Art i Cultura

Les exposicions imprescindibles, el teatre que has de veure i la literatura que has de llegir

Gironines que has de conèixer
Art

Gironines que has de conèixer

Encara no les coneixes? Estan triomfant arreu del territori!

Les exposicions que has de veure
Art

Les exposicions que has de veure

A Girona tenim la sort de comptar amb un bon grapat de museus i galeries

Nous talents gironins
Què fer

Nous talents gironins

Potser és el moment de descobrir-los.

Museus que obren gratis els diumenges
Art

Museus que obren gratis els diumenges

Una bona manera –i econòmica– d'acabar la setmana!

Exposicions gratis
Art

Exposicions gratis

Els diners no són excusa per a deixar de veure art. Si sou dels que no es volen o no us podeu rascar la butxaca, aquí teniu una llista amb les millors exposicions gratis de les comarques gironines. Gaudiu-les! 

Les obres de teatre que vénen

Festival Ítaca 2017: 'Si sabes lo que hay'
Teatre

Festival Ítaca 2017: 'Si sabes lo que hay'

Barbara Van Hoestenberghe i Ernesto Collado van crear l'any 2007 la Fundación Collado - Van Hoestenberghe, un artefacte destinat a propagar des dels escenaris una visió del món optimista però també crítica. La música, el moviment i l'humor han estat les seves constants en peces com 'Montaldo' (Grec 2013) o 'Constructivo' (amb Piero Steiner), entre d'altres. Ara, els artistes estan desenvolupant una aproximació a la realitat que anomenen realisticisme. Busquen la il·luminació i l'experiència mística en les coses comunes i quotidianes, i exploren l'ús de pràctiques com a forma de comunicació amb el públic. Amb aquesta base han creat aquest projecte del qual forma part 'Si sabes lo que hay', espectacle on una mena de xaman portarà els espectadors a una catarsi col·lectiva que arribarà en el moment menys esperat.

Festival Ítaca 2017: Mal Martínez 'Humor i Hòsties'
Teatre

Festival Ítaca 2017: Mal Martínez 'Humor i Hòsties'

Pasen y vean la verdadera historia de Mal Martinez. Després de 30 anys de personatges, bolos, muntatges, sèries, concerts, càstings, rodatges, entrevistes… el popular actor Marc Martínez torna a la casella de sortida i puja a l’escenari sense quarta paret ni maquillatge. Només acompanyat de la seva guitarra cadete Roca de 95 cm i les seves cançons i històries. La història de la seva vida. 90 minuts de riures (molts riures) i nostàlgia (molta nostàlgia).

National Theatre Live al Cinema Truffaut
Teatre

National Theatre Live al Cinema Truffaut

Torna el National Theatre Live, la cita dels addictes al teatre. El cicle de les millors obres de la temporada londinenca a la pantalla del Cinema Truffaut, en versió original subtitulada en castellà. El cicle d’enguany està integrat per 6 grans clàssics del teatre. Autors, actors i directors de primer nivell que garbellen algunes de les obres teatrals més emblemàtiques de la història. L'obra encarregada d'inaugurar el cicle el proper 16 de febrer és 'War Horse', l’adaptació teatral de la novel·la de Michael Morpurgo que ja fa més de 10 anys que triomfa arreu del món. Titelles gegants i una dramatúrgia impecable per narrar la Primera Guerra Mundial a través dels ulls d’un cavall que és enviat al front. El mes de març serà el torn de 'A view from de Bridge' ('Panorama des del pont'), una de les grans obres d’Arthur Miller portada a escena per un dels grans noms de l'escena contemporània: el belga Ivo Van Hove, director de la Tonnelgroep Amsterdam. A l’abril es podrà veure el clàssic de Harold Pinter, 'No man’s land' (Terra de ningú) interpretat per: Ian McKellen i Patrick Stewart. Completen el cicle una versió de 'Medea' (11 de maig), dirigida per Carrie Cracknell i protagonitzada per Helen McCrory;  'Amadeus' (25 maig) interpretada per Lucian Msamati i Adam Gillen i, finalment, una versió de Josie Rourke de 'Saint Joan' (Joana d'Arc) interpretada per la gran actriu anglesa Gemma Arterton.

Més teatre

Exposicions recomanades

Exposició 'Traspasseu-ho', d'Isidre Manils
Art

Exposició 'Traspasseu-ho', d'Isidre Manils

El Centre Cultural la Mercè presenta l'última exposició del pintor sabadellenc Isidre Manils. La mostra 'Traspasseu-ho', comissariada per Natàlia Chocarro en el context del programa Itiner'Art de la Fundació Vila Casas i coproduïda amb l’Escola Municipal d’Art, projecta una gran pantalla visual que recorre el món de les imatges i la seva inherent artificiositat per extreure’n la seva sensualitat, dins d'un univers intencionadament resplendent que inclou una selecció de dibuixos i una pel·lícula inèdita. Paral·lelament, el dia 4 d’abril a les 20h al cinema Trufaut de Girona celebraran la conferència 'Cinema i estètica: qüestions de posada en escena', a càrrec del professor d’art i estètica a l’UdG, Àngel Quintana, en diàleg amb l’artista. Es completarà l’activitat amb la projecció de 'Primavera Tardía', de Yasujiro Ozu (1949).

Exposició 'Ficcions', d'Isidre Manils
Art

Exposició 'Ficcions', d'Isidre Manils

Mesos enrere ens fèiem ressò de l'exposició que l'artista Isidre Manils presentava a Girona i ara tornem a estar d'enhorabona. El vallesà porta a l'Espai Art l'Abadia de Sant Joan de les Abadesses el seu últim treball 'Ficcions', que contempla obres de diferents períodes i estableix un diàleg entre allò que per l’artista són les dues grans arts de la mirada, la pintura i el cinema. En aquest sentit, la mostra, comissariada per Natàlia Chocarro en el marc del programa Itiner'Art de la Fundació Vila Casas, s’obre amb unes fotografies Polaroid de meitat de la dècada dels 80, en un moment en el qual l’autor abandona la pràctica de l’expressionisme abstracte, primer, i del conceptual, més tard. Les ombres, les absències i les presències d’aquestes primeres imatges fotogràfiques esdevenen l’avantsala del llenguatge que caracteritzarà el seu treball dels 90 en endavant. Una obra que el situa a prop dels corrents d’avantguarda europea, com ara el situacionisme francès dels anys 60 i que l’allunya de la pintura catalana, com l’informalisme.

Museus gratis!

Museu d'Història dels Jueus
Què fer

Museu d'Història dels Jueus

Girona, com tots sabem, va ser una de les comunitats jueves més importants d’Occident i, conserva, encara ara, un dels calls jueus més importants d’Europa. El Museu d’Història dels Jueus, ubicat al centre de Bonastruc ça Porta, s’encarrega de difondre la història de les comunitats jueves de Catalunya. El Museu compta amb onze sales que conformen un recorregut que relata aspectes de la vida quotidiana, la cultura i la història de les comunitats jueves a Catalunya i a Girona en època medieval.  L’edifici, per cert, es troba en l’espai del call que havia ocupat la sinagoga i les seves dependències al segle XV. Entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes.

Museu del Cinema
Què fer

Museu del Cinema

El paradís dels cinèfils. El Museu del Cinema ens convida a conèixer els ginys que van deixar bocabadats els nostres rebesavis i, alhora, a fer un tour per la història del setè art: del teatre d’ombres a la llanterna màgica, de la fotografia al cinematògraf dels germans Lumière, de Mèliés a la televisió, passant per Griffith i l’incomparable Charles Chaplin. Inaugurat l’any 1998 a l’antiga Casa de les Aigües, el Museu del Cinema disposa d’un ampli ventall de cursos, activitats i exposicions: projeccions de pel·lícules, cursos especialitzats, tallers infantils… I, evidentment, sempre podem perdre’ns per la col·lecció Tomàs Mallol.Entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes.

Museu d'Història de Girona
Què fer

Museu d'Història de Girona

El Museu d’Història de Girona és una cita imprescindible per dos motius: el contingut i el continent. L’edifici, un antic convent de Sant Antoni del segle XVIII, ha estat testimoni d’una trajectòria singular: primer va ser un casal gòtic, després es va convertir en el convent de frares caputxins que tots coneixem, a finals del XIX va esdevenir un Institut i, des del 1981 acull el Museu d’Història. Dins, també podeu fer un recorregut per la història de la ciutat: des de la seva fundació a l’època romana fins el franquisme. A més, ofereix una programació variada d’activitats i exposicions temporals.Entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes.

Museu dels Volcans
Museus i institucions

Museu dels Volcans

El Museu dels Volcans —situat a la torre Castanys, al bell mig del Parc Nou— és la secció de ciències del Museu de la Garrotxa. Aquest museu integra: espais interiors —d’exposició permanent i temporal— i espais exteriors —amb el jardí botànic de vegetació natural olotina i el jardí de plantes medicinals.Entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes.

Museu de la Mediterrània
Què fer

Museu de la Mediterrània

El Museu de la Mediterrània, amb seu a Can Quintana, antiga casa pairal i edifici catalogat del segle XV - primeria del XVI) a la vila de Torroella de Montgrí, té l'objectiu de difondre el coneixement de la Mediterrània a partir d'un fil conductor musical; s'hi tracten tant el medi mediterrani com una visió crítica d'aquest.Teniu entrada gratuïta si esteu empedronats a Torroella de Montgrí i l'Estartit. 

Quins museus no ens podem perdre?

Casa-Museu Salvador Dalí
Què fer

Casa-Museu Salvador Dalí

Josep Pla ho tenia clar: “No crec que n'hi hagi cap, en aquest país ni en molts d'altres països, de semblant”. La Casa-Museu Dalí és una petita casa de pescadors, situada a Portlligat, on el pintor va viure i treballar habitualment des del 1930 fins a la mort de Gala, l’any 1982. Per dins, té una estructura laberíntica i un munt de petites sales, i, a més, la decoració està formada per objectes inconnexos que Dalí va anar col·leccionant. Per fora, destaca l’ou gegant a dalt del teulat ja que, segons l’artista, es tractava d’una casa “intrauterina”. Per cert, per la casa, convertida en museu des de la mort de Dalí, hi van passar personalitats de l’època com Walt Disney o la Duquesa de Windsor.

Museu Memorial de l'Exili
Què fer

Museu Memorial de l'Exili

Si us apassiona la història, aquest és el vostre museu. El Museu Memorial de l’Exili (MUME), inaugurat l’any 2007, és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Un centre d’interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil d’Espanya i de Catalunya. Situat a La Jonquera, el mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica.  De fet, un dels objectius del museu és promoure l’estudi de l’exili com a constant històrica. Fita que s’aconsegueix, en part, gràcies a la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, que, des del 2012, actua com a espai permanent d'estudi, reflexió, investigació i difusió de temes relacionats amb Walter Benjamin, la memòria i l’exili.

Museu Dalí
Art

Museu Dalí

El Museu Dalí no necessita presentació. Inaugurat l’any 1974 i construit sobre les restes de l’antic Teatre Municipal de Figueres, és considerat l’última gran obra de Salvador Dalí. De fet, va ser concebut i dissenyat per l’artista amb l’objectiu d’oferir al visitant una autèntica experiència i endinsar-lo en el seu particular i genial univers. Dins, la col·lecció permet copsar la trajectòria artística de Dalí, des de les primeres experiències artístiques més centrades en l’impressionisme i el cubisme, el surrealisme, la mística nuclear i la passió per la ciència, fins arribar a les últimes obres que va pintar. A més, també hi trobem obres d’Antoni Pitxot, El Grego i Duchamp entre d’altres. Dues curiositats: Dalí va ser batejat a l’església del davant i, com sabem, està enterrat en el mateix teatre.

Espai Carmen Thyssen
Art

Espai Carmen Thyssen

L'Espai Carmen Thyssen, situat al monestir de Sant Feliu de Guíxols, és un centre dedicat a exposicions temporals perque, actualment, no compte amb una col·lecció permanent i mostra obres per artistes nacionals i internacionals de la col·lecció personal de la baronesa. Inaugurat a l'estiu de 2012 amb la mostra 'Paisatges de llum, de Gaugin a Delvau'. L'espai ha establert Sant Feliu de Guíxols al vertex de la Costa Brava amb Girona i Figueres.