Un fràgil equilibri

Teatre
Recomanat
5 de 5 estrelles

Time Out diu

5 de 5 estrelles

La casualitat ha volgut que per primera vegada Barcelona aculli dos dels grans drames burgesos d'Edward Albee. Si a Qui té por de Virginia Woolf? el nord-americà esbudella el món del matrimoni, a Un fràgil equilibri estén la corrosió a tota una família, i fins i tot a les amistats del matrimoni protagonista. Un text brillant, servit amb una elegància formal i interpretativa que mostra a la perfecció aquest atractiu bombó farcit de xocolata amargant barrejada amb cianur.

Albee penetra en les soledats dels seus personatges, que viuen una farsa de convivència. El pare i marit, Tobies, excepcional Albert Vidal en el seu debut en una obra "acadèmica", que amaga darrere la discreció i les frases curtes una vida insuportable bandejada per les dones de la família. La primera, la muller, exquisida Rosa Novell, caminant entre el manteniment de les formes i el cínic reconeixement de la realitat; la germana de la dona, Claire, brillant Rosa Renom, una suïcida alcohòlica dinamitera familiar, i la filla Julia (Mia Esteve) que torna a casa després del quart matrimoni frustrat. En aquest niu de fracàs humà, l'autor convida dos amics íntims de la parella (Pep Ferrer i Mercè Montalà) que s'instal·len a la casa tot fugint del terror en un toc que revela la germandat d'Albee amb el teatre de Harold Pinter i que posa en qüestió les arrels d'una suposada amistat de fa quaranta anys. L'única calor que poden trobar és la que provoca la constant ingesta d'alcohol a la qual es lliuren tots els personatges, genuïna medicina per apaivagar la inquietud d'unes ànimes condemnades sense remei.

Mario Gas és el director més eficient per aixecar aquesta mena d'obres. Cuida els silencis, la gestualitat i distingeix els perfils de cadascun dels personatges. Aparentment, la història sembla llunyana i amb poc a veure amb nosaltres, però el fràgil equilibri de Tobies i companyia arrossega, captiva i, posats a revisar la pròpia vida, potser ens remou un xic els esquemes. Magnífica funció de teatre. –Santi Fondevila.

Detalls

També t'agradarà