Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Torre Viader Modernisme Cardedeu
© Albert Miró

Vallès Oriental: el Modernisme de Cardedeu

La farmàcia Balvey i les cases d'estiueig, entre els atractius d'aquesta escapada

Escrit per
Xavier Amat
Publicitat

A la comarca del Vallès Oriental hi ha moltes poblacions amb elegants cases modernistes. Gran part d'aquestes construccions varen ser encarregades per la burgesia barcelonina que, a finals del segle XIX i primers del XX, estiuejava a la zona, a la recerca de tranquil·litat i descans. Volem centrar la nostra sortida al Vallès Occidental en la vila de Cardedeu, un municipi que no només té interessants obres modernistes sinó també una de les farmàcies rurals més antigues d'Europa o un cementiri noucentista que també val la pena conèixer. Ens hi acompanyeu?

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

El Museu de Cardedeu
© Albert Miró

El Museu de Cardedeu

Per començar a impregnar-nos de Modernisme i per carregar piles, podem anar a esmorzar al Melindro, una granja situada als baixos d'un immoble modernista de la plaça de l'Església i on, pel seu nom, ja us podeu imaginar que hi podreu degustar xocolata amb melindros. Us hi llepareu els dits! Si no sou xocolaters, evidentment podeu demanar moltes altres menges. A l'estiu l'orxata és la reina del lloc.

Tot seguit ens dirigirem al Museu de Cardedeu, també conegut com a Museu Arxiu Tomàs Balvey (MATBC), ja que aquí és on es troben les col·leccions de Tomàs Balvey i Bas. Darrer d'una nissaga d'apotecaris, Balvey (1790-1852) fou un autèntic fan del col·leccionisme, i gràcies a aquesta "dèria" avui la vila disposa d'un variat i valuós museu, situat a la que va ser la residència del Dr. Daurella, a tocar de l'Ajuntament. A la tercera planta de la casa hi ha de tot: monedes, peces de vestir, eines, armes, animals dissecats, algunes escultures... A la segona planta trobem la que segurament és la joia de la corona, el mobiliari original de la farmàcia Balvey, datat del 1812, amb més de 200 pots d'aquella època. Es considera que la farmàcia de Cardedeu és, com la de Llívia, de les més antigues del continent. El primer pis està reservat a l'arxiu, mentre que a la planta d'entrada - on també hi ha l'oficina de turisme - s'hi duen a terme exposicions temporals i també dona accés a un allargassat jardí, ple de plantes remeieres.

A Cardedeu s'organitzen diversos itineraris culturals guiats al llarg de l'any. Si us interessa el Modernisme d'estiueig, us recomanem que feu el dedicat a l'obra de l'arquitecte vallesà Manuel Joaquim Raspall (1877 - 1937). De fet veureu construccions modernistes, però també de noucentistes, ja que Raspall formava part d'una generació posterior d'arquitectes a la dels Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner, i molta obra seva ja va caminar cap a l'estil que anava substituint l'anterior. Passareu, entre altres, per la Casa Viader, residència d'estiu de Marc Viader, l'inventor del Cacaolat, o per les cases Masó i Golferichs. I és que, com es deia a principis del segle passat, "un palco al Liceu i una torre a Cardedeu", símbol de la importància que el lloc va adquirir com a segona residència de moltes famílies benestants barcelonines. Una altra opció és que feu l'itinerari pel vostre compte: podeu escanejar amb el mòbil un codi QR que hi ha tant al web del Museu com a la porta d'entrada, i així anar seguint l'itinerari amb el vostre dispositiu.  

Del cementiri a la cervesa

Del cementiri a la cervesa

Una altra activitat organitzada pel MATBC és la visita guiada al Cementiri Municipal. Va ser construït entre els anys 1919 i 1921 i dissenyat pel mateix Raspall, en aquest cas amb estil noucentista. És una excel·lent mostra d'arquitectura funerària, i de ben segur un dels cementiris més significatius del país.

El viatge l'acabarem, però, d'una manera una mica més alegre, descobrint les instal·lacions on s'elabora la cervesa artesana Sant Jordi. El magatzem, dit de Cal Peó, és modernista i obra, és clar, de Raspall, datat del 1910. Un exemple d'arquitectura funcional adequada a l'ús industrial i on, fins a finals del segle XX, s'hi comerciava amb gra, pinsos i farina. La visita us permetrà conèixer aquesta construcció, i inclou una introducció pràctica a l'elaboració de cervesa artesana. No hi faltarà un tast de les cerveses que produeixen acompanyat de pa amb tomàquet i embotit. De poques maneres podríeu finalitzar una escapada amb més bon sabor de boca!    

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat