0 M'encanta
Guarda-ho

Guia bàsica del vi a Girona

La ruta que tot addicte al vi ha de fer

Roger Lleixà
Cooperativa de Garriguella

Si teniu problemes per trobar un vi que s'escaigui a l'ocasió, i n'esteu tips d'acabar agafant sempre aquell Ribera del Duero taaaaaan avorrit de l'encara més avorrida prestatgeria del súper, aquesta llista d'enoteques, cellers i botigues de vi de Girona i la Costa Brava serà del vostre interés. 

On comprar bon vi

Empordàlia

Passat i present. Els fruits de l’oliva i de la vinya. Un tribut a l’Empordà.  Empordàlia neix l’any 2005 amb la fusió de la Cooperativa Agrària de Pau-Roses i la de Vilajuïga. Anteriorment, però, l’any 1986, la Cooperativa de Pau ja s’havia fusionat amb el Celler de Roses. Actualment, a les instal.lacions de l'antiga Cooperativa Agrícola de Pau hi ha la seu social d'Empordàlia, així com una agrobotiga, el molí d'oli d'oliva extra verge i el celler principal. I a la Cooperativa de Vilajuïga s'ha conservat l'antiga botiga. A Empordàlia treballen amb vuit tipus de raïm com lledoner blanc, moscat d’Alexandria, merlot i sità entre d’altres.      

Llegir-ne més

Cooperativa de Garriguella

Com molts altres pobles empordanesos per sobre de Figueres, Garriguella està lligat al vi des de temps immemorials però la constitució de la Cooperativa, el 1963, i més tard el reconeixament de la DO Empordà, han estat elements clau a l’hora de millorar, de mica en mica, la qualitat de la producció i de posar un peu al mercat de vins de taula. Actualment, el celler combina la venda a granel amb la de vins embotellats, aquests últims cada cop més refinats gràcies a la progressiva incorporació de noves tecnologies i al predomini de criteris de qualitat per sobre dels de quantitat. Al mateix edifici de la Cooperativa, també hi ha habilitada una zona de bar-restaurant, ideal per fer-hi un mos i tastar-hi tot el catàleg de vins produïts.

Llegir-ne més

5 titius

Els titius són els tragos de vi fets amb porro. A la Girona interior, sobretot a La Garrotxa, per Festa Major és molt freqüent organitzar-ne concursos. Els sommeliers  Anna Castell (Barcelona) i Ivan Torras (Olot), fa 8 anys van pensar que 5 titius seria un gran nom per iniciar el seu nou projecte: una botiga de gourmet al centre d’Olot. Amb els anys, s’han anat especialitzant en vins, però sobretot en cerveses artesanes. Actualment ja disposen de 400 referències i, des de fa 5 anys, són distribuidors de marques catalanes i estrangeres. El seu bon gust i ganes de donar a conèixer els seus coneixements a la gent de la capital de La Garrotxa els ha convertit en tota una referència. Els seus tastos, cates i activitats mensuals, amb els productors de la seva matèria primera, sempre són molt concorreguts. Molt recomanables també els seus lots regal temàtics i els assessoraments personalitzats. Si us deixeu caure per Olot, ja teniu una altra parada obligada. Som-hi doncs, tu quants titius fas? nosaltres, 5.

Llegir-ne més
Advertising

El Petit Paradís

Va ser la primera botiga delicatessen de Girona. Els amants del bon menjar, des de l’inici, l’han respectat. Fa més de 40 anys,  la família Encesa, ja assessorada pels pares de l’actual propietària, la Tati Quera, van obrir les portes d’aquest local emblemàtic  (sota les vies del tren a tocar a la Plaça Poeta Marquina).  Amb els anys, s’ha convertit en un santuari del bon viure. Productes groumet seleccionats entre la millor gastronomia nacional i internacional, cursos de cuina, sala de tastos, assessorament en maridatges… i la nostra iniciativa preferida: La clandestina. Un regal ideal pels més atrevits: un sopar original, amb bona música, bon menjar, bon beure i bon ambient. El que ha contractat el servei només sap que no sortiràs de Girona, que no aniràs a un restaurant i que una hora abans de l’àpat rebràs un missatge amb l’adreça on t’has de dirigir i que és imprescindible deixar-te portar. T’atreveixes?

Llegir-ne més

Xerigots Girona

Més de 300 vins catalans i 250 formatges del món. És el que trobareu a Xerigots, una botiga nascuda a Vilafranca del Penedès l’any 2011, especialitzada en vins i formattges. Xerigots portarà a Girona una oferta gastronòmica per caure d'esquena: més de 300 vins catalans, de cellers petits i mitjans de totes les Denominacions d’Origen catalanes amb especial presència de la DO Empordà. Pel que fa el formatge, hi haurà 250 referències de formatgeries artesanes de tot el món. De forma periòdica s’aniran introduint novetats en vins i formatges difícils de trobar als circuits tradicionals. A més, Xerigots serà un espai de difusió de la cultura gastronòmica que organitzarà tastos i maridatges amb sommeliers, enòlegs i responsables de cellers, i artesans formatgers.

Llegir-ne més

Pastisseria Serra

Aquesta pastisseria més que centenària (va obrir el 1904) de Palafrugell és un negoci familiar on cada generació, i ja en van unes quantes, hi ha deixat la seva petja. Tot va començar amb un colmado, que passà a pastisseria arran que un fill n’estudià a Barcelona. Més tard van arribar els licors, la moda dels supermercats i dels productes estrangers, la xarcuteria selecta i el delicatessen i, en els darrers anys, la febre pel vi. Així, la pastisseria Serra proveeix avui en dia d’uns dels millors brunyols de l’Empordà, però també de la millor tatin de les comarques gironines, de pernil Joselito i d’una gran quantitat de vins que dormen a l’espera d’una gran ocasió al celler subterrani de la botiga especialitzat amb vi i destil·lats amb més de 850 referències (possiblement una de les millors seleccions de l’Estat espanyol)  amb especial atenció als als Whiskys de malta i els vins dolços. Però el que més ens agrada són els gelats que venen a l’estiu: no us perdeu el de rosa. 

Llegir-ne més
Advertising

On beure una bona copa de vi

Plaça del Vi 7

Seure al mig del barri vell observant la gent deambulant, sentir-se com en un bistró francès i acompanyar-ho tot d’una bona copa de vi i uns aperitius. Sona bé? Doncs és el que trobareu al Plaça del Vi, 7. El millor sommelier d’Espanya (2007) i segon millor sommelier del món i millor d’Europa (2008), Roger Viusà, va decidir engegar el seu propi bar de vins a la capital gironina. No us faci vergonya: deixeu-vos aconsellar pel mestre a l’hora de triar beguda. La carta de plats no és gaire extensa però està farcida d’exquisideses, com el carpaccio de bacallà, les carxofes fregides, un bon assortit de formatges (ideal per combinar amb vins) o les fabuloses croquetes.

Llegir-ne més

Enoteca Els Barrils

“Qui té casa seu, qui té vinya beu”. I a l’enoteca els Barrils de l’Escala ho tenen tot: lloc per seure i bon vi. Així és que entreu en aquest celler obert des del 1950, i poseu-vos les botes. En Josep i en Carlus –la tercera generació familiar que s’hi dedica– us oferiran una selecció acurada i ajustada al vostre gust. Per acompanyar la copa de vi (de l’Empordà, del Penedès, del Priorat... i de la resta de la península), de cava, o de licor, degusteu una tapa de pernil de gla, formatges o altres embotits. Serà el vostre lloc de trobada a la Costa Brava nord perquè “beure bon vi és enteniment; el que no és bo és beure’l dolent”!

Llegir-ne més

Viader Vins

Qualsevol ganxó de tota la vida us parlarà de Viader Vins com la bodega de referència de Sant Feliu on anar a comprar tot el cava necessari per les festes de Nadal o una bona ampolla de vi pel tiberi dels diumenges a casa. Però des del 2011, i gràcies a l’impuls d’una tercera generació amb estudis de sommelier, és també una enoteca amb gairebé 4.000 referències on anar-hi per deixar-se aconsellar, relaxar-se a la terrassa i gaudir d’una bona copa de vi amb la millor companyia.

Llegir-ne més
Advertising

Enoteca Es Poal MF

Al mig de Cadaqués hi trobem l’enoteca que ha obert l’únic celler que produeix vi al terme municipal del poble, Martín Faixó. Aquí només serveixen el seus propis vins, amb caràcter i ecològics, extrets d’unes vinyes recuperades i aclimatades al terreny sec i a la duresa de la Tramuntana. Podreu acompanyar la copa de vi amb tapetes elaborades a partir de primeres matèries de km 0. A banda dels vins, i també d’elaboració pròpia, hi podeu comprar cervesa artesana, vermut i oli d’oliva verge extra de Cadaqués. Aquesta varietat d’oliva, coneguda com a verdal o Llei de Cadaqués, només es cultiva a la zona de Cadaqués i el Port de la Selva.

Llegir-ne més

Macabeu

Vi a doll davant del port de Palamós! El sommelier Ricardo Medina regenta el Macabeu, des d’on ofereix 120 referències de vins d’aquí i també d’internacionals. Vi blanc, negre, dolç i sec, per a tots els gustos! Això sí, en Ricardo defuig de les grans marques de vins més industrials i procura treballar amb cellers petits, que produeixen vins sostenibles o ecològics. El calendari d’activitats mensual està ple de tastos, sopars maridatges i cursos al voltant del vi. I tots sabem que un bon vi ha d’anar acompanyat d’un bon mos per fer-lo passar. L’especialitat del local és l’steak tartar. A les tardes molts treballadors hi passen a fer la copa de vi i la tapa d’steak abans d’enfilar cap a casa a sopar quan acaben la feina. Toquen el producte de proximitat: unes bones gambes de Palamós, amanides, carns, peixos… Ja teniu excusa per entaular-vos si la copa de vi se us fa curta i en necessiteu un parell més!  

Llegir-ne més

Simfonia

Benvinguts al paradís del formatge i dels vins! A la Simfonia, s’hi pot comprar formatge (i vi) però menjar-ne és tota una sorpresa perquè, hi aneu quan hi aneu, mai no se sap quins trobareu. De la norantena de referències amb què treballen, serveixen cada dia només els que estan realment en el seu punt ideal de maduració. Per tant, els que pugueu degustar avui, potser no els trobareu demà. Però no només de formatge viuen en aquest local. Tenen una carta basada en el bon producte on podeu trobar llom de salmó, anxovetes, foie, pernil, etc. però també receptes de cuina de mercat com unes verdures al forn o una crema de carbassó. Agafeu algun d’aquests platets i deixeu lloc per acabar amb la taula de formatges que, si ho desitgeu, us poden personalitzar. Pel que fa als vins, deixeu-vos assessorar a l’hora d’escollir-los. En tenen 350 de diferents i d’aquests, 33 els podeu prendre en copes que van dels 2€ als 45€. La Simfonia és el lloc per fer-vos un bon homenatge a mida si sou amants d’aquestes delicadeses! 

Llegir-ne més
Advertising

Llibreria-cafè Context

Cafè i llibre. Cervesa i concert. Copa de vi i recital de poesia. Trieu la combinació que vulgueu, que a la Llibreria Cafè Context hi trobareu això i molt més. Des que es va inaugurar, aquest local s’ha fet un lloc no només a l’antic barri ‘xino’ de la ciutat, sinó també a l’agenda de molts gironins, que hi troben un espai cultural de primera, amb gastronomia, presentacions, exposicions, poesia, concerts de petit format i moltes altres activitats. Amb una acurada selecció de vins, cerveses i licors, també hi podreu degustar platets d’embotits i formatges, pinxos o amanides, entre d’altres. L’ambient càlid i el tracte acollidor és marca de la casa, com també la magnífica terrassa que dóna a la plaça del Pou Rodó. Un imperdible!

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments