Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Trams 313-363 (Alt Penedès)

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Trams 313-363 (Alt Penedès)

Guia pràctica per a la Diada: allotjaments, restaurants i activitats a l'Alt Penedès

Per Txell Canela, Marta Salmeron, Anna Buj. Amb la col·laboració de les revistes 'Cuina' i 'Descobrir Catalunya'
Advertising

Què fer

Castell de Subirats

La capital de la vinya

És impensable visitar el Penedès i no pensar en el vi. De tots els seus municipis, Subirats és conegut com “la capital de la vinya”, i és que amb els seus gairebé 56 km2 és el terme municipal amb una superfície més gran dedicada a aquest conreu. L’Ajuntament posa a la nostra disposició 9 itineraris turístics de característiques diverses per descobrir les vinyes al nostre ritme. A peu, en bicicleta o a cavall, passem per boscos, masies, caves i cellers.

Subirats està compost per diversos nuclis urbans, alguns d’ells amb gran encant i valor històric. És el cas de Torre-ramona, una vila medieval amb menys de 50 habitants i encara molt desconeguda pel turisme.

Esglèsia de Sitges

Ruta per la costa

A Avinyonet del Penedès podem fer una visita a una petita joia del romànic, el monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, del segle XI, i declarat bé d’interès nacional l’any 2000. En acabat, podem aprofitar per anar a Sitges, a 22 quilòmetres, per gaudir dels seus carrers històrics, de l’ambient i l'oferta cultural, turística i gastronòmica tot fent un refrigeri. Si el temps és benvolent, aprofiteu per fer un dels darrers banys de la temporada.
Els més curiosos podeu arribar-vos fins al monestir budista del parc del Garraf, a 23 quilòmetres d’Avinyonet. Per 5,60 € descobrireu un món tibetà dins de Catalunya amb la visita guiada pel temple. Si hi aneu, dineu al bufet Refectori: és on dinen els monjos. Costa 12,20 € als adults i 7,15 als menors d’11 anys. 

Advertising
Passejada Subirats

Un museu a l'aire lliure

Passejar per les restes d’antigues civilitzacions en menys d’una hora i sense tancar-se entre les parets d’un museu. Això és el que ofereix el conjunt monumental d’Olèrdola: tombes antropomorfes, un poblat ibèric, restes romanes i l’exposició permanent al Centre d’Interpretació. Hi ha dues maneres d’arribar-hi: una és la ràpida, en cotxe. L’altra requereix més temps però també permet gaudir d’un passeig tranquil per l’entorn del parc d’Olèrdola, típicament mediterrani. La ruta dura uns 55 minuts i és de dos quilòmetres i mig. 

Museu Vinseum

El museu del vi més antic

Places, palaus i esglésies són els vestigis del gòtic que podem veure fent un tomb pel centre de Vilafranca del Penedès. És enmig d’aquest entorn medieval que hi trobem el VINSEUM: el Museu de la Cultura del Vi de Catalunya. L’edifici principal, dels segles XII i XIII, és al número 1 del carrer de Jaume I. El monarca català residia al palau quan visitava la ciutat.

Ara és el museu del vi més antic de la península Ibèrica. S’hi poden veure més de 400 peces relacionades amb el món del vi que articulen, per mitjà d’una audioguia, la visita per explicar què hi ha darrere d’una copa de vi.

Advertising
Pantà de Foix

Aigua entre vinyes i castells

Com un oasi enmig del desert, el pantà de Foix converteix el parc natural que l’envolta en la zona més humida del Penedès. És un entorn excepcional, ple de vinyes i boscos, que rodegen el pantà. Als dos extrems del parc hi ha dos castells medievals molt ben conservats: el de Penyafort i el de Castellet.
Dins del parc hi ha diverses rutes, la majoria circulars, que permeten gaudir de corriols, camins boscosos, camps de vinya i la calma del pantà. Cal consultar-ho prèviament als centres d’informació del parc de Foix. Al castell de Penyafort s’hi fan visites guiades el segon diumenge de cada mes, per 4 euros els adults. 

On dormir

Can Cardús

Enmig de la natura, amb la muntanya de Montserrat de fons, i rodejada de vinyes i oliveres, la masia Can Cardús és un bon lloc per seguir de prop la verema. La casa té capacitat per a 12 persones. Es lloga sencera i per un mínim de dues nits, però hi ha la possibilitat d’acordar el preu per a dues persones. Encara que no està inclòs, també es pot demanar l’esmorzar.

Casa sencera: 150 € la nit sense esmorzar.

Masia Can Cardús (Terrassola i Lavit) T 93 899 78 64 www.cancardus.com

Fonda Neus

Un clàssic de Sant Sadurní d’Anoia. La Fonda Neus és un negoci familiar situat al centre de la població que ofereix cuina i allotjament. Es va fundar l’any 1929 i des de llavors no ha canviat de mans. Disposa de 10 habitacions entre individuals, dobles i familiars.

A partir de 88 € l’habitació doble. L’esmorzar són 6 €.

Marc Mir, 14 (Sant Sadurní d’Anoia) T 93 891 03 65 www.fondaneus.com

Advertising

La Caseta

Apartaments rurals situats enmig de les vinyes que conrea la família propietària. La casa, inaugurada com a residència de pagès l’any 1996, consta de tres apartaments independents amb cuina privada i capacitat per a 5 persones. La finca té una superfície total de 82 hectàrees i passejant entre les vinyes s’hi poden trobar, sobretot, les varietats de macabeu, xarel·lo i parellada.

Cada apartament costa 230 € per dues nits.

Sant Pere Molanta (Olèrdola) T 93 897 01 12 www.masiarural.com

Crestabocs

Des d’aquest B&B es pot arribar tot fent un passeig fins a l'N-340. A 2 km de la carretera i en un entorn natural, el Crestabocs és un allotjament de només quatre habitacions. La casa disposa també de menjador i cuina comunitària. A més, cada habitació té terrassa particular amb vista al Penedès.

Habitacions dobles: 79 € amb esmorzar inclòs.

Farigola, 14 (Sant Pau d’Ordal-Subirats) T 93 899 31 66 www.crestabocs.com

Advertising

L'Estol

Aquesta casa de colònies, a 8 km de Vilafranca del Penedès, està oberta a grups des de 15 fins a 50 persones. Tot i això, hi ha la possibilitat de pactar l’allotjament per a famílies, si hi ha disponibilitat. La casa consta d’una cuina oberta a tothom, però també ofereix pensió completa. Entre les activitats que s’hi poden fer, hi ha la verema, una petita granja i l’hort.

A partir de 18 € per nit els nens i 23 € els adults.

Masia la Guàrdia-Barri Romaní (Sant Martí Sarroca) T 93 899 16 94 www.accac.cat/public

Cava i Hotel Mastinell

Una proposta de cinc estrelles per introduir-se del tot al món del vi. L’Hotel i Cava Mastinell allotja els seus hostes en un edifici singular ubicat entre les seves vinyes i al costat del celler. L’enoturisme és el protagonista en aquest hotel, que ofereix des de visites i tasts de vins fins a sessions de vinoteràpia. Si es reserva per Internet es pot optar a ofertes i promocions. 

Prop de 200 € l’habitació doble amb esmorzar inclòs.

Ctra.de Vilafranca a Sant Marti Sarroca (Vilafranca del Penedès) T 93 115 61 32 www.hotelmastinell.com

Advertising

Mas Pigot

Masia centenària aixecada en terra de vinyes i castells, propera al pantà de Foix per un costat i a l'N-340 per l’altre. Es tracta d’una casa situada en un turó, al terme municipal de Castellet i la Gornal. Té capacitat per acollir entre 15 i 20 persones i es lloga sencera. Per als que no vulguin voltar gaire, organitzen tasts de vi i cava i visites comentades a les vinyes dels voltants.

600 € per dues nits.

Mas Pigot (Castellet i la Gornal) T  605 24 38 98  www.maspigot.com

Basic Hotel Penedès

Opció econòmica als afores de Vilafranca del Penedès, tot i que l’hotel pertany al terme municipal d’Olèrdola. Es tracta d’un hotel ‘low cost’ inaugurat l’any 2002, que disposa de 72 habitacions amb aire condicionat, Wi-Fi i televisor.

A partir de 46 € l’habitació doble sense esmorzar.

Polígon Industrial Clot de Moja (Olèrdola) T 93 817 39 93 www.basichotelpenedes.com

Advertising

Cal Jeroni

La casa de Cal Jeroni, un dels primer allotjaments agroturístics de la comarca, es troba a Cantallops, sota les serres de l’Ordal. Es tracta d’una casa de poble típica de pagès, amb capacitat per a 10 persones. A més de la possibilitat de gaudir dels entorns naturals, la masia posa a l’abast dels seus hostes activitats culturals, lúdiques i gastronòmiques.

A partir de 70 € l’habitació doble sense esmorzar.

Cantallops 24, (Cantallops-Avinyonet del Penedès) T 93 897 06 11 www.caljeroni.com 

Casa Torner i Güell

Al centre de Vilafranca del Penedès, a tocar de la Rambla, s’aixeca aquest hotel que busca oferir confort i luxe als seus clients. L’edifici, del segle XIX, ha estat restaurat recentment i té 16 habitacions decorades amb la intenció de suggerir tradició i modernitat. L’hotel disposa també d’un restaurant de cuina tradicional.

A partir de 117 € l’habitació doble sense esmorzar.

Rbla. de Sant Francesc, 26 (Vilafranca del Penedès) T 93 817 47 55 www.casatorneriguell.com

On menjar

Cal Xim

Aquest restaurant tradicional es troba a tan sols 1km del tram de la Via Catalana i per això l'Onze de Setembre obrirà les seves portes des de les 9 del matí, tot perquè els qui ho desitgin gaudeixin d'un bon esmorzar de forquilla. A l'hora de dinar no us perdeu l'especialitat de la casa, la carn a la brasa. Prometen que no us quedareu amb gana.

Pl. de Subirats, 5 (Sant Pau d'Ordal) T 93 899 30 92 www.calxim.com

El Cigró d'Or

Els qui en parlen diuen que la màxima del Cigró d'Or és la qualitat dels seus productes. Aquest restaurant de la capital del Penedès es diferencia per la carta de vins i per la cuina de mercat amb toc creatiu. Per això estan encara pensant quin serà el menú que oferiran a la Diada, que tindrà un preu de 30 €.

Menú 30 €.    

Plaça de l'Oli, 1 (Vilafranca del Penedès) T 93 890 56 09 www.elcigrodor.com

Advertising

Tresviso

Qui diu que al Penedès només hi ha vi? El Tresviso també fa les pizzes amb més fama de la comarca. El seu forn de llenya és bastant popular, i és que a un preu assequible es pot gaudir d'una gran varietat de pizzes amb els millors ingredients.

Rambla de la Girada,38 (Vilafranca del Penedès)
T 93 817 36 45

Racó de la Calma

El Racó de la Calma és un espai on els més gurmets gaudiran de la seva cuina catalana moderna. Els canelons de conill amb beixamel de tòfona són un bàsic de la carta que sempre recomanen, però també disposen d'un menú de 25€ amb moltes opcions a triar.

Casal, 1 (Vilafranca del Penedès) T 93 819 92 99 www.elracodelacalma.com

Advertising

Cal Pere del Maset

En aquest restaurant de Sant Pau d’Ordal no tan sols tenen un menú degustació interessant, sinó que a més l’adequaran amb motiu de la Diada. Per això crearan la seva versió de la crema catalana, a més d’un menú que combina mar i muntanya amb els plats més elaborats. És imprescindible tastar el seu gaspatxo de préssec.

Ponent, 20 (Sant Pau d'Ordal) T 93 899 30 28 www.calperedelmaset.com

Cal Saldoni

Amb vint anys a les espatlles, Cal Saldoni es va renovar el 1998 i ara ofereixen les propostes més innovadores sense oblidar-se de l'aire rústic dels seus inicis. Els seus plats estrella són el cruixent de garrí i el bacallà amb figues i foie gras. El celler és un altre dels punts forts del restaurant, amb més de 160 referències.

Menú 30 €.

Ponent, 4 (Sant Pau d'Ordal) T 93 899 31 47 www.calsaldoni.com

Advertising

Mirador de les Caves

Diuen que moltes vegades no tot és el paladar. Al Mirador de les Caves podreu gaudir d'un entorn de somni, a més de la cuina de temporada i els millors vins del Penedès. La vista panoràmica i els jardins de l'espai són un dels seus reclams més potents.

Ctra d'Ordal a Sant Sadurní, km 3.800 (Subirats) T  93 899 31 78 www.miradorcaves.com

Can Pau Xic

Can Pau Xic és el paradigma del restaurant de cuina catalana tradicional. La carta, senzilla, permet menjar molt i bé sense deixar-s’hi el sou. Els plats que millor funcionen són les carns a la brasa, tot i que també creuen que tenen uns dels millors cargols a la cassola de Catalunya.

Pl. Subirats, 11 (Sant Pau d’Ordal) T 93 899 30 51 www.restaurantpauxic.es

Advertising

Sumoll

Tot i que no disposen de menú especial per la Diada, la carta del restaurant Sumoll és més que variada. S’especialitzen en carns i la seva relació amb les vinyes de la zona és molt especial.

Cra. de Sant Sadurní, km. 8 (la Granada) T 93 897 50 89 www.sumoll.com

Sol i Vi

La cuina de mar i la cuina de muntanya es mesclen en aquest restaurant de cuina d’autor fins a semblar un sol element. Tant hi podreu menjar un arròs caldós amb llamàntol com un ànec mut a la catalana, amb prunes amb sal, producte típic de la zona. A més, els menús per a dues persones són una de les millors opcions per a aquelles parelles gurmets que no es vulguin passar amb el pressupost.

Ctra. de Sant Sadurní d'Anoia a Vilafranca del Penedès, km, 4 (Lavern) T 93 899 32 04 www.solivi.com

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising