Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Rey

  • Teatre
  • 3 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

3 de 5 estrelles
Creació i direcció: Alberto San Juan. Amb: Luis Bermejo, Alberto San Juan, Guillermo Toledo.
 
Què en sabem de la monarquia espanyola? El que ens han deixat saber. Quin paper ha jugat l'ara rei emèrit en la política del país? Com diu Dario Fo, els diners, el poder i la mentida segueixen governant. I doncs? L’obra d'Alberto San Juan posa llum sobre tanta ignorància en un exercici d'anàlisi històrica que qüestiona el paper de la institució monàrquica a través de la vida i obra política de Joan Carles i dels actors de l'anomenada Transició.
 
L'obra repassa amb ordre cronològic, no necessàriament estricte, la vida del rei des que va arribar el 1948 a Espanya, la seva educació, entronització i el seu paper a la transició. A 'El rey' hi ha respostes no precisament homologades per la història oficial i ofereix un relat alternatiu que posa de volta i mitja la classe política i el propi rei. O és que no va preferir ser anomenat hereu del franquisme que seguir la causa del seu pare Don Juan?
 
'El rey' esdevé una imprescindible lliçó d’història on allò patètic i grotesc es donen la mà al voltant d'una institució medieval posada al servei d'una ideologia que muta però és manté en la seva essència. La millor virtut de la funció és despullar a la fi el conte sobre la monarquia com a institució per convertir-la en una tragicomèdia, amb tres intèrprets magistrals, en la qual el protagonista és víctima també, encara que ni d’això en sigui conscient.
 
Quan 'El rey' treballa sobre un cert distànciament irònic funciona millor que quan tomba cap al sarcasme partidista, quan fa teatre que quan se serveix del teatre a favor d'un discurs polític. I resulta especialment incisiva quan és més cruel. Molt recomanable.
Escrit per
Santi Fondevila

Detalls

Adreça
Preu
15-26 €
Publicitat
També t'agradarà