Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 'El crèdit' o com treure diners d'un banc en temps de crisi
Jordi Boixaderas i Jordi Bosch
©Iván Moreno

'El crèdit' o com treure diners d'un banc en temps de crisi

Jordi Boixaderas i Jordi Bosch parlen sobre l'obra de Jordi Galceran

Per Andreu Gomila
Advertising

Pregunta punyetera quan estàs a punt d'estrenar una comèdia que va d'un director d'oficina bancària i un client que vol un crèdit peti qui peti: amb els temps que corren, ¿no creieu que riure's de la gent que va a demanar un crèdit i no li donen és una mica bèstia? Resposta ràpida del director, Sergi Belbel: "Jordi Galceran dóna idees, eines, a la gent per a quan vulgui demanar un préstec. Quin sentit tenen els bancs si no donen diners? I en moments de penúria, el que ens diu Galceran és que hauríem de fer servir altres mètodes". Jordi Bosch, que fa de director de sucursal, rebla el clau: "Si quan Jordi Boixaderas -el client- canvia les regles del joc, jo truqués el guàrdia de seguretat perquè el fotessin fora, l'obra podria ser un thriller, encara que acabés passant el que passa en aquesta obra". Tocats i enfonsats.

I és que el nou text del rei català de la comèdia és un manual de com comportar-se en un moment de crisi com el d'ara. I sobre com han canviat els paradigmes al nostre país. De fet, els protagonistes d''El crèdit', Bosch i Boixaderas, van coincidir fa un any i mig a 'Els jugadors', de Pau Miró. I la víctima, aleshores, ens recorda Boixaderas, també era un banc. El de Galceran té nom i tot, Caixa.

El que passa aquí, tanmateix, té més a veure amb la línia de Galceran de satiritzar el poder: 'Burundanga', 'El mètode Grönholm'... Al final, diu Bosch, si despulles els que estan a dalt de tot, si els desmuntes, veus que són com "personetes". No és que l'autor pretengui que els banquers ens caiguin bé. Ben al contrari: els ridiculitza.

Tot i no ser un actor de comèdia pur, 'El crèdit' és el tercer Galceran que fa Boixaderas. "Hi ha comèdies que no puc fer, però amb ell em sento com peix a l'aigua. Té una manera de dir les coses que veig immediatament". Bosch, més avesat a fer-nos riure que plorar, s'endinsa en el seu segon Galceran. I té les coses ben clares: "La comèdia demana fer el ridícul, amb dignitat, però fer el ridícul".

Galceran, Bosch i Boixaderas, per cert, acompanyen el retorn com a director lluny del TNC de Belbel, encara que Boixaderas digui que no necessita padrins. L'ajudant de direcció, Antonio Calvo, que el coneix d'abans, assegura que Belbel no ha perdut el sentit lúdic de l'assaig: "Si hi ha 50 persones i en sents un que riu, segur que és ell". En donem fe

Recomanat

    També t'agradarà

      Best selling Time Out Offers
        Advertising