Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
E.V.A.
David Ruano

7 coses que no saps de T de Teatre

La companyia celebra 25 anys de trajectòria amb l'estrena d''E.V.A.' al Teatre Romea

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

Ha plogut molt des que un grup de noies que acabaven de sortir de l'Institut del Teatre van estrenar 'Petits contes misògins' a la Cuina (el teatre de l'antiga seu de l'Institut, a sant Pere Més Baix). Va ser un text de Patricia Highsmith que els va descobrir Pere Sagristà, que també els va dirgir. Aquelles noies eren Carme Pla, Mamen Duch, Àgata Roca, Míriam Iscla i Rosa Gàmiz. I des d'aleshores que són una de les companyies bandera del teatre català contemporani. Per celebrar que fa 25 que treballen juntes, estrenen al Romea 'E.V.A.', amb direcció de Julio Manrique. I nosaltres us descobrim alguns dels seus secrets parlant amb Àgata Roca. Per cert, us n'avancem una: és diuen T de Teatre perquè els encanta el te!

Han fet 11 obres (esment especial a 'Delicades')

1. Han fet 11 obres (esment especial a 'Delicades')

En aquests 25 anys, les T de Teatre han fet onze obres. Totes diferents i totes amb molt d'èxit. Però Àgata Roca recorda especialment 'Delicades', una obra escrita per Alfredo Sanzol que es va estrenar al Poliorama el 2010. "Em van agradar molt les històries i aquella cosa poètica que tenia l'espectacle", diu Roca. A més, va ser la primera vegada que incorporaven dos actors mascles: Albert Ribalta i Jordi Rico.

2. 'Homes!' va ser la catapulta

No van haver d'esperar gaire per registrar el seu primer 'hit'. El 1994, van estrenar 'Homes!' al Mercat de les Flors, una obra escrita i dirigida per Sergi Belbel que va aconseguir que tothom parlés d'elles. De fet, Roca ens explica, per exemple, que havien d'estar un mes al Teatro Marquina de Madrid i s'hi van passar un any. La xifra total de 339.500 espectadors fa esgarrifar.

Publicitat

3. 'Criatures' es va estrenar a Buenos Aires

El 1998, els va tocar estrenar a fora, ni més ni menys que al Teatro La Plaza de Buenos Aires, un dels més populars de la ciutat. Era una obra escrita i dirigida per David Plana que, segons Roca, va servir per consolidar-les.

Sempre els han dirigit homes
© Aleeix / Wiquipèdia

4. Sempre els han dirigit homes

És curiós que una companyia femenina, feminista, només hagi explicat històries escrites per homes (llevat d'aquella primera Highsmith) i només les hagin dirigides homes. Roca diu que Belbel va ser, des del principi, el seu padrí. En certa mesura, el seu descobridor. Però també han treballat, a banda dels ja esmentats, amb Javier Daulte, Pau Miró i Ciro Zorzoli. La dramatúrgia d''E.V.A.', la firmen Marc Artigau i Cristina Genebat. Però, assegura Roca, "ja va sent hora que triem una dramaturga i directora". Diu que han arribat aquí "sense voler". "Sempre hem anat a buscar gent amb qui volíem treballar, la gent el moment", matisa.

Publicitat
Només ha marxat Míriam Iscla
©Maria Dias

5. Només ha marxat Míriam Iscla

L'única actriu de T de Teatre que ha deixat la companyia és Míriam Iscla, que ho va fer una dècada. Roca diu que la troben a faltar i destaca que Iscla ha passat més temps dins T de Teatre que a fora. Rosa Gàmiz, al seu torn, va marxar a mitja gira d''Homes!', i ara torna a la tropa per fer 'E.V.A.'.

6. Tenen mono de televisió

A primers del segle XXI, TV3 va estrenar la primera i única sèrie que han fet les T de Teatre, 'Jet lag', de la qual es van emetre 81 capítols. I es van quedar amb ganes de més. "Quan fas un producte (ideat per Cesc Gay) tan clau, amb tantes temporades, et quedes amb ganes", diu Roca. L'actriu diu que els hauria agradat engegar un altre projecte, però que la tele pública d'aquest país "no aposta per projectes d'aquesta mena".

Publicitat
Són autònomes
© David Ruano

7. Són autònomes

Fa uns anys ja que les actrius de T de Teatre no es dediquen exclusivament a la companyia. Acabem de veure Roca, per exemple, fent l''Ivànov' de Rigola al Teatre Lliure. "Quan les gires no són tan llargues com abans, et veus obligada a generar-te el teu propi espai, tot i que la prioritat continua sent la companyia", apunta.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat