o Kahoo Memory, per als més petits, que completen l'oferta a distància que permet als equipaments culturals obrir-se a un públic més ampli i variat.

Publicitat
Futures cites per redescobrir
Xenia Gasull

3. Futures cites per redescobrir

Al costat de les activitats en línia, Som Cultura també té programades una sèrie d'activitats als museus i espais arqueològics de la Costa Brava i el Pirineu de cara a la segona meitat de novembre. Moltes d'elles estaven previstes per la primera quinzena de novembre i s'han reprogramat per a la segona meitat. Tot i això, encara poden haver-hi més canvis i us recomanem estar pendents de com avancin en tot moment les noves mesures de seguretat.
En la programació prevista per donar-se a terme presencialment, la iniciativa 'Descobreix el patrimoni' pretén animar el públic a visitar monuments i llocs d'interès com el Monestir de Ripoll o la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. També destaquen les visites a diversos cementiris, com el de l'Escala o el de Lloret, on es conserva la memòria del passat amb un vincle emocional fort amb el present.
Per altra banda, dues activitats que enamoraran els dos petits: Jocs de Misteri! Una programació de gimcanes culturals i jocs d'escapatòria que estaran vinculats al patrimoni cultural de poblacions com Sant Joan de les Abadesses o Castelló d'Empúries. Així com la Nit dels Museus, una jornada lúdica on en cadascú dels 30 museus oberts, com el de Garrotxa o el Museu d'Art de Girona, la visita es complementarà amb presentacions de llibres, concerts o activitats lúdiques.
I per últim, les rutes literàries! Girona és una terra de grans prosistes i poetes, i la programació de Som Cultura també vol animar a descobrir aquest enorme llegat amb una sèrie de rutes literàries que es realitzaran a localitats com Santa Cristina d'Aro, on podrem conèixer els llocs on va viure i créixer Mercè Rodoreda, passejant pels boscos i carrers de la seva infantesa, o a Peralada, on es programarà una ruta dedicada al cronista medieval Ramon Muntaner.

La seguretat, per sobre de tot
Kris Ubach

4. La seguretat, per sobre de tot

L’excepcionalitat del moment obliga a fer un esforç per part de tots, i per garantir que la cultura, a més de necessària, és també segura, el festival Som Cultura es compromet a garantir totes les mesures de seguretat i higiene, i a extremar els protocols derivats d’aquesta voluntat de fer activitats presencials programades per la segona quinzena de novembre. Per tant, en les rutes, les visites i els jocs, s’exigirà la utilització de la mascareta, així com la higiene de mans i el manteniment de les distàncies de seguretat. Tot per fer de la cultura un motiu d’aprenentatge, diversió i creixement, i no un risc per a la salut.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat