Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Comrades, I am not ashamed of my communist past, de Sanja Mitrović
Festival GrecComrades, I am not ashamed of my communist past, de Sanja Mitrović

6 debuts que no et pots perdre del Grec 2022

El Grec va de clàssics europeus, però també podeu veure artistes que trepitgen Barcelona per primera vegada.

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat
Amir Reza Koohestani
Grec 2022

Amir Reza Koohestani

Per arribar a Santiago de Xile des de Teheran, el director iranià Amir Reza Koohestani va pensar que el millor seria fer-ho via Munic en lloc de per Dubai, com la resta de la companyia. Tenia intenció de fer nit a la ciutat bavaresa i arribar a Sud-amèrica amb una actriu de la 'troupe' que era a Munic. Però a l'aeroport alemany, un funcionari especialment recelós va sotmetre el seu passaport a escrutini i va descobrir que el seu visat Schengen havia caducat. El van retenir a la zona de ningú de la frontera, el van obligar a pagar una multa i el van deportar.

Fruit d'aquesta experiència i amb un encàrrec del teatre Thalia d'Hamburg, Koohestani va decidir portar a escena la novel·la 'Trànsit' d'Anna Seghers, en la qual una dona que fuig dels nazis queda atrapada al port de Marsella. Més tard, en faria una altra versió, 'En trànsit', per a Ginebra, on hi barreja el relat de Seghers amb el seu. I així es com debuta a Barcelona un dels directors més aclamats del moment, un home amb una mirada pròpia, que se'l rifen a Europa.

T. Lliure: Montjuïc. 19 i 20 de juliol. 25 €.

Sanja Mitrović 
Festival Grec

Sanja Mitrović 

La invasió russa d'Ucraïna ens ha fet tornar a l'època del Teló d'Acer, quan Europa estava dividida en dos, amb tots els seus prejudicis i malentesos a banda i banda. Per desmuntar-los, l'artista sèrbia  Sanja Mitrović va crear el 2016 'Comrades, I Am Not Shamed Of My Communist Past' amb Vladimir Aleksić, en la qual recreen els seus anys 80 a Iugoslàvia, poc abans de les guerres dels Balcans que van desfer el país del mariscal Tito. Mitrović, instal·lada des de fa anys entre Amsterdam i Brussel·les, s'ha fet un nom al continent com a 'performer' i actriu (ha treballat per a Milo Rau) i amb obres estèticament molt potents, segell belga, que tenen el jo al centre de l'acció.

T. Lliure: Montjuïc. 4 i 5 de juliol. 22 €.

Publicitat
Alan Lucien Øyen 
Festival Grec

Alan Lucien Øyen 

L'enfant terrible de l'escena escandinava contemporània debuta a Barcelona amb 'Story, story, story, die', una d'aquelles coreografies que agraden els teatrers, perquè explica una història. En aquest cas, una per a set ballarins que demostra la relació, fraternal, visceral, que s'estableix entre l'amor i la mentida quan parlem dels afectes. Alan Lucien Øyen és una de les figures emergents de la dansa continental. L'any passat va inaugurar el Festival de Bergen amb una peça que comptava amb la mítica actriu d'Ingmar Bergman Liv Ullman, i ha estat a tots els racons d'Europa amb les seves peces, molt dinàmiques, precioses, que ens poden recordar el gran Hofesh Shechter, que és de la seva generació. No debades, ha mamat l'escena des de petit, ja que el seu pare treballava al teatre de Bergen com a responsable de vestuari i hi veia passar el bo i millor de l''star system' escandinau, cosa que ha deixat petjada en la seva obra.

Mercat de les Flors. 5 i  6 de juliol. 25 €.

Christos Papadopoulos
Grec 2022

Christos Papadopoulos

Dimitris Papaioannou ha estat un dels grans descobriments dels últims anys, des que va venir al Grec 2017 amb 'The Great Tamer'. Però l'escena grega no s'atura aquí. Darrere d'ell hi ha una constel·lació d'artistes més joves, com Christos Papadopoulos, que ve per primer cop a Barcelona amb 'Larsen C', una peça per a sis ballarins inspirada amb el trencament d'una glacera que era un dels límits de la barrera de gel de l'Àrtic navegada pel capità noruec Carl Anton Larsen el 1893. Dues parts de la glacera van desaparèixer i una tercera, Larsen C, va despendre's el 2017 per crear un iceberg gegantí d'un bilió de tones. Papadopoulos ha concebut el cos de ball del seu espectacle com a metàfora del monstre de gel, tot explorant el conjunt i la disgregació, marca del nostre temps.

El grec va passar per la Sala Hiroshima gairebé de manera clandestina el 2018 amb 'Opus'. Ara el podrem veure amb tots els ets i els uts i analitzar un moviment que juga sempre amb la percepció de l'espectador i que beu directament de les ensenyances d'Anne Teresa de Keersmaeker. Poca broma.

Mercat de les Flors. 16 i 17 de juliol. 25 €.

Publicitat
Ben Duke
Festival Grec

Ben Duke

La idea de paradís, i la seva pèrdua, és un dels eixos del Grec d'enguany. I comptar amb el monòleg de Ben Duke 'Paradise Lost (lies unopened beside me)' és un luxe d'aquells que farà gaudir fins a l'orgasme els amants del teatre anglès i els seus actors i actrius, persones súper dotades per a la interpretació. A partir de 'El paradís perdut' de John Milton, un dels textos clàssics de la literatura universal, comparable a la 'Divina comèdia', Duke dona vida ell solet a un llarg poema (disponible en català a Adesiara) que és tot emoció i lucidesa. Carles Riba deia que, “amb Milton, a cada nova lectura, revivim, com qui tan intensament el visqué en el seu cor i en el seu cap, el drama del paradís”. Aquí, Duke treu el millor d'ell mateix en una actuació d'aquelles que pinten inoblidables.

Mercat de les Flors. Del 18 al 20 de juliol. 22 €. 

Chela De Ferrari
Grec 2022

Chela De Ferrari

Gràcies a la feina sense descans de Clàudia Cedó i els seus Escenaris Especials, el teatre executat per persones amb discapacitat no és res que ens vingui de nou. Al món, però, hi ha moltes companyies, i creadors, de primer nivell com la de Banyoles. Fa uns anys vam quedar meravellats amb la suïssa Theater HORA. Encara no ens ha arribat l'australiana Back to Back Theatre. I al Grec 2022 tindrem l'oportunitat de veure la feina de la peruana Chela De Ferrari amb vuit actors amb síndrome de Down que s'atreveixen a atansar-se al 'sancta sanctorum' del cànon occidental, el 'Hamlet' de William Shakespeare des de la perspectiva dels actors i les actrius que li donen vida. Què vol dir ser o no ser per a ells? Des del Teatro La Plaza de Lima, De Ferrari ha posat l'escena del país andí al món com a pol d'innovació i recerca, tot demostrant que hi ha vida a Sud-amèrica més enllà de Buenos Aires, Montevideo i Santiago de Xile.

TNC. De l'1 al 3 de juliol. 20 €.

Descobertes 'made in Barcelona'

Llàtzer Garcia
Grec 2022

Llàtzer Garcia

'Al final, les visions' és el do de pit d'un dramaturg que signa un dels millors textos de la temporada amb repartiment que compta amb  Joan Carreras, Laia Manzanares, Joan Marmaneu i Xavi Sáez.

Sala Beckett. Del 29 de juny al 31 de juliol. 11-22 €

Atresbandes
GREC 2022

Atresbandes

La companyia de Mònica Almirall, Miquel Segovia i Albert Pérez Hidalgo demostren el seu excel·lent estat de forma amb 'Aspecte global d'una qüestió', una peça que ens farà tornar a mirar la realitat.

Lliure: Montjuïc. Del 10 al 12 de juliol. 22 €.

Publicitat
Cris Blanco
Festival Grec

Cris Blanco

'Gradissima Illusione' és un homenatge al teatre construït des de baix i amb la forma d'un vodevil de ciència-ficció aixecat per una artista, Cris Blanco, que comença a fer-se camí a Europa.

Teatre CCCB. Del 7 al 9 de juliol. 18 €.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat