Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Racionalisme, delta, aigua i matemàtiques al Baix Llobregat

Racionalisme, delta, aigua i matemàtiques al Baix Llobregat

La Casa Gomis, el Museu Agbar i el Palau Mercader, entre les visites d’aquesta variada sortida

Delta del Llobregat
Delta del Llobregat
Per Xavier Amat |
Advertising

Us podem garantir que no us avorrireu en l’escapada que us hem preparat per la comarca del Baix Llobregat, amb unes propostes diverses i ideals per a tota la família. Estarem en contacte amb la natura, però també amb l’arquitectura, i fins i tot – no us espanteu! – amb les matemàtiques. Comencem, que no tenim temps per perdre!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

La Ricarda. Casa Gomis
© Eugènia Sendra

La Ricarda

Se’n diu la Casa Gomis, però també se la coneix com La Ricarda i com la Casa de Vidre, i és un dels millors exemples d’arquitectura racionalista que tenim per les nostres contrades. Porta la signatura de l’arquitecte Antoni Bonet Castellana, i quan la va dissenyar i es va construir, entre el 1949 i el 1956, es trobava exiliat a Argentina. Al llarg de tot el procés es va haver de comunicar per correspondència amb la família que li havia fet l’encàrrec, la Gomis-Bertrand.

Amb tot això, encara no us hem dit on es troba. La Casa Gomis és molt a prop de la platja del Prat de Llobregat i de l’estany de La Ricarda – d’aquí el seu nom popular – , i per visitar-la podeu estacionar el vehicle al pàrquing situat al costat del club municipal de vela del Prat. Als anys seixanta la casa va esdevenir un espai de trobada de l’avantguarda cultural, i acollia activitats musicals i teatrals organitzades pel Club 49. Si la voleu conèixer, estigueu atents a les visites que es fan, perquè normalment n’hi ha només una cada mes, amb dos torns disponibles: un inclou aperitiu, i el segon, dinar.

Espais Naturals del delta del Llobregat
© Albert Miró

El delta

Molt a prop de La Ricarda hi tenim el delta del Llobregat, i sempre que ens acostem a aquestes terres no volem desaprofitar l’oportunitat de passejar-hi, d’explorar-lo. I és que són diversos els itineraris que es poden fer per aquest magnífic espai natural, i avui volem arribar-nos fins al Semàfor, edifici alçat a finals del segle XIX per regular el trànsit marítim costaner i avui un privilegiat mirador del paisatge deltaic que l’envolta. La ruta per anar-hi, com no pot ser d’altra manera al delta, és planera, senzilla, i també es pot fer amb bicicleta. Pel camí ens trobarem també la Caserna dels Carrabiners, que, com el nom indica, estava ocupada per carrabiners que vigilaven la costa i el contraban.

Per dinar anirem a Cornellà de Llobregat, al restaurant Plats, on ens sorprendran amb la seva cuina avantguardista a partir de receptes tradicionals.

Advertising
Palau Mercader
© Irene Fernández

El Museu de les Aigües i Palau Mercader

Seguim amb la nostra descoberta de diferents llocs d’interès de la comarca del Baix Llobregat, i ho fem anant al Museu de les Aigües de la Fundació Agbar. L’espai, ubicat a l’antiga Central Cornellà – de l’any 1909 i encara en funcionament – té per objectiu divulgar el coneixement sobre l’aigua a través d’experiències adaptades a tots els públics. En especial, s’explica com ha anat evolucionant la tècnica perquè l’aigua arribi a les llars de l’àrea metropolitana de Barcelona. 

I no ens movem de Cornellà per viure el darrer tram de l’escapada. Heu visitat mai el Museu Palau Mercader? Val la pena! Es pot passejar per la seva planta noble i així conèixer les afinitats culturals i artístiques d’un llinatge aristocràtic del segle passat. Hi ha més de 3.000 objectes, entre mobiliari, cortines, làmpades, pintures i retrats antics...

La segona planta del Palau, en canvi, està ocupada pel MMACA, el Museu de les Matemàtiques de Catalunya, un espai museístic singular i del tot interactiu on aprendre i divertir-se amb aquesta matèria tan temuda per molts estudiats.

Abans o després d’entrar al Museu Palau, feu un tomb pel parc de Can Mercader que envolta l’edifici, i que formava part dels jardins de la finca.

Advertising