Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Tardor a Catalunya
Shutterstock

12 escapades per Catalunya per assaborir la tardor

Us convidem a recórrer diverses poblacions catalanes amb molt d’encant per assaborir els productes gastronòmics més arrelats

Time Out en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya
Publicitat

Arriba la tardor i els dies s'omplen de plans que apareixen com els bolets d'aquesta època. Els paisatges es tenyeixen de vermells, taronges i marrons, els camins s’omplen de fulles i els camps ofereixen delícies de temporada que omplen els rebosts i les taules de pobles i ciutats.
Us proposem un recorregut per dotze d’aquestes poblacions que, a més de mantenir un encant indiscutible, tenen la sort de gaudir d’alguns dels millors productes de tardor de la nostre terra, reconeguts fins i tot amb els segells DOP i IGP. Descobriu-los, assaboriu-los i celebreu-los!

Bossòst
Shutterstock

1. Bossòst

Si teniu ganes de sentir el fred de la muntanya i gaudir de la tardor en un entorn màgic, poseu rumb a la Vall d’Aran fins a Bossòst, una vila banyada per la Garona, amb una església romànica i un centre històric ben cuidat. Aprofiteu per assaborir l’andito, que trobareu a xarcuteries i restaurants, una varietat de botifarra embotida que és ideal per acompanyar amb un bon IGP Pa de Pagès Català.

 

Bellver de Cerdanya
Shutterstock

2. Bellver de Cerdanya

En ple Parc Natural del Cadí-Moixeró a la comarca de la Cerdanya, la població medieval de Bellver sorprèn pel seu magnífic patrimoni arquitectònic i, alhora, per la seva deliciosa gastronomia. Les vaques que pasturen als seus voltants proporcionen una llet d’altíssima qualitat amb la qual s’elaboren formatges i mantegues que han rebut la distinció DOP de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Tasteu-los!

 

Cornellà de Terri
Shutterstock

3. Cornellà de Terri

Al Pla de l’Estany, entre les muntanyes de la vall del Terri, aquesta població s’estén per diversos veïnats i masies escampades. Conreen una gran varietat d’alls, que han donat lloc a una fira anual, el primer cap de setmana d’octubre, i que es troben presents a la gastronomia local, fins i tot a les botifarres. A més de tastar-les, visiteu la plaça del Maig, el castell de Ravós del Terri i l’església de Sant Pere.

Orís
Shutterstock

4. Orís

Al nord de la plana de Vic, a Osona, les ruïnes d’un castell anuncien l’arribada a la població medieval d’Orís. Cal visitar l’església romànica de la qual mossèn Cinto Verdaguer va ser vicari. I cal tastar la patata del bufet, el seu producte per excel·lència, al qual la vila dedica un mercat al mes d’octubre. Acompanyeu-la d’embotits de la comarca, com la IGP Llonganissa de Vic, és un àpat deliciós!

 

Camprodon
Shutterstock

5. Camprodon

Amb el famós pont nou medieval donant la benvinguda sobre el Ter, aquesta població del Ripollès no només té moltíssim encant sinó que, a més, és el punt de partida d’un munt de rutes de senderisme ideals per fer a la tardor (i caçar bolets!). A l’hora d’entaular-se cal tastar la trumfa, que es conrea a les muntanyes dels voltants, amb l’exquisida carn IGP Vedella dels Pirineus Catalans.

Arenys de Mar
Shutterstock

6. Arenys de Mar

Aquesta població del Maresme, esquitxada de palauets indians modernistes, té un dels ports més importants de la costa catalana. Allà arriba cada dia el seu producte estrella, el calamar, pescat amb un mètode anomenat potera. Des de fa 24 anys, a l’octubre, se celebren les Jornades Gastronòmiques del Calamar, també dites Calamarenys. Amants de la cuina marinera, no us les podeu perdre!

 

Monistrol de Montserrat
Shutterstock

7. Monistrol de Montserrat

Emmarcat per una de les serralades més emblemàtiques de Catalunya, al Bages, i a l’ombra del monestir de Montserrat, Monistrol conserva un nucli antic ben cuidat, amb restes medievals i cases nobiliàries. Compta amb nombrosos restaurants, on cal tastar la coca i el mató, dos aliments artesans arreladíssims a la gastronomia local que també trobareu a mercats i botigues.

 

Agramunt
-

8. Agramunt

Si voleu fer una sortida que combini avantguarda i tradició i que, alhora, sigui ben dolça, enfileu cap a aquesta població de l’Urgell. A l’Espai Guinovart us endinsareu en l’obra de Josep Guinovart i, a més, podreu veure exposicions temporals. I al Museu del Torró i la Xocolata tastareu el torró IGP d’Agramunt, que s’elabora des del segle XVIII amb mel, fruits secs i avellanes. Per llepar-se’n els dits!

 Les Cases d’Alcanar
Shutterstock

9.  Les Cases d’Alcanar

Amb les seves pintoresques cases de pescadors obrint-se al port i al mar, aquesta encantadora vila marinera és coneguda gastronòmicament per les galeres, els musclos i els arrossos amb delícies de mar. Cal tastar-los! I, a més, a la tardor, tant les Cases com la veïna Alcanar s’embriaguen del perfum de la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre, de pell suau, sucoses i amb una dolçor per sobre de l’habitual.

 

Reus
Shutterstock

10. Reus

Al centre de la ciutat on va néixer Antoni Gaudí es desplega una ruta modernista que ens porta per gairebé una trentena d’edificis d’arquitectes com Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles. La visita zigzagueja entre mercats i botigues de queviures, n’hi ha de centenàries! Aprofiteu per assaborir els productes de la comarca del Baix Camp, com la patata IGP de Prades i la DOP Avellana de Reus.

 

L’Ametlla de Mar
Shutterstock

11. L’Ametlla de Mar

Les cales i platges verges, de roca i de sorra, d’aquesta petita població del Baix Ebre ens conviden a magnífiques passejades els dies assolellats de tardor. Perdeu-vos també pel castell de Sant Jordi de l’Alfama o per la fortificació de la punta de l’Àliga, construïda durant la Guerra Civil. I, a l’hora de menjar, demaneu un rossejat en un dels restaurants locals, és reconegut arreu!

 

Sant Martí Sarroca
Shutterstock1

12. Sant Martí Sarroca

El castell i l’església de Sant Martí Sarroca, que coronen un conjunt medieval del segle X, s’alcen imponents dominant l’Alt Penedès. Val la pena acostar-s’hi, perquè a més és un nucli animat, on es fan fires i mercats. El producte estrella és la IGP Gall del Penedès, criat de forma tradicional i amb una carn d’altíssima qualitat i de gust deliciós. Tasteu-la en croquetes, canelons o rostida!

 

Recomanat

    Més de escapades

      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat