Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La Zaranda fa 40 anys

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Ahora todo es noche
Gerardo Sanz

La Zaranda fa 40 anys

La gran companyia andalusa celebra aniversari al Romea amb 'Ahora todo es noche'

Per Andreu Gomila
Advertising

“Hem canviat tant que continuem sent els mateixos”. Qui diu això és Paco de la Zaranda, fundador, fa 39 anys, de la companyia de teatre andalusa que porta el seu cognom, potser la troupe espanyola més singular de la Transició ençà. Aquesta temporada celebren quatre dècades a la carretera amb 'Ahora todo es noche', que podrem veure al Romea, en el que és, segons ens diu, un “inventari” del que són i del que han estat. No debades, la peça porta un subtítol esclaridor: “Liquidación de existencias”.

Què són?
De la Zaranda, tanmateix, no sap ben bé què són: són el teatre inestable d'enlloc, els hereus de Beckett a Andalusia, l'expressió teatral de la foscor? “Sempre ens han vinculat a les pintures negres de Goya, a aquella Espanya lúgubre, però això és una aproximació intel·lectual, perquè jo penso el contrari, que els nostres treballs són plens de llum”, dispara el director. “Tot i portar 40 anys fent teatre, som refrescants”, afegeix.

"Som teatre"
A 'Ahora todo es noche' tindrem els seus vagabunds de sempre, personatges valleinclanescos que han anat depurant així que han passat els anys. Un procés, assegura De la Zaranda, que no ha estat volgut, sinó que ho han fet “a través dels espectadors, la crítica”... i la consciència que ells eren 'teatre'. “De bon principi vam voler expressar a través del teatre el que som i el que sentim i hi va haver un moment en què ens vam adonar que som teatre, que no podem sortir del teatre”, reflexiona.

Nascuts del silenci
Els espectacles de La Zaranda neixen sempre a partir del silenci, afirma el director. D'un silenci comunicatiu imprescindible per gestar una obra d'art. Ell parla del “miracle del teatre”, del silenci de l'espectador, de què passa quan cau el teló i es produeix “la commoció entre l'espectador i l'espectacle”. “El teatre, més que un joc, és una revelació que se li concedeix a l'home del seu propi misteri”, continua De la Zaranda. Per això diu que, si parlem del teatre com a mirall, “l'important és que el públic es vegi en l'escenari i no vegi el mirall”.

Èxit al món
Fa 30 anys, la companyia va fer el seu primer bolo a Amèrica i des d'aleshores que no han parat. De la Zaranda ens recorda que han estrenat set cops a Nova York, cosa de la qual pocs (o ningú) d'aquesta banda dels Pirineus pot vantar-se'n. De nord a sud, al continent americà s'han sentit recolzats, sovint molt més que a Espanya.

Hora de canviar
“Qui més ens ha ajudat en tots aquests anys són els espectadors, a qui sabem que no podem defraudar”, diu el director. Però ara que estan a punt d'arribar a la quarentena, creuen que ha arribat el moment de fer un tomb i que 'Ahora todo es noche' tanca una època. “Hem de fugir de nosaltres mateixos”, remata De la Zaranda. Els estarem observant.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising