0 M'encanta
Guarda-ho

9 paradisos del bon menjar

Espais gastronòmics amb productes delicatessen i gourmet que et faran perdre el cap

© Víctor Jané Llopis
El Petit Paradís

Girona és territori gourmet. El bon menjar ja és un segell del territori, terra de vins, de formatges, d’olis, de peix… i de bons restaurants. Amb el anys s’ha creat cultura i escola. Les botigues de productes selectes, amb delicadeses d’arreu del món, s’hi han instal·lat confiant en els coneixement gastronòmics  d’habitants de  paladars exigents. Et proposem 9 parades obligades.

 

El Petit Paradís

Va ser la primera botiga delicatessen de Girona. Els amants del bon menjar, des de l’inici, l’han respectat. Fa més de 40 anys,  la família Encesa, ja assessorada pels pares de l’actual propietària, la Tati Quera, van obrir les portes d’aquest local emblemàtic  (sota les vies del tren a tocar a la Plaça Poeta Marquina).  Amb els anys, s’ha convertit en un santuari del bon viure. Productes groumet seleccionats entre la millor gastronomia nacional i internacional, cursos de cuina, sala de tastos, assessorament en maridatges… i la nostra iniciativa preferida: La clandestina. Un regal ideal pels més atrevits: un sopar original, amb bona música, bon menjar, bon beure i bon ambient. El que ha contractat el servei només sap que no sortiràs de Girona, que no aniràs a un restaurant i que una hora abans de l’àpat rebràs un missatge amb l’adreça on t’has de dirigir i que és imprescindible deixar-te portar. T’atreveixes?

Llegir-ne més

Simfonia

La simfonia crea addicció. És d’aquells espais gastronòmics que és molt més que això. Saps quan hi entres però no quan en surts i a quin paradís del plaer  viatjaràs. Beure bé, i menjar encara millor, és la norma. La senzillesa, la seva recepta més preuada. Especialistes en vins i formatges també et sorprendran amb altres petites delicadeses i, sobretot, amb coneixement. Saben el que serveixen i estimen els productes i per això els mimen i et mimen. Què més es pot demanar? Per a nosaltres un dels millors espais qualitat-preu de la capital. I atenció, novetat, ara també per emportar, ja coneixes el seu Cheese Box o El Cabasset? Shhhhh… nosaltres ja callem, et deixem que descobreixis tu mateix aquesta nova sorpresa.

Llegir-ne més

La Noucentista

La noucentista és d’aquelles botigues a les que no vas cada dia però amb les que sovint penses. El dia que decideixes visitar-la ets feliç! Impossible que t’emportis un “saldo”: més de 1.000 referències de les que el propietari, en Xavi Baig, en coneix totes les curiositats, el nom i el cognom. La seva especialitat són els formatges, al facebook cada mes te’n fa una recomanació,  però si ets un groumet dels embotits, els fumats, la pasta italiana, la tòfona, les conserves selectes, l’oca, l’ànec o tens paladar de sommelier,  estem segurs que La noucentista no et decebrà. Els gironins ja en sentíem la flaire des del Pont de Pedra (quan  es deia Can Puig, estava regentada pels sogres i era a La Rambla) I ara, si passegem per l’Eixample, ens és molt difícil resistir-nos al seu bon menjar.

 

Llegir-ne més
Advertising

Xerigots Girona

stem molt contents que Xerigots hagi triat Girona per instal·lar la seva nova botiga. Perquè ens agrada? doncs perquè la gent de Vilafranca i Sant Cugat del Vallès ens han “xivat” que és cosa fina. Que saben de què parlen i com tractar els vins i els formatges. A nosaltres ens han seduït perquè han apostat per petites formatgeries artesanes (250 referències d’arreu del món) i pels cellers més familiars del nostre país (més de 300 referències). També perquè han situat els vins de l’Empordà a un pòdium del que sovint estan relegats i perquè tenen intenció de no només vendre el producte sinó també crear-ne cultura amb l’organització de cates, tallers i xerrades. De moment ja s’han fet sentir i ens han fet venir ganes de conèixer el seu obrador situat al barri vell de Vilafranca on afinen, curen i maduren la selecció de formatges que després ens ofereixen.

Llegir-ne més

Mercat del Lleó

El Mercat del Lleó és un punt de trobada: qualitat, quilometre zero, varietat, salut i bon menjar. 57 parades i 1.712 m2 amb productes de temporada per triar i remenar: fruites i verdures, carnisseries, fleques… el veritable centre de distribució de producte fresc de la ciutat. En un reportatge com aquest, volem posar la lupa en allò especial, en el que marca la diferència, en allò que gairebé només podem trobar en aquest espai municipal carregat d’història. Ens encanta La Fromagerie, amb més de 40 referències de formatges francesos, o La Bottega Toscana amb productes 100% italians difícils de trobar a altres punts de la ciutat. També ens perdem a les carnisseries d’aviram i caça o comprant poltre i cavall de primera qualitat. 

Llegir-ne més

5 titius

Els titius són els tragos de vi fets amb porro. A la Girona interior, sobretot a La Garrotxa, per Festa Major és molt freqüent organitzar-ne concursos. Els sommeliers  Anna Castell (Barcelona) i Ivan Torras (Olot), fa 8 anys van pensar que 5 titius seria un gran nom per iniciar el seu nou projecte: una botiga de gourmet al centre d’Olot. Amb els anys, s’han anat especialitzant en vins, però sobretot en cerveses artesanes. Actualment ja disposen de 400 referències i, des de fa 5 anys, són distribuidors de marques catalanes i estrangeres. El seu bon gust i ganes de donar a conèixer els seus coneixements a la gent de la capital de La Garrotxa els ha convertit en tota una referència. Els seus tastos, cates i activitats mensuals, amb els productors de la seva matèria primera, sempre són molt concorreguts. Molt recomanables també els seus lots regal temàtics i els assessoraments personalitzats. Si us deixeu caure per Olot, ja teniu una altra parada obligada. Som-hi doncs, tu quants titius fas? nosaltres, 5.

Llegir-ne més
Advertising

Can Batet

Can Batet és una delícia pels sentits. El 1808 en Francisco Planagumà va obrir-ne les portes. Primer era una botiga familiar de queviures que amb el pas de les generacions es va anar refinant, sobretot amb la importació de vins d’arreu. Diferents parèntesis (primer una barberia i després la famosa botiga Ca la Mariona) van anar sumant història aquest emblemàtic comerç del carrer Sant Rafel d’Olot. Fa dos anys, amb molta trempera,  la Gemma i en Ramon Las Heras van decidir recuperar-ne el nom i la tradició: fruites i verdures (de temporada i proximitat), marques exclusives de conserves, pastes, formatges internacionals, embotits artesanals catalans, pernils ibèrics, dolços… mmmm! Però la joia de la corona de la botiga està sota terra: un completíssim celler molt ben custodiat per en Ramon (antic sommelier del restaurant Les Cols) que a part de vendre i descobrir-te nous productes, organitza cates, tastets… Què més necessiteu? Correu, que cap Olot hi falta gent!

Llegir-ne més

Pastisseria Serra

La millor tarta Tatin de les comarques gironines té nom propi: Patisseria Serra de Palafrugell. Des de fa 4 generacions (1904) a Can Serra i podeu trobar el bo i millor de l’Empordà. Famosos  també pels seus Bunyols a dins d’aquesta botiga centenària hi trobareu productes d’alta qualitat, una amplia selecció de xarcuteria (amb els millors productes ibèrics com Joselito), una àmplia selecció de formatges afinats i mooooolts productes ecològics i locals del Baix Empordà i Girona. Al subterrani (amb una volta de canó i més 200 anys d’història arquitectònica) un petit secret molt ben guardat i prou conegut pels morro fins del Baix Empordà: un celler especialitzat amb vi i destil·lats amb més de 850 referències (possiblement una de les millors seleccions de l’Estat espanyol)  amb especial atenció als als Whiskys de malta i els vins dolços.

Llegir-ne més

Can Pericus

No ens cansarem mai d’anar a Can Pericus de Banyoles. Ens agrada perquè és, possiblement, el gastrobar més cool de tota la província però, sobretot, perquè no renega de les arrels, dels productes i el caràcter de la casa. Universal, trendy, healthy, gay & child friendly, ecològic… tots els adjectius que impliquen modernitat  però amb la tradició d’un negoci familiar de tota la vida. L’aparador perfecte per ensenyar els productes de Can Pere Roca, dues xarcuteries selectes de més de 100 anys d’història molt arrelades a la capital del Pla de l’Estany. Carns amb certificació ecològica i denominació d’origen (Bou de Nebraska, Vedella de Girona, conill de Banyoles…), embotits d’elaboració pròpia i ibèrics, formatges d’arreu del món especialitzats en cabra, crick cracks de la casa, melmelades de l’Enric… mil i una delícies que podeu degustar a casa o a Can Pericus (el nou projecte del fill Roca i la seva parella, en Quim i en David). Es pot tenir més bon gust? Nosaltres, a Girona, encara no hem trobat ningú que els superi…

 

Llegir-ne més
Advertising

Comentaris

0 comments