Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Sitges i malvasia
© Albert Miró

Gaudiu de La Carretera del Vi amb una escapada al Garraf

En aquesta sortida visitarem diversos cellers i farem també un tast de la Ruta dels Indians de Sant Pere de Ribes

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

La Carretera del Vi és una proposta enoturística que redescobreix l’antic traçat que unia les vinyes del Penedès amb les platges del Garraf. Es tracta de la primera wine road de l’Estat, així que aprofitarem la nostra escapada al Garraf per conèixer millor aquesta iniciativa i visitar algun dels cellers que en formen part. Però tindrem temps per fer moltes més coses! Si ens voleu acompanyar, us fem lloc.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tast de vi i d’indians

Tast de vi i d’indians

El celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha estat un dels darrers en incorporar-se a La Carretera del Vi. La finca conserva les últimes vinyes de malvasia conreades a la vila des que aquesta varietat de raïm hi va arribar el segle XIV. Així que, sense perdre temps, volem començar l’escapada descobrint aquest lloc. Les visites es poden fer tot l’any, però cal reservar prèviament. De ben segur ens explicaran com s’elabora el vi, però també a què es deu el nom del celler i la història de la finca i de la família Llopis. No hi mancarà un tast de vi per acabar.

També un tast farem de la Ruta dels Indians de Sant Pere de Ribes. Per als que no ho sàpiguen, explicar-los que “indians”, o també “americans”, va ser el nom que van rebre aquells que, sobretot al segle XIX, varen marxar a fer fortuna a les colònies americanes, i molts dels que ho varen aconseguir, a la tornada es van construir una gran casa o van donar importants sumes de diners perquè s’alcessin altres edificis, alguns de singulars. Del Garraf en van sortir molts, d’indians, i és per això que poblacions com Sant Pere de Ribes llueixen nombroses obres d’aquells afortunats. Podem dirigir-nos a l’Oficina de Turisme de la població i demanar un fulletó per anar pel nostre compte a cercar els edificis i carrers més interessants, o bé fer coincidir la nostra estada a Sant Pere de Ribes amb alguna visita guiada que hi tingui lloc i que ressegueixi la Ruta dels Indians. La plaça de la Font, el rellotge de l’actual Ajuntament, l’Església Nova, Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt són alguns dels elements i indrets amb segell indià del municipi.

Si ens queda temps abans de dinar, i si no ho farem a la tarda, anirem al celler Vega de Ribes, empresa familiar dedicada a l’elaboració i embotellat de vins de qualitat de collita pròpia. Les vinyes de les quals en surt el raïm es conreen en cultiu ecològic integrat amb altres conreus i ramaderia, mentre que la masia té els seus orígens a l’Edat Mitjana.

Origen Garraf

Origen Garraf

A la comarca hi trobarem infinitat de bons restaurants. Molts d’ells abasteixen la cuina i els plats amb productes del Garraf i a través de productors que formen part d’Origen Garraf, una iniciativa que vol explicar i divulgar els productes genuïns de la comarca, com ara l’escarola perruqueta, la gamba de Vilanova, el cargol punxenc, els espigalls de la col brotonera, o la ja esmentada malvasia.

Acabarem l’estada a l’Espai Far, a la capital de la comarca, Vilanova i la Geltrú. Situat al Far de Sant Cristòfol, el centre compta amb dos museus: el del Mar, amb el bot de salvament Víctor Rojas com a insígnia, i el de Curiositats Marineres Roig Toqués. Una suma que ens dona bona mostra del ric patrimoni mariner vilanoví. Amb aquest gust de sal, serà l’hora de tancar la visita a la comarca del Garraf.

Museu Romàntic Can Llopis
 • Museus i institucions
 • Història

Situat al centre de Sitges, el Museu Romàntic ocupa l’antiga casa Llopis, construïda el 1793 fora del recinte medieval emmurallat i, durant molts anys, una de les mansions més senyorials del nou eixample sitgetà. En ella visqueren diverses generacions dels Llopis, nissaga sitgetana d’origen mariner que ascendí en l’escala social gràcies a l’acumulació de terres i al comerç de vins i aiguardents. A banda de fer entrar el visitant en una casa benestant del segle XIX, al segon pis del museu podreu veure la curiosa col·lecció de nines de l’escriptora i il·lustradora barcelonina Lola Anglada.

Museu Romàntic Can Papiol
 • Museus i institucions
 • Història

El museu es troba a l'antiga pairal dels Papiol, una influent família que es va instal·lar a Vilanova a mitjans del segle XVII i que comptava amb un gran patrimoni que havien adquirit a través de la compra de béns i enllaços matrimonials. La casa conserva l'estructura, la distribució i la decoració originals. L'exterior segueix el cànon auster de l'època, amb una façana d'estil neoclàssic i elements arquitectònics pintats. L'interior, en canvi, destaca per la seva fastuositat i elegància. El circuit de la visita inclou el recorregut per la planta noble, l'àrea rústica i el jardí.

Publicitat
Biblioteca-Museu Víctor Balaguer
 • Museus i institucions
 • Història

Fundat l’any 1884 pel polític i escriptor Víctor Balaguer i Cirera, el nucli original de la Biblioteca-Museu Balaguer està format pel conjunt de llibres i obres d'art que l'intel·lectual havia aplegat al llarg de la seva vida juntament amb la multitud de donacions que va rebre per part de destacades personalitats. Els fons artístics del Museu estan formats per més de vuit mil peces. A l’exposició permanent destaca especialment la col•lecció d’art del segles XIX i XX, que pel seu valor i qualitat van convertir el Museu Balaguer en secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Museu del Ferrocarril de Catalunya
 • Museus i institucions
 • Història

Just al costat de l'estació de trens de Vilanova trobareu el Museu del Ferrocarril, amb una de les col·leccions tècniques ferroviàries més importants a nivell internacional. Més de seixanta vehicles de totes les èpoques, tecnologies i països integren la seva col·lecció, en la que destaquen 28 locomotores de vapor que daten de finals del segle XIX, incloent la més antiga d'Espanya i la darrera que va estar en funcionament. També s'exhibeixen cotxes de viatgers, màquines dièsel o elèctriques i altres vehicles curiosos.

Publicitat
Museu Monjos Budistes Sakya Tashi Ling
 • Museus i institucions
 • Història

Una antiga casa d'indians, el Palau Novella, s'ha convertit en el primer monestir budista de Catalunya, que està situat enmig del Parc Natural del Garraf. Podreu conèixer-lo mitjançant una visita guiada durant la qual us familiaritzareu amb l'art budista i aprendreu quins són els objectes sagrats d'aquesta religió. El monestir es troba en un entorn natural privilegiat que de ben segur també us agradarà visitar. Així mateix, s'organitzen tallers de meditació oberts a tothom.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat