Artés

Un tomb per Rajadell i Artés, al Bages

En la sortida que us proposem coneixerem una part de la zona vitivinícola de la comarca

Publicitat

Ens escapem al cor de Catalunya, a la comarca del Bages. De les mil i una propostes que haguéssim pogut triar en aquesta terra plena d’atractius, hem decidit centrar-nos en descobrir dues poblacions situades a costat i costat de la capital, Manresa, i a uns vint minuts amb cotxe d’aquesta: Rajadell i Artés. Els hi dedicarem una bona estona i, en la segona, aprofitarem per entrar en un celler cooperatiu que ens parla de la tradició vitivinícola del Bages.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Rajadell

Sense més preàmbuls, ens arribem a Rajadell, població on hi tenim una interessant vil·la romana, Sant Amanç, un castell dels temps de la Reconquesta, més d’una vintena de masos d’origen medieval, o diversos molins d’oli de pedra, algun encara en funcionament, com el de la cooperativa L’Agropecuària de Rajadell SCCL. Si sou més de visitar esglésies, podeu fer cap a la de Sant Iscle i Santa Victòria, a la de Santa Maria de Monistrolet, a la de Sant Salvador de Vallformosa, o també a la capella que queda dempeus de l’antic monestir de Santa Llúcia. Al costat de l’estació de tren hi ha un arbre monumental, un lledoner que és tot un símbol per al poble. D’altra banda, hi ha itineraris senyalitzats al voltant de Rajadell per fer a peu, senders i camins que us permetran endinsar-vos en un entorn natural ben conservat amb torrents, rieres, serres i esplanades. Nosaltres farem el de la Riera de Rajadell – Via Verda, de poc més de 9 quilòmetres, senzill, i que transcorre pel marge de la riera i passa per diverses fonts.

Per dinar entrem a Cal Miliu, a l’avinguda de l’Estació de Rajadell, un restaurant de tracte familiar i una carta basada en la cuina catalana amb productes de mercat i proximitat.

Artés

A l’extrem oriental de la zona plana del Bages hi ha Artés, destí de la segona part de la nostra escapada. Us recomanem visitar el nucli antic de la vila; comenceu per exemple cercant la plaça Vella, i si sou de museus i dels que us saber més i més sobre el lloc on us trobeu, entreu al Museu de la Història d’Artés – Fons Pare Faura. Deixeu-vos portar pels carrers i observeu les llindes dels portals, busqueu l’últim arc de la muralla o trobeu les finestres de temps medievals. Com a Rajadell, aquí també tenen un arbre monumental i emblemàtic, en aquest cas una majestuosa alzina que hi ha a la finca del Pujol Nou. I també com a Rajadell hi teniu restes amb segles d’antiguitat – jaciment de Matacans – , fonts i camins senyalitzats per recórrer.

Guardeu-vos, però, una estona per visitar Artium, el Celler Cooperatiu d’Artés. Té un horari generós d’obertura al públic, però les visites guiades cal reservar-les amb antelació i se’n fan en català, castellà i anglès. Una història concreta entre ampolles que reposen i parets enteranyinades, i que ens parla també de la història general d’una comarca que des de temps dels romans elabora vi. Ens explicaran com s’elabora – també el cava – i no hi faltarà un tast per posar el punt i final a la visita i a l’escapada bagenca.

Recomanat
  Més de escapades
   També t'agradarà
   També t'agradarà
   Publicitat