Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Opus
© Justin Nicholas

Què coi és 'Opus'?

Yaron Lifschitz ens explica com els Circa barregen circ i música clàssica per fer meravelles en escena

Escrit per
Andreu Gomila
Publicitat

L'australià Yaron Lifschitzi és un dels més reputats directors d'espectacles de circ del món gràcies a una companyia, Circa, que fa les mil meravelles. Porten al Lliure 'Opus', una peça que vam poder veure al Grec 2013 i que no ha passat gens de moda, així com no passa de moda la música de Xostakóvitx. Voleu saber què és? Ell ens ho explica.

Opus by Circa (trailer) from Circa Contemporary Circus on Vimeo.

De la mà de Xostakóvitx

1. De la mà de Xostakóvitx

Onze acròbates i el Quatuor Debussy donen vida, ens diu  Lifschitz, a la música de Xostakóvitx. "És una música molt emocional, amb una estructura formal molta clara", afirma. I afegeix: "És una música que parla de gent que està en dificultats, tant a nivell públic com privat". Els acròbates creen "tensions" amb la música i viceversa, en una "conversa molt complexa". Les peces que sentirem són 'Adagio' i els 'Quartets No. 5', 'No. 8' i 'No. 11'. Tocats de memòria pel quartet de corda, ja que gairebé sempre són a les fosques.

Circ a un altre nivell
© Justin Nicholas

2. Circ a un altre nivell

Lifschitz deixa clar que la seva companyia vol establir connexions directes amb el públic i que, per això, deixa molt d'espai per al moviment. Per ell, el circ no té fronteres i Circa, quan en troba, les fa esclatar pels aires. "El circ és una forma d'art i, per tant, ha de ser capaç de transmetre idees", indica. Parla d'"ambicions", de què el circ pot arribar a qualsevol lloc. Ells, assegura, fan servir un llenguatge "poderós, emocional, que s'expressa a través d'un gran treball físic".

Publicitat
Un viatge cap a la vida

3. Un viatge cap a la vida

El director de Circa apunta que, a diferència del que estan fent des de fa un temps moltes companyies de circ, ells no han afegit una dramatúrgia, ja que la música li serveix per explicar la història. "A 'Opus' no hi ha una història, sinó que és un viatge, un viatge d'esperança, cap a la vida", remata.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat