Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Vallbona de les Monges

La Ruta del Cister: aires medievals i terres castelleres

En aquesta escapada us proposem enfaixar-vos a Valls o conèixer la Vila Ducal de Montblanc

Publicitat

La Ruta del Cister, ubicada a l'interior de la Costa Daurada, és molt més que la visita als tres monestirs cistercencs. A la sortida que ara iniciem us deixarem temps per visitar aquestes tres grans construccions, per si no hi heu estat mai o fa temps que no us hi acosteu, i us fem moltes altres propostes. I és que municipis com Valls, Montblanc o l'Espluga de Francolí estan plens d'atractius.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA RUTA DEL CISTER

Tarda dia 1: cellers i castells

Tarda dia 1: cellers i castells

La nostra primera aturada serà al Celler modernista de Nulles, on descobrirem les singulars experiències enoturístiques i gastronòmiques d'aquesta Catedral del Vi que aquest any celebra el seu centenari. Cada una t'aproparà al món vinícola des d'una perspectiva diferent però amb un objectiu comú: gaudir i conèixer una de les millors riqueses culturals del nostre país.

Al capvespre ens arribarem a la capital de l'Alt Camp, Valls. Mentre passegem pels seus carrers ens preguntem què deu tenir aquesta població que hagi vist néixer tradicions avui tan arrelades arreu del país com els castellers i les calçotades.
Podeu triar i remenar entre els restaurants que hi ha al municipi a l'hora de sopar. I si avui és divendres, de segur que trobeu els castellers de la Colla Vella i de la Colla Joves dels Xiquets de Valls assajant als seus respectius locals. Podeu anar-hi sense por, sempre i quan guardeu silenci quan els castells estiguin alçant-se. I si voleu provar de posar-vos a la pinya, mai hi sobra ningú! Demaneu una faixa a algun casteller que tingui cara de manar, apreneu l'art d'enfaixar-vos, i seguiu les indicacions a l'hora de situar-vos a la base del castell.

Si no sou molt castellers, una bona alternativa és anar a visitar al monestir de Vallbona de les Monges. En aquest cas, però, millor que la tarda la comenceu allí, ja que tanquen portes a les 18.30 h (a l'hivern una hora abans).

Matí dia 2: el ric patrimoni de Montblanc

Matí dia 2: el ric patrimoni de Montblanc

De capital a capital. Si Valls ho és de l'Alt Camp, Montblanc fa de cap de la Conca de Barberà. Sens dubte és una d'aquelles viles (de fet Vila Ducal, títol que ostenta des de l'any 1387) que cal conèixer, no només d'aquesta zona, sinó de tot el país. Per veure el més destacable sense perdre-us detall podeu apuntar-vos a alguna visita guiada. L'oficina d'informació turística es troba a la plaça de Sant Francesc, en una antiga església, on també podreu veure un audiovisual en 3D en què s'explica per què Joan Amades vinculà la llegenda de Sant Jordi amb aquesta població.

Les muralles són una de les grans atraccions d'aquesta vila de traçat medieval, i dins d'elles cal passejar sense presses pels carrers, anar descobrint racons i portals, trobar el palau-fortalesa del Castlà i l'església de Sant Miquel, arribar a l'església de Santa Maria la Major (notable obra gòtica), i pujar fins el Pla de Santa Bàrbara, des d'on tindrem una excel·lent panoràmica de la vila. Fora muralles, però gens lluny, podrem conèixer l'antic Hospital de Santa Magdalena o el Pont Vell, que salva el curs del riu Francolí.

Per saber més sobre Montblanc o la seva comarca, feu una visita al Museu Comarcal, situat a la bonica Casa dels Josa. O també us pot resultar interessant el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR), un espai interpretatiu de les pintures dels nostres avantpassats més llunyans trobades a les Muntanyes de Prades.
Publicitat
Tarda dia 2: el monestir Patrimoni de la Humanitat

Tarda dia 2: el monestir Patrimoni de la Humanitat

Deu quilòmetres separen Montblanc del Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, o sigui que decidim anar-hi ben dinat. És l'únic dels tres monestirs de la Ruta del Cister que està declarat per la UNESCO Patrimoni Mundial de la Humanitat, i certament el seu aspecte majestuós, les seves dimensions, però també la bella factura dels seus claustres o fins i tot dels sepulcres dels reis allí enterrats justifiquen amb escreix aquest reconeixement. A més a més, avui en dia a Poblet hi segueix vivint una comunitat de monjos.

El monestir és precedit per una gran esplanada (plaça de la Corona d'Aragó), que dóna pas a la imatge poderosíssima de l'edifici, amb les seves dues torres hexagonals en la part central, més pròpies d'un castell que d'un monestir, i que flanquegen la Porta Reial. Un cop dins, de seguida es fa cap al claustre, excel·lent amb tots els seus elements que ens permeten fer una classe de luxe i en viu d'història de l'art amb les diferències entre el romànic i el gòtic, i lloc de pas obligat cap a totes les cambres que ens van meravellant. Començat a aixecar a mitjans del segle XII quan Ramon Berenguer IV acabava de conquerir aquestes terres, el monestir ha passat al llarg de la història per molts moments esplendorosos i d'altres de molt delicats i de destrucció. Però avui se'ns presenta ple de llum. A l'església, per exemple, podem veure-hi el magnífic retaule d'alabastre del segle XVI, i, com no, les tombes dels vuit reis i les sis reines de la Corona d'Aragó que hi reposen des de fa segles.

Si ens queda temps, podem anar a les Coves de l'Espluga de Francolí. La vila és a quatre passes de Poblet. Es tracta d'una de les cavitats més llargues del món formades en roca de conglomerat. Si sou dels que us apassiona l'espeleologia la visita us encantarà, i a més a més, amb prèvia reserva, s'ofereix la possibilitat de fer un recorregut remuntant el riu subterrani. Només apte per als més valents!
Matí dia 3: els romans a la Ruta del Cister

Matí dia 3: els romans a la Ruta del Cister

Anem ara a conèixer el monument visitable més antic de la comarca. Es tracta del Columbari romà de Vila-rodona. La construcció del Columbari està relacionada amb un ritu religiós funerari, la incineració, que fou vigent en el món romà fins al primer terç del segle II d.C. Les despulles del difunt, col·locades damunt una pira de llenya, eren cremades, i les cendres que s’obtenien, guardades en unes urnes de fang. Al voltant del segle V a.C., les urnes cineràries es van dipositar en uns edificis de planta circular o rectangular que disposaven de nínxols o fornícules adossades a les parets.

Podeu fer una visita guiada concertant-la a l’Ajuntament, i si hi aneu a meitats de maig podreu veure una recreació d’un enterrament romà dins el programa de Tarraco Viva. Consulteu dates i preu.

Publicitat
Tarda dia 3: Santes Creus, monestir deshabitat

Tarda dia 3: Santes Creus, monestir deshabitat

Ja hem visitat Poblet i Vallbona de les Monges. Ens queda per conèixer, doncs, Santes Creus. I no volem marxar d'aquestes terres sense entrar-hi. A diferència dels altres dos, a Santes Creus no hi ha vida monacal, exactament des de l'any 1835. El fet d'estar deshabitat, però, ens permet moure'ns lliurement per totes les dependències, i que per exemple alguns espais s'hagin museïtzat, com ara dues sales que només entrar ens ofereixen un audiovisual espectacular que ens transporta als primers temps del monestir.

A la porta de Santes Creus (comarca de l'Alt Camp) hi hem arribat creuant una plaça allargassada, la de Sant Bernat Calbó, que té una font al bell mig del segle XVI dedicada al mateix sant. Les construccions que hi ha són ben interessants, i un redós de pau, i podem tafanejar al Palau de l'Abat per veure-hi un petit claustre.

Ja a dins del monestir, el claustre -preciós i amb uns capitells que val la pena observar amb detingudament- serveix de distribuïdor de les diferents estances: la sala capitular, la cuina, el menjador, l'església (amb part dels vitralls originals del segle XII, possiblement dels més antics que es conserven en tot el continent)... A Santes Creus hi podem visitar un segon claustre, anterior i més humil, amb un cementiri en què hi ha una sola creu. I és que, tot i la grandesa dels edificis, la vida dels monjos sempre va seguir la regla de l'austeritat, i si no fos per les estades que hi feien els reis de segur que alguns elements, com els esmentats capitells, serien molt més simples. Parlant de reis, en aquesta església hi ha els cossos de Pere II el Gran i de Jaume II el Just. Al segon l'acompanya la seva esposa, Blanca d'Anjou, i el primer hi té a prop l'almirall Roger de Llúria, per desig exprés d'aquest. Uns sepulcres preciosos, com també ho és la sala del dormitori, amb els seus 46 metres de llarg i els seus arcs de pedra diafragmàtics, que ens poden recordar les Drassanes de Barcelona o el Saló del Tinell. Un espai que mereix una aturada abans d'emprendre el camí de retorn.

Equipaments culturals

Torre de la Mixarda
 • Llocs d'interès

Torre de guaita de planta circular i de 10 metres d'alçada i 6 de diàmetre, es va construir entre els segles XVI i XVII. Es pot visitar el seu interior, on hi trobem un centre d'interpretació de les torres de guaita. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional. Per arribar-hi, des de Figuerola del Camp agafar el camí en direcció a Valls, i seguir unes banderoles verdes.

Conjunt medieval de Conesa
 • Llocs d'interès

El nucli històric de Conesa està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, i només hi podreu accedir a través del portal de Santa Maria o el de Sant Antoni, del segle XIV. Carrers per passejar-hi tranquil·lament mentre es van veient restes de la muralla, de torres, o l'església parroquial de l'Assumpció. Per a visites guiades cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 626 900 520.

Publicitat
Monestir de Santa Maria de Vallbona
 • Què fer
 • Espais per a celebracions

És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya. Compta amb 850 anys d'història i avui segueix habitat per una comunitat de monges. D'aspecte més humil que els de Poblet i Santes Creus, la visita i el desplaçar-s'hi val també en aquest cas la pena i així poder conèixer, entre altres dependències, l'auster però bell claustre, la despullada sala capitular, i l'església d'una sola nau, a més a més d'un arxiu ric en documents històrics.

Centre d’interpretació del tèxtil i Museu Agrícola La Fàbrica
 • Què fer
 • Centres culturals

La Fàbrica era un complex industrial que engloba la fàbrica, la xemeneia, la casa, la bassa, i els terrenys de la fàbrica tèxtil Martí, Llopart i Trenchs, fundada al Pla l’any 1916, i que va donar feina a moltes persones del poble i dels voltants. Destaquen els elements modernistes i la bassa, que sorprèn per les grans seves dimensions. En l'actualitat una de les naus acull el Museu Agrícola, i també hi trobareu el Centre d’Interpretació del tèxtil, amb tres telers centenaris, una taula interactiva i un vídeo promocional. Per visitar-lo, poseu-vos en contacte amb l'Ajuntament a través del telèfon 977 630 006.

Publicitat
Visites Guiades de Santa Coloma de Queralt
 • Què fer
 • Rutes i passejades

A Santa Coloma de Queralt podeu fer tres tipus de visites guiades: La Ruta monumental i històrica, la Ruta del Segle XIX i la Ruta monumental amb cançons i llengües medievals: gregorià, occità, castellà antic, sefardita... Des de l’Oficina de Turisme de Santa Coloma de Queralt s’organitzen al llarg de tot l’any aquestes visites guiades per conèixer els indrets més interessants de la vila. Per més informació i reserves heu de contactar amb l’oficina de turisme.

Museu del Torró i la Xocolata d'Agramunt
 • Llocs d'interès

Un recorregut a través de la història que us portarà a descobrir els orígens i l'elaboració del torró i la xocolata, i la trajectòria de l'empresa Torrons Vicens, a través d'imatges, sons i olors. Afegir que al voltant del 12 d'octubre se celebra a Agramunt la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra.

Publicitat
 • Museus i institucions
 • Història natural

El Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya, fent especial esment a la pagesia com a element primordialment destacat del món rural. Conté un variat fons de peces en exposició permanent relacionades amb la vida tradicional, la cultura, la pagesia, les arts i oficis artesanals. Les col·leccions es troben dividides en diverses seccions instal·lades museogràficament per recórrer a través del temps i fins a l'actualitat el coneixement del món rural català.

 • Museus i institucions
 • Ciència i tecnologia

Un passeig i un salt en el temps per la fàbrica de Cal Trepat, la principal productora de maquinària agrícola de tot l'Estat espanyol durant el segon terç del segle XIX. El museu forma part de la Xarxa de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

Publicitat
Conjunt medieval de Guimerà
 • Llocs d'interès

Poble amb encant i amb un conjunt històric de gran valor, catalogat com a Conjunt Historicoartístic per la Generalitat de Catalunya, Guimerà manté els seus carrers d'estructura plenament medieval, en constant pujada fins a l'església de Santa Maria i al que queda del castell, des d'on es pot gaudir d'unes magnífiques vistes. Durant el mes d'agost s'hi organitza un mercat medieval amb un decorat natural privilegiat.

Recomanat
  També t'agradarà
   Publicitat