0 M'encanta
Guarda-ho

On anar a esmorzar?

Una selecció dels millors bars de Girona per agafar forces de bon matí

© Carles Palacio i Berta
La Terra

L’esmorzar és l’àpat més important del dia i, sovint, el que més oblidem. Per les presses de bon matí o per culpa de la rutina de sempre, ens agafem qualsevol mos o barreta que més que muesli sembla menjar d’ocell, i vinga, a començar el dia! Des d’aquí, i amb l’intenció oculta d’espatllar-vos l’operació biquini, hem fet una selecció dels millors bars i cafeteries de Girona per esmorzar com cal. Dolç o salat, vosaltres trieu. 

Dolç o salat?

La Fàbrica

Si algú creu que passejar-se en 'culottes' i 'maillots' apretats no compleix els cànons estètics urbans, que s’oblidi d’entrar a la cafeteria La Fàbrica. Aquest local creat per Christian Meier -ciclista professional- i la seva dona, s’ha convertit en la meca de molts dels ciclistes establerts a terres gironines. El secret? Un cafè dels autèntics. Amb una filosofia al voltant del comerç just i l’agricultura sostenible, hi trobareu tota classe de temptacions dolces per acompanyar les tasses cafeïnades. A més d’esmorzar o prendre alguna cosa a la terrassa (no patiu, les calories, al damunt de la bicicleta, es cremen soles), hi podreu veure etapes del Tour de France o intercanviar idiomes. Un autèntic v(b)ici.

La nostra recomanació: És molt, molt difícil triar però potser ens quedem amb el chai latte o, si teniu calor el 'Cold Brew' i per acompanyar un tros de pastís de llimona amb glacejat de coco. Si us va més el salat, no podeu marxar sense tastar l'Avocado toast: pa bio, alvocat, pebrot vermell, formatge feta, oli i sal. O, ja que hi som, el 'Chia Sensation': púding de chia, puré de mango, compota de fruites i muesli sense gluten. Espectacular. 

Llegir-ne més

Cafeteria Tornés

Qui cregui que les ‘dulces’ són exclusives dels diumenges que no entri a la cafeteria Tornés. Després d’anys d’estendre diàriament les aromes més llamineres al carrer de la Creu, aquesta pastisseria de referència ha obert un espai de perdició prop del parc del Migdia on hi trobareu tot el que els ha fet tan coneguts: alta qualitat en un increïble ventall de pastissos, pastes de te, xocolateria, bunyols, panellets o rebosteria de producció pròpia per llepar-se’n els dits. Prepareu-vos per obrir l’arca del tresor i que la vista us quedi farcida amb les opcions del bufet dolç i salat d’esmorzar i berenar. Afegiu-hi una selecció dels millors cafès, tes, sucs naturals, batuts o xocolata desfeta d’elaboració pròpia i... adéu, dieta!

La nostra recomanació: És lleig anar a Can Tornés i no demanar-se un tros de pastís oi? Doncs això, un te o un cafè (amb sacarina o sense sucre!) i un pastís.

Llegir-ne més

Espresso Mafia

Tots tenim al cap la típica imatge de pel·lícula de la protagonista caminant pels carrers de Nova York amb un cafè a la mà. Doncs bé, a Girona també ho podem fer. I amb un cafè més bo que el de la coneguda franquícia i un local que triomfa (més) a Instragram. A l’Espresso Mafia, situat al bell mig del Barri Vell, podeu demanar un cafè per emportar o prendre’l allà mateix: dins o fora, a la terrassa. Disposen de diverses varietats de cafè, llet de granjes de l’Empordà i un petit ventall de reposteria creativa: ‘cinnamon rolls’, pastís de llimona, de xocolata, ‘cookies’ i el seu producte estrella: el croissant amb glacejat de xarop d’auró i nous caramelitzades. No podeu marxar sense provar el chai latte. De llagrimeta. Ah, i pels intolerants a la lactosa, disposen de llet de coco.

La nostra recomanació: Ho heu endevinat: el croissant amb glacejat de xarop d'auró i nous caramelitzades. 

Llegir-ne més
Advertising

Casa Moner

Flaireu, flaireu! És l’olor que desprèn el mostrari de pastes, pastissos, coques, merengues i pans de tota mena de la cafeteria Moner pel carrer Migdia –una de les quatre que tenen a Girona- i que us obligarà a entrar com a autòmats, seure i demanar. Els productes de primera qualitat us ompliran els sentits: que si un croissant, unes ulleres, una magdalena, un entrepà, un ‘capuccino’, un vienès, un bombó, una xocolata calenta, un suís, una infusió... Temptador, oi? Doncs tot plegat, a més, amb especial cura en l’origen de les matèries primeres (tenen llet de procedència ecològica) i també amb especial atenció pels intolerants (hi trobareu llet de soja, pans d’espelta i ‘kamut’...). Un lloc d’ambient tranquil, apte per a tots els públics.

La nostra recomanació: Un 'capuccino' i un croissant de mantega amb banyes. O sense, però el de banyes és més cruixent. 

Llegir-ne més

1900

Us encanten els mosaics hidràulics, el mobiliari de fusta marcat per la història, les barres de bar de marbre i les làmpades modernistes. Al 1900, també. Una cafeteria acollidora i tan discreta, que passa desapercebuda fins i tot els dies de més bullici a l’eix comercial del carrer Santa Clara. Però el més segur és que si hi entreu, quedeu captivats per l’estètica, la calidesa i la tranquil·litat de les seves parets empedrades i també, és clar, per l’oferta de cafès i tes (feu una ullada als seus ‘capritxos’), xocolates, infusions, sucs naturals, batuts i gofres, entre d’altres. Per cert, no patiu que el wifi és gratuït, i podreu treballar amb el portàtil o treure el mòbil i compartir aquest darrer descobriment amb els vostres seguidors. I, si això vostre ja és fetitxisme, feu una ullada als detalls dels lavabos, en tindreu per estona!

La nostra recomanació: Ara que ja us hem acabat d'espatllar l'operació biquini, no us farà res anar al 1900 i demanar un tros de pastís de te verd (tasteu-lo, de debò) i un suc de pastanaga, oi? Us el serviran, per cert, en un potet 'cuqui-vintage'. 

Llegir-ne més

Cafè Royal

Amb unes arcades neoclàssiques que li fan de paraigües i damunt d’una estora de sanefes geomètriques, trobareu el Cafè Royal, un clàssic gironí situat a la plaça de la Independència, una de les més concorregudes de la ciutat. S’hi poden carregar les piles per començar el dia, prendre una bona dosi de cafeïna per encarar la tarda o relaxar-se al vespre, amb una bona carta de cerveses, orxates, granissats, infusions i combinacions impensables de sucs naturals. Amb el bon temps, la terrassa n’esdevé la reina, camuflant-se en l’efervescència dels quatre cantons d’aquest paisatge urbà. I des del seu angle no us faltarà l’apunt històric: al mig de la plaça hi podreu veure un monument als defensors de la ciutat de Girona durant els setges del 1808-1809.

La nostra recomanació: És un clàssic, sí, però no podia no ser-hi. I també és un clàssic demanar-se un suc natural i un tros de pastís de pastanaga, oi? 

Llegir-ne més
Advertising

Granja Bescuit

La Granja Bescuit va ser fundada a mitjans dels anys 80 per dos matrimonis gironins. En Josep i la Maria, i la Montse i en Quim. Junts van decidir obrir una cafeteria diferent i original davant de l’escola La Salle. L’any 1993 la granja va canviar de propietaris i va passar a mans d’en Toni i la Vicky però va continuar mantenint la seva essència: bons dolços i bon ambient. I, tot i que actualment la carta s’ha ampliat i ja fan menú diari, de cuina catalana i de proximitat, la gran especialitat continuen essent els pastissos: Postres artesans a mig camí entre la modernitat i la tradició. El gran protagonista, però, és la xocolata amb xurros. Qui l’ha tastat no en té mai prou! El nom de Bescuit, per cert, prové dels dolços de Can Graupere de La Bisbal, que en Josep i la Maria servien amb el cafè a la dècada dels vuitanta.

La nostra recomanació: Som típics i tòpics, però és que està boníssima. La xocolata amb xurros. De llagrimeta. 

Llegir-ne més

Xocolateria L’Antiga

Recordeu la Juliette Binoche servint tasses de xocolata fumejant a la pel·lícula ‘Chocolate’? Doncs això mateix, a Girona, té un nom: L’Antiga. Un lloc d’aquells on sembla que el temps ni avança ni retrocedeix, però per a bé. Perquè allò que ja té encant per si mateix, no cal recargolar-ho. Amb més de cent anys d’antiguitat i una estètica sense pretensions, estiu i hivern, dins i fora, s’hi poden trobar esmorzars i berenars de colles d’avis i àvies, famílies i jovent. La calidesa d’aquesta granja de taules de marbre i peus de ferro forjat passa per l’olor d’autèntic cacau desfet, els suïssos, la nata, els melindros i la coca de l’àvia. Combatre la humitat dels carreus de les voltes de la plaça del Vi amb una de les millors xocolates desfetes de la ciutat és un imprescindible de Girona!

La nostra recomanació: Si sou golafres del dolç, la xocolata desfeta. Però si us va el salat: un entrepà de fuet. El pa, de pagès i el fuet, boníssim. Del millor de les comarques gironines. 

Llegir-ne més

La Terra

És entrar a La Terra i que us agafin ganes de treure la ‘Moleskine’ i començar a acolorir esbossos, escriure versos, o encaminar uns acords d’aquella cançó que esteu component… Les històries afloren a bars com aquest del carrer de Ballesteries, una terra plena de creativitat i encant. Asseieu-vos sobre els coixins, a l’ampit de la finestra, i observeu les cases de l’Onyar: a veure si no us encalça la malenconia humida de la Girona monumental! I si no teniu el dia, agafeu-vos-ho amb calma, preneu-vos el vostre temps amb un te, un suc natural (consulteu el del dia, sempre us poden sorprendre amb noves combinacions), una cervesa artesana o una hamburguesa casolana. Només per trepitjar el mosaic i fer una ullada a la decoració, ja val la pena passar-hi una estona!

La nostra recomanació: És un tòpic, sí. Però no podem no posar la Terra ni els seus entrepans de llonguet. Tot, evidentment, acompanyat d'un suc natural. 

Llegir-ne més
Advertising

Santagloria

La família Santagloria porten més de 150 anys dedicant-se al pa i a la brioixeria artesana. L’objectiu, des del 1963 que van obrir la primera Santaglòria és unir experiència i innovació, tradició i avantguarda. Un univers dolç on els croissants conviuen amb els cronuts i els xuixos amb els holes. Com ells mateixos diuen, “la unió dels millors ingredients fa la força”. Actualment formen part de la plataforma de restauració FoodBox. Un imprescindible: la baguette Santagloria, elaborada amb ingredients km 0 i cuita amb sola de pedra. Cruixent però flonja. Una delícia.

La nostra recomanació: Si sou uns golafres sense mida, demaneu-vos un cronut. En tenen d'un munt de sabors però tots igual de bons. Això sí, després millor que torneu corrent a casa o a la feina perquè haureu menjat totes les calories del dia només per esmorzar. Però un dia és un dia oi?

Llegir-ne més
Mostra'n més

Comentaris

0 comments