Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

On fer l'aperitiu a Girona?
Redescobriu els millors llocs on anar a fer el vermut o l'aperitiu amb aquesta ruta per les comarques gironines
L'hora de l'aperitiu és una tradició que no s'hauria de perdre mai. Les terrasses de tots i cada un dels pobles de les comarques gironines s'omplen cada diumenge d'amics, parelles i famílies que queden per fer un vermut o un bon aperitiu. Aquí trobareu els grans clàssics i les novetats que ens apassionen. Gaudiu-les!
Centre Fraternal
Si teniu sort, encara hi trobareu cendrers amb burilles de Josep Pla –és broma. L’indret és antic però està escrupolosament net. L'edifici es va construïr l'any 1878 i des dels inicis ha estat un cafè i un casino. Disposa d'una sala-cafè, que ells mateixos descriuen com 'l'ànima del Palafrugell més autèntic', on tot el poble i molts visitants van a fer-hi un cafè, un refresc o l'aperitiu. Com a restaurant és una opció molt digna i força familiar. També tenen una sala de teatre, que s'utilitza per ballar i per activitats culturals.
Cafè Terrassans
El Cafè Terrassans, creat per Joan Bota i Pepeta Gibert l’any 1962, és un antic local social de caire popular que ostenta la justa fama de fer uns dels millors calamars a la romana de la Costa Brava. Un bar de poble de tota la vida que ha esdevingut tota una institució a Blanes i un autèntic punt de trobada. Si hi aneu, no us podeu perdre el vermut, els esmorzars de forquilla i, evidentment, els calamars.
Ca la Pilar Dumingu
Tot i els prestatges replets de revistes 'National Geographic', a Ca La Pilar Dumingu no poden amagar els seus orígens: els sifons de Casa Negre i el mostrari de ceràmica dels lavabos els delaten sense pietat. L’autenticitat d’aquest bar-cafeteria de la plaça Major de La Bisbal és innegable: s’ubica en una històrica botiga de queviures de terra hidràulic i sostres alts, amb l’encant d’aquell que reconeix el passat per viure el present i el futur amb il·lusió. Les taules llargues i pròximes denoten l’ambient familiar dels que s’hi apleguen a fer el vermut, la cervesa –amb diverses varietats d’artesanes–, o una de les infusions guardades en pots d’apotecari (tingueu en compte la de ratafia i el te vermell amb flor de taronger). I, si us agafa gana, què us sembla un entrepà de botifarra de perol amb ceba caramel·litzada o d’albergínia amb formatge blau i avellanes? Sona bé, oi?
Vermut
És impossible que no hi trobeu el vostre vermut. La llista de referències catalanes de blancs i negres (o vermells, com els anomenen ells) és ben llarga, o sigui que no teniu excusa! L’experiència àmplia d’en Guille, el propietari, en altres establiments gastronòmics el va portar a obrir el seu bar a Roses especialitzat en aquesta beguda. Tranquils, que per evitar migdies excessivament ebris preparen una colla d’entrepans i tapes amb molt d’estil que us faran coixí. L’especial, amb llom, formatge brie i ceba caramel·litzada us pot anar bé per suportar dues o tres copetes d’aperitiu com a mínim. Obligatori tastar els seitons, que serveixen amb patates xips i oli d’all i julivert. Tampoc no us podeu perdre els bunyols de bacallà negres, amb tinta de calamar i allioli. L’esqueixada és d’aquelles que enamoren: amb uns trossos de bacallà que fan patxoca, ceba i tomata picadets i un bon raig d’oli. A l’estiu, preneu el vermut a les taules de fora, no hi ha millor manera que gaudir d’un aperitiu a la fresca!
El Casino
Punt de trobada de locals i turistes, l’edifici del Casino, seu de la “Societat L’Amistat”, és un dels més concorreguts de Cadaqués. A primera línia de mar, hi trobareu ambient a cabassos a totes hores, tant per fer el vermut, la cervesa, el refresc o jugar una partida de dòmino o a la ‘botifarra’. Amb taules a dins i a fora, en aquest bar no us estranyi trobar comensals asseguts a l’ampit de la finestra, la ubicació dóna per quedar-s’hi a parar el sol i sentir la salabror del mediterrani. Per cert, prop d’aquí teniu un altre imperdible, una pastisseria on comprar els famosos taps de Cadaqués. Cosa bona!
La Tasqueta del Bon Vivant
Us agrada la bona taula i el bon vi? Sou dels que us asseieu a un bar i no us conformeu amb qualsevol cosa sinó que busqueu el bon producte i l’exquisitat? Doncs teniu el vostre raconet a Figueres on fer-vos els ociosos però amb elegància! En Pau, el propietari, ofereix vins de diferents DO peninsulars, que podreu prendre a copes, cava, cervesa, vermut i la millor selecció de productes per elaborar tapes i plats de nivell. Unes braves, que cou al forn deixant-hi aquell punt cruenc, i que serveix amb una salsa que ni és rosa ni té conservants sinó que porta espècies i un punt picant que us farà lluitar per acabar-vos-les totes abans que els vostres companys. O uns seitons la mar de ben fets o plats més elaborats com una cassoleta de mandonguilles amb tomata o un rissoto de ceps.