Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Grec 2019: Valenciana (la realitat no és suficient)

  • Teatre
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out
Valenciana
Foto: Vicente A. JimenezValenciana
Publicitat

Time Out diu

4 de 5 estrelles

Un altre dramaturg, de 'Valenciana' n'hauria escrit tres obres: una sobre els crims d'Alcàsser, una altra sobre la ruta del Bakalao i una sobre l'ascens del PP valencià. Però Jordi Casanovas és ambiciós i per una vegada que podia comptar amb un repartiment de dotze actors s'ha ficat de ple en un bon embolic, que resol de manera brillant tot lligant les tres 'peces' a través dels tres personatges principals: Valèria (la ruta), Ana (Alcàsser) i Encarna (corrupció). Tres amigues d'una localitat de l'Horta que veuran com els seus mons respectius queden trastocats pel desenvolupament dels fets.

Sembla com si Casanovas s'hagi posat el barret de Tom Stoppard per explicar-nos els anys 90 valencians. Amb això vull dir que, com el britànic amb els 70 txecs a 'Rock'n'roll', per exemple, agafa personatges corrents, dignes d'una obra petita, per relatar-nos la gran història. Sí, tenim el pare d'una de les xiquetes d'Alcàsser i el president de la Generalitat, però no són ells els que mouen els fils de la funció, sinó les vides de les tres amigues. Aconseguiran sobreviure al temporal? Només diré que l'obra comença amb el 'Lithium' de Nirvana i acaba amb l''Everybody' dels Backstreet boys.

La posada en escena està totalment enfocada a donar visibilitat a les amigues i a comprendre a la primera els salts temporals de la funció. Les actrius (Rebeca Valls, Lorena López i Vanessa Cano) saben qui són i no dubten mai. De les tres, López, en el paper d'Encarna, és qui té l'ós més dur de rosegar, ja que és la qui pujarà més amunt i la que patirà la decepció més rotunda i, per tant, també és la que destaca més. L'única pega que li podríem fer a Casanovas és que passi de puntetes pel tema lingüístic, com si l'assetjament al valencià no hagués estat una política orquestrada des de dalt.

Dramatúrgia i direcció: Jordi Casanovas. Interpretació: Rebeca Valls, Lorena López, Vanessa Cano, Carles Sanjaime, Verónica Andrés, Toni Agustí, Enric Juezas, Paloma Vidal, Laura Sanchis, Juli Disla, Laura Valero, Carlos Amador.

Escrit per
Andreu Gomila

Detalls

Adreça
Preu
22 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà