Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 5 preguntes a Sergi Buka

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Sergi Buka

5 preguntes a Sergi Buka

L'il·lusionista ret homenatge a la llanterna màgica al TNC

Per Andreu Gomila
Advertising

L'il·lusionista ha decidit retre homenatge a la seva gran passió amb un espectacle que ens remet al primer tractat que parla de com funciona la llanterna màgica, 'Ars Magna Lucis et Umbrae', un llibre de mitjans del segle XVII escrit per Athanasius Kircher. I s'ha envoltat del músic Jordi Sabatés, la dramaturga Victoria Szpunberg i el director Xavier Martínez per crear un espectacle visual i analògic.

Com arriba un il·lusionista a la Sala Petita del TNC?
El 2007 ja hi vaig fer 'Umbra', per al públic familiar... Els vam explicar la idea i mira.

Fas servir la teva col·lecció particular de llanternes màgiques. Com va començar tot?
Fa 20 anys, quan acabava d'obrir el Museu del Cinema de Girona, vaig anar a visitar-lo i vaig topar amb la llanterna màgica. Vaig començar una col·lecció de peces important fins que vaig aconseguir la joia que mostrem al TNC.

De quina manera ha intervingut la dramaturga en l'espectacle?
El primer que vaig enrolar va ser el Jordi Sabatés, a qui fa cinc anys li vaig mostrar la meva col·lecció... A la Victoria li vam donar pautes sobre el món de la llanterna màgica i els contes de la literatura fantàstica. I explica la història de tres germanes que fan un viatge a través de la història.

Fareu passar por?
Expliquem d'on ve la llanterna màgica i recreem escenes de fantasmagoria. Els mags la feien servir per fer aparèixer fantasmes, esperits... Hi ha gent que ha vingut a casa a veure una demostració i després m'ha dit que ha tingut malsons. La gent es queda astorada.

Les imatges que veurem tenen 200 anys, oi?
Em meravella veure el traç, la pinzellada del pintor anònim que va intervenir plaques de vidre fa tants anys. Les imatges tenen un gran poder d'evocació. Pensa que això és anterior a la fotografia. Les imatges no reprodueixen la realitat, sinó que venen del mon de la fantasia. Són els somnis de l'imaginari de la humanitat: la mort, els dimonis...

 

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising