Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Muntanya de sal, Cardona
Foto: Oscar Rodbag

Pel Bages, oli i sal

Visitem una comarca rica en tresors geològics i amb una terra que dona excel·lents fruits

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

Heu sentit a parlar de la Muntanya de Sal de Cardona? És sens dubte un d'aquells llocs que quan visiteu no oblidareu. Serà el primer que farem quan arribem a la comarca del Bages, però el dia donarà per molt més: passejarem pel Poble Vell de Súria, coneixerem l'oli Migjorn, o tastarem una pasta seca feta a mà. Som-hi!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Un món de sal
© Oscar Rodbag

Un món de sal

Cardona té un castell espectacular, un casc urbà que mereix ser passejat... però tot això ho deixarem per un altre dia! Avui ens centrarem en la muntanya que al llarg de quasi tot el segle XX va ser la principal font de treball de la població, la Muntanya de Sal, ben visible pel seu color blanquinós. L'espai avui és batejat amb el nom de Parc Cultural de la Muntanya de Sal, i s'hi fan visites guiades que ens explicaran l'excepcionalitat geològica del jaciment i la importància que la sal ha tingut per a la Humanitat al llarg dels segles. Equipats amb un casc miner, recorrerem mig quilòmetre de galeries i fins a 86 metres de profunditat, entre estalactites i estalagmites de formes impossibles.

Súria, falletes i Poble Vell

Ens desplacem tot seguit a Súria. Com que ens ha entrat una mica de gana, anirem a cercar falletes de Migmón? Que què són? Una pasta seca artesanal inspirada en la forma de l'estructura geològica de la falla de Migmón, un dels símbols de la població que estem trepitjant. Ara sí, amb l'estómac calmat, enfilem cap al Poble Vell, vila fortificada d'origen medieval que val la pena conèixer. Al costat d'un mirador trobareu el portal de Garbona. Creueu-lo, i entrareu al recinte medieval, amb carrers empedrats i cases que conserven (i llueixen al damunt de la porta) el nom des de fa anys (cal Castilla, cal Juliu, cal Quim, cal Xicana...). Deambuleu sense presses, passegeu pel carrer de la Mura, el de Sant Climent, el Major... Els vostres passos us duran també fins a la Plaça Major, centre del lloc. Finalment arribareu a l'església, que s'enganxa al castell, punt culminant de Súria.

La Masia la Garriga de Castelladral serà el lloc on dinarem. Elaboren una cuina de tradició renovada amb productes de la terra i de proximitat. El restaurant es troba en una antiga pallissa i amb vistes a la muntanya de Montserrat.

Publicitat
L'or líquid

L'or líquid

Per fer l'última visita hem d'anar fins a Navàs. Ens hi esperen els responsables de Migjorn, un projecte de caràcter familiar i territorial que aposta per la recuperació de feixes i oliveres en aquest indret i que elabora un excel·lent oli d'oliva verge extra. Ofereixen diferents possibilitats de visita; nosaltres hem triat la que porta per nom Les oliveres d'ara i d'abans, que inclou un passeig pels camps d'oliveres, entrar a l'obrador i un tast d'olis amb degustació - maridatge de productes de la zona. I és que el Bages, la comarca que avui hem visitat, es posiciona com a nova destinació oleoturística.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat