Déu és Bellesa

Teatre
3 de 5 estrelles

Time Out diu

3 de 5 estrelles
Autor: Paavo Rintala i Kristian Smeds. Traducció: Riikka Laakso i Meritxell Lucini. Direcció: Alícia Gorina. Intèrprets: Òscar Bosch, Maria Casellas, Mireia Cirera, Adrià Díaz, Pep Garcia-Pascual, Santi Monreal, Ricard Sadurní.
 
Fi de 'Déu és bellesa' i toca ordenar una mica el remolí d’imatges que s’han concentrat al Maldà. Primer esbrinar qui és Vilho Lampi; després saber qui és Paavo Rintala i Kristian Smeds. Amb Google com a guia aviat es reuneixen les dades necessàries per assegurar que Parking Shakespeare i Alícia Gorina –la seva directora convidada d’hivern– s’han convertit en ambaixadors del prestigi artístic de Finlàndia: un pintor de ment inquieta que va acabar llançant-se des d’un pont, un prolífic escriptor i teòleg, i un dels dramaturgs i directors d’escena amb més predicament entre els teatres escandinaus i centreeuropeus.

Les dades en fred permeten reposar una proposta que segurament busca un llenguatge propi al caos que proposa Smeds en les seves obres; textos plens d’energia, sense lligams, que el mateix concep amb l’efecte desintoxicant d’una sauna. Enmig de l’enrenou de paraules i accions es troba a faltar una major tensió subterrània, una directriu, el diagrama invisible d’una detonació controlada.
 
L’energia de la companyia és inestable. Puja o baixa depenent de l’intèrpret que assumeix el retrat de Lampi i els seus quadres. Les paraules brollen en un corrent de bogeria més intuïda que sentida. En canvi, el desplegament performàtic explica molt millor el conflicte d’un artista que se sent desplaçat, i que en realitat és més un autoretrat de l’autor dramàtic que del pintor. Un salvatge paisatge d’action-painting cobreix el sòl del Maldà i allí, en aquest camp de volums i textures ferides per la ira, la burla i la desesperació, s’albira a on podria haver arribat aquest projecte.


Detalls

També t'agradarà
    Best selling Time Out Offers