• Teatre
  • Crítica de Time Out

Ressenya

Juicio a una zorra

3 de 5 estrelles
Publicitat

Time Out diu

Autor i director: Miguel del Arco. Amb: Carmen Machi

Helena, filla de déu i mortal. Nena segrestada i violada, adolescent sacrificada per interessos d’Estat, jove esposa forçada i menyspreada, bellesa mítica, amant pròfuga, estrangera temuda i vilipendiada, la triada com a crit de guerra, setge i conquesta. Una immortal secundària de la història. Miguel del Arco va voler convertir-la en protagonista perquè tenia al cap la veu, el cos i el talent de Carmen Machi. Un tant per cent important de la seva inspiració per a 'Juicio a una zorra'. La resta és el filòsof Gòrgies, un mestre de la retòrica i el primer a voler rebatre en el seu Elogi a Helena la condemna universal d’aquesta dona.

Com més a prop està de les armes de Machi i més lluny dels recursos del filòsof de l’antiguitat, més es gaudeix del monòleg. Del Arco s’embriaga amb una retòrica que en els seus moments de paroxisme es deixa portar per una onada d’amanerament, artificial recerca de la frase bella, de la imatge sublim. L’autor no controla l’efecte de les emocions. Funciona millor quan posa distància entre la dona i el seu destí.

També és en aquesta tessitura quan la Machi treu millor partit d’un personatge que es narcotitza per suportar la seva eterna decadència. Fràgil i fort, com una Anita Ekberg en el seu epíleg, l’actriu ofereix un recital del que s’anomena poder escènic. Ni una emoció queda per rastrejar i explotar, encara que sigui amb les escopinades –i no amb els crits tràgics– on deixa realment tocat l’espectador.

Detalls

Adreça
Preu
24-28 €
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà