Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El president

  • Teatre
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

De: Thomas Bernhard. Traducció: Bernat Puigtobella. Direcció: Carme Portaceli. Amb: Josep Costa, Daniela Feixas, Josep Julien, Francesc Orella, Montse Perez, Sergi Misas, Rosa Renom.

El territori de Thomas Bernhard és el de la paraula. Ja sigui la més pausada i descriptiva de la versió de la novel·la 'Tala' que vam veure a Temporada Alta sota la superba batuta de Krstyan Lupa,  com la trepidant, frenètica, d’'El president', una tremenda farsa sobre el poder construïda sobre dos llargs monòlegs amb els quals retrata la misèria moral dels protagonistes.

Bernhard posa damunt de l’escenari aquest matrimoni, perversos com el rei i la reina Ubu, en un moment d’urgència després d’un seguit d’atemptats dirigits contra ells i en què ha mort un coronel i el gos d’ella. L’acció està en les paraules i aquestes, com assenyala el traductor de l’obra,  Bernat Puigtobella, es manifesten amb cercles concèntrics sobre una mateixa idea, la por a la mort. Això és l’únic que uneix el president i la presidenta, éssers ideològicament aberrants, i ambdós  diàfana expressió del poder tirànic, capriciós, egoista.

Bernhard parla d’Àustria, tot i que no ho digui mai, però el deliri del discurs remet a moments i a comportaments universals i sense data de caducitat. Un deliri acompanyat d’una expressivitat obsessiva  que vesteix de grotesc la funció i que Rosa Renom i Francesc Orella assumeixen amb una eficàcia total. Renom, superba amb la gestualitat maniàtica de la presidenta i modelant amb enorme ductilitat  el trastorn. Orella fa por. De tan real com és. Un cínic perfecte. Un mal nascut de socarrel.  La resta de personatges són gairebé silents. Com mobles. Però certament necessaris. En aquest sentit, destaquem el magnífic silenci de Montse Pérez. Fantàstica criada.

Detalls

Adreça
Preu
19,50-23 €
Horaris
De dc. a ds., 20 h. Dg., 18 h
Publicitat
També t'agradarà