Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Espai Natural del delta del Llobregat
© Albert Miró

Baix Llobregat, visita a tres llocs imperdibles

Les coves de Collbató, els espais naturals del delta i la Colònia Güell ompliran la nostra estada a la comarca

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Apostem sobre segur: al Baix Llobregat visitarem tres espais molt diferents però tots tres d’una gran bellesa, i probablement els més coneguts de la comarca. Són la Colònia Güell, amb una cripta amb segell d’Antoni Gaudi, els espais naturals del delta del Llobregat, i les Coves de Salnitre de Collbató.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Les entranyes de Montserrat

Les entranyes de Montserrat

Volem començar la nostra estada en un espai màgic. Si la muntanya de Montserrat per fora ja és espectacular, per dins la seva bellesa no queda enrere. I és que les seves roques amaguen tot un món subterrani únic, i on millor el podem observar i gaudir és a les Coves de Salnitre de Collbató. Potser és fruit de la imaginació humana, però que en aquest recorregut de mig quilòmetre per les entranyes de la muntanya sagrada sembli veure-hi l'arquitectura de Gaudí, tubs d'orgues, o fins i tot la talla de la Moreneta, deixa embadalit i mig trastocat. Realment és possible que Antoni Gaudí passés per aquí i s'inspirés a l'hora de dissenyar els edificis? El cas del genial arquitecte no és clar, però sí que aquestes espectaculars coves les varen visitar altres personatges de renom com Santiago Rusiñol, Ramon Casas o mossèn Cinto Verdaguer. Però d'això ja en fa temps. Avui hi som nosaltres, i és la nostra hora d'admirar aquests paisatges interiors evocadors que la pedra i l'aigua han estat esculpint pacientment al llarg de milers d'anys.

La riquesa del delta
© Albert Miró

La riquesa del delta

On hi ha aigua, hi ha vida. I la del riu Llobregat, tot i que al llarg del seu recorregut està molt aprofitada, encara arriba al mar amb prou empenta com per formar un delta i, amb ell, uns entorns naturals de gran valor biològic. Els espais naturals del delta estan protegits i repartits entre els municipis del Prat de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat. Hi podeu fer diversos itineraris senyalitzats, amb els quals gaudireu de diferents ambients naturals: des de llacunes i aiguamolls fins a pinedes litorals sobre dunes i platges verges amb vegetació de rereduna. L’observació de la fauna, especialment de les aus aquàtiques, és un dels altres grans atractius de l’indret. Com a apunts, afegir que al delta hi ha una de les escasses poblacions de trencadalla del país –una planta herbàcia de la família de les malvàcies que fa unes grans flors rosades–, i també que s’hi han catalogat 22 espècies diferents d’orquídies. En definitiva, un dels escassos exemples d’aiguamolls que hi ha en mig d’una àrea metropolitana en tot l’arc mediterrani.

Hem reservat taula per dinar al Fosbury Cafè, al passeig Marítim de Castelldefels. És un restaurant adherit als Sabors de l’Horta del Baix Llobregat, amb un disseny modern i una àmplia terrassa. Disposa de diferents ambients.

Publicitat
La cripta de Gaudí

La cripta de Gaudí

A la tarda dirigirem els nostres passos cap a Santa Coloma de Cervelló, i en concret a una colònia industrial molt especial, la Colònia Güell. Passejant-hi podrem observar els seus edificis modernistes, i és molt convenient visitar el Centre d'Interpretació, ubicat a l'edifici de l'antiga cooperativa de consum, amb una exposició permanent per entendre el conjunt de la colònia. I allò que de segur no us podeu perdre és la cripta de l'església, que porta el segell d’Antoni Gaudí i és Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Sens dubte una meravella –una més!– del genial arquitecte. Observeu que cada columna és diferent, la riquesa artística del mobiliari, o els bonics vitralls amb forma de pinya i que actuen pràcticament com un rellotge de sol. L’empresari Eusebi Güell va encarregar la construcció de tota l’església a Gaudí, i l’arquitecte hi va treballar durant una dècada, desenvolupant la primera maqueta de catenàries, amb cadenetes de llautó i fins de pesca que formaven paràboles. Però les dificultats econòmiques de la família Güell a la mort de l’empresari van portar a què Gaudí només acabés la cripta. En fi, costa de descriure amb paraules allò que transmet un espai com aquest, així que millor que hi aneu i ho veieu amb els vostres ulls!

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat