Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Grec 2017: Beware of Pity (La impaciència del cor)

  • Teatre
  • 5 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Publicitat

Time Out diu

5 de 5 estrelles

Autor: Stefan Zweig. Versió/adaptació: Simon McBurney, James Yeatman, Maja Zade i els membres de la companyia. Dramatúrgia: Maja Zade: Direcció: Simon McBurney.

De la unió del talent en brut de la Schaubühne berlinesa i la companyia londinenca Complicite només es pot destil·lar bon licor. El director d'aquesta última, Simon McBurney, s'ha posat al capdavant d'un altre repte escènic quan a Barcelona encara no hem pogut oblidar l'espaterrant adaptació d''El mestre i Margarida' que vam veure al Grec del 2012. El desafiament comporta ara traduir al teatre les tribulacions morals i psicològiques de la novel·la 'La impaciència del cor' de Stefan Zweig, de 1939.

Es representa la història d'un jove oficial de l'exèrcit austrohongarès, Anton Hofmiller, que es veurà atrapat en una cadena de relliscades, actes justificats en nom de la compassió que terminen per lligar-lo a la sort d'una jove minusvàlida, filla d'un baró jueu convertit. De rerefons, un qüestionament profund dels valors que fonamenten l'Europa d'abans de la I Guerra Mundial, la seva estructura social, un relat que és fàcil de llegir en present.

En comptes de transportar la càrrega subjectiva al plànol realista, el muntatge desplega una polifonia de veus i capes d'estructura que traslladen el pensament del narrador a llenguatge escènic. La construcció d'atmosferes amb el joc coral dels actors és d'una execució impecable. Amb economia de recursos escenogràfics però riquesa de llenguatges (objectes, moviment, vídeo), l'acció es recolza sobre la veu d'un narrador que va donant peu als quadres proposats, escenes que la imaginació del públic acaba de completar fent seva tota la densitat narrativa del relat.

El conjunt és de nota, un torrent d'inventiva i rigor a l'hora de buscar solucions brillants a cada minut. Estem davant d'un llenguatge que ens parla des d'un altre nivell, purament teatral, que no necessita grans efectes especials. Tot i la densitat germànica i el to moralitzant del text, és impossible no quedar-se pegat a la butaca.

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez

Detalls

Adreça
Preu
28 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà