Colectivo Ameno
© Natalia Lucía

El top 12 de FiraTàrrega 2018

Aquests són els espectacles que et faran pujar a la capital de l'Urgell per gaudir de la fira de teatre al carrer

Andreu Gomila
Publicitat

Amb la intenció de rellegir l'espai públic i treure'n conclusions a nivell escènic, FiraTàrrega 2018 convertirà la ciutat de l'Urgell, del 6 al 9 de setembre, en la capital del teatre del sud d'Europa gràcies a l'exhibició de 50 espectacles que duran a terme 227 funcions en 22 espais d’exhibició. La Compagnie Lucamoros serà l’encarregada d’inaugurar FiraTàrrega amb 'La Tortue de Gauguin', un espectacle poètic i visual. Després de vuit anys en el càrrec, aquest l'últim de Jordi Duran com a director del certamen, una època que, segons diu ell, ha fet transitar la fira dels rastes als 'gafapastas'.


NO T'HO PERDIS: Les 11 claus de la temporada 2018/2019

1. 5.102 m/s

Joan Català, que a FiraTàrrega també recupera 'Pelat', estrena un treball escènic en procés que té el ferro com a matèria principal i que vol compartir amb els professionals i amb el públic de Tàrrega abans de donar-lo per acabat. El ferro formen part del patrimoni familiar d'aquest artista, que ha fet del treball manual i de l’artesania el seu paisatge creatiu i la seva filosofia performativa. El so es transmet a través d’aquest metall a una velocitat aproximada de 5.102 m/s i, a partir d’aquesta constatació, la investigació aprofundeix en les possibilitats musicals dels materials. Cal Trepat. Dv. 7, 19 h. Ds. 8, 12 i 19 h.

2. Hunting for the unicorn

Stockton International Riverside Festival (UK) i FiraTàrrega tenen una llarga tradició de col·laboració en projectes artístics. En aquesta ocasió conviden TIN Arts —organització anglesa centrada en la professionalització d’artistes amb altres capacitats en dansa i a les arts de carrer— a integrar-se en la producció transnacional d’un programa doble amb Becki Parker i Vero Cendoya, al voltant del tema de l’autisme. Un treball d’investigació conjunt per oferir dues visions d’aquesta condició des de la dansa. Pl. dels Comediants. Dv. 7, ds. 8 i dg. 9, 19 h.

 

Publicitat

3. Espera

Nou espectacle de la companyia de circ 'Eia'. L’ésser humà té la necessitat d’aplegar-se al voltant d’alguna cosa comuna. Quan el límit entre l’escenari i el públic desapareix, l’espectacle es converteix en una ocasió per compartir una experiència col·lectiva, on ens mirem a la cara amb desconeguts i ens escoltem amb el cos. Espectacle de circ de carrer participatiu en què el públic és convidat a viure de prop les acrobàcies que tenen lloc a l’escena. Pl. dels Àlbers. Dv. 7, 19 h. Ds. 8, 11 i 19 h. Dg. 9, 12 h.

 

4. Prácticas de vuelo para acabar con el olvido

El dramaturg mexicà Antonio Zúñiga va acceptar l’encàrrec de FiraTàrrega d'escriure un text teatral per a l'espai públic basat en la memòria històrica, destinat a tots els públics. La peça resultant és un diàleg atemporal entre un aviador mort a la guerra i el seu nét. Un text delicat i enginyós que inclou un homenatge explícit a Antoine de Saint Exupéry i aporta una visió externa i literàriament objectiva a aquest procés de recerca i de recuperació d’un moment significatiu de la nostra història recent. Cementiri municipal. Dj. 6, 19 h. Dv. 7, ds. 8 i dg. 9, 19.30 h.

Publicitat

5. Brut

Al·legoria de l’ésser humà obra de Marta Torrens. Un viatge físic a través de les emocions. A cavall del circ, el teatre i la dansa, i més enllà de la paraula, els personatges utilitzen els seus cossos com a eina d’expressió que els permet ser lliures en allò que els individualitza i en allò que els uneix. Que els permet comunicar la complexitat dels desitjos, els conflictes i els misteris que remouen el seu interior. L’amor, la por, les contradiccions. Poli. Municipal. Dj 6, 23 h. Dv. 7, 17 h.

6. Mexicatas

A partir d’una dramatúrgia original de Sergi Belbel, vuit actrius mexicanes expliquen —amb un humor especial, unes gotes de drama, algunes cançons i un gran desplegament d’energia— les seves experiències en el seu exili a casa nostra. En dotze escenes independents de tall minimalista i a través de la paraula i el cos, les protagonistes intentaran comprendre com es viu Mèxic des d’una distància no desitjada i com es veuen Espanya i Catalunya des de la llunyania propera d’un desterrament agredolç. Teatre Ateneu - Borges. Ds. 8, 20 h. Dg. 9, 19 h.

Publicitat

7. We-ding

Dues núvies vestides de blanc es troben, cara a cara, a la mateixa església. A ritme de reggaeton, amb lliga i vel, aquestes dues núvies amb barba lluitaran per la seva presa. Hi haurà casori? Espectacle de carrer per a tots els públics. Dansa, teatre, humor i amor.  Un espectacle Los Moñekos. Pl. Major. Dv. 7, 18 h. Ds. 8, 19 h. Dg. 9, 17 h.

8. Painball

I si omplim, de nou, de contingut, la paraula llibertat? I si hi pensem, ballem damunt, cacem el fum, toquem el dos, cridem mil veus la llibertat? I si hi ha música rere el soroll dels qui han venut la llibertat? Aquestes són les preguntes que es fa la companyia Les Impuxibles en el seu nou espectacle. Tres intèrprets i un piano de cua. Un joc amb pilotes que genera un espai sonor, un ritme, però també una manera de moure’s, una corporalitat i un univers propi. Les Impuxibles presenten la seva primera peça de carrer. Pl. Major. Dj. 6, 20.30 h. Dv. 7, 20.30 i 22 h. Ds. 8, 22 h.

 

Publicitat

9. Correo

La companyia xilena Proyecto Correo ens planta als morros un grup d'estudiosos que ha passat cinc anys recopilant i analitzant cartes escrites per grans personatges de la història universal. Ara ens obren una de les seves sessions de treball, perquè puguem revisitar les cartes que guarden i classifiquen als seus arxius i ens transporten a un viatge atemporal i analògic, desafiant el concepte de celeritat i defensant que les cartes tenen el poder de modificar el curs de la història. Cal Trepat. Ds. 8 i dg. 9, 13 i 17 h.

10. Hija de tigre

Peça de teatre documental i biogràfic de la companyia xilena Laura Palmer, que des de 2008 ha endegat vuit espectacles amb un enfocament multidisciplinari que posa en dubte allò que creiem conèixer per posar en relleu el que sovint amaga la història. Tres dones reconstrueixen la figura paterna per intentar comprendre i desmitificar la concepció d'aquest rol. Teatre Ateneu - Borges. Dj. 6, 23 h. Dv. 7, 22 h.

Publicitat

11. La Brisa

Als anys 90, el bar La Brisa era considerat un lloc de resistència cultural a Ciudad Juárez. Segons la llegenda, un local amb una clientela heterogènia i dispendiosa, com és propi de les zones de frontera. El bar va ser incendiat per un grup de vàndals i mai no es van saber els motius d’aquest atemptat. Amb el temps, la memòria d’aquell espai s’ha convertit en objecte de nostàlgia i malenconia. Les dones que el van fundar estan en parador desconegut. Aquest peça, obra de Teatro Línea de Sombra i Tamara Cubas, recull el nom d’aquella cantina. Col·legi Sant Josep. Ds. 8, 22 h. Dv. 9, 18 h.

 

12. Pedrolo, pas a pas

Xavi Garcia fa un recorregut pels indrets més significatius vinculats a la vida i a l'obra de Manuel de Pedrolo en relació a Tàrrega-Benaura, la ciutat del 'Mecanoscrit del segon origen'.  Aquest passeig literari, farcit de detalls i anècdotes, ens ofereix una visió aproximativa i lúdica a l'imaginari de l'escriptor i ens permet rellegir i donar sentit a les referències a l'espai urbà de Tàrrega en la seva obra. Pl. Major. Dv. 7, ds. 8 i dg. 9, 11 h.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat