Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Balda
La Balda

Els millors formatges artesans

Fem una ruta per les millors formatgeries artesanes de les comarques gironines

Escrit per
Aída Pallarès
Publicitat

Fa uns quants anys que el sector del formatge artesà a la província de Girona està en plena forma i, fins i tot, comença a competir amb els internacionals més populars. Hem fet una selecció de les millors formatgeries artesanes de les comarques gironines i de les seves creacions més imprescindibles. Un spoiler: Francis Ford Coppola està d'acord amb nosaltres. Nyam! 

Mas Marcé
© Mas Marcé

Mas Marcé

Fa més de sis generacions que la família de Mas Marcè fan de pastors. Es tracta d'un formatger artesà especialitzat en l'elaboració de recuits, iogurts, flams, mató i formatges madurats. Treballen sota els criteris del certificat ecològic i, per això mateix, han optat per recuperar antics cereals com el blat de moro vermell, el blanc, el trèvol, l'esparcet, la veça villosa i l'erb. A més -i agafeu-vos fort-, la finca funciona amb energia renovable. Mas Marcè elabora tots els productes amb llet d'ovella ripollesa de la mateixa granja i en els seus productes utilitza quall vegetal 'herba col'.

La nostra tria: El formatge El Marí. Elaborat amb llet crua, quallat vegetal amb herba col i lleugerament salat amb aigua de mar del Cap de Creus. Es tracta d'un formatge tou que deixa el paladar un xic untuós. Combina de meravella amb unes bones anxoves (de l'Escala, és clar!) o unes figues seques.

Làctics Pauet

Làctics Pauet

La història de Làctics Pauet és digne d’una pel·lícula romàntica de Hollywood. Estiu del 78, l’Olga i en Xavi es coneixen collint fruita al camp. No tenen terra ni animals però es moren de ganes per dedicar-se a la ramaderia i viure a pagès. Van començar fent recuit (amb la recepta tradicional) a les Gavarres i llegint un munt de llibres sobre cabres però dos nens més tard van optar per traslladar-se a la plana de l’Empordà, a Jafre. Quan el primer fill, en Pau, es va fer gran va decidir formar-se, continuar amb l’activitat ramadera i construir la formatgeria: Làctics Pauet.

La nostra tria: El formatge fresc. Amb caràcter, gust i textura suau. Elaborat, evidentment, amb llet pasteuritzada de cabra i sense sal. Ideal per combinar amb una bona amanida, sigui dolça o salada.

 

Publicitat
Mas Alba
© Mas Alba

Mas Alba

La formatgeria artesanal Mas Alba, està situada al bell mig del poble de Terradelles, al Pla de l’Estany, a la masia del mateix nom. En un principi es dedicaven només al negoci de la llet, però des del 2008 i amb en Martí Huguet al capdavant, van optar per donar un valor afegit: elaborar formatges amb la llet de les seves més de 300 cabres (que, per cert, són alimentades amb productes de la pròpia explotació com userda, civada en flor, palla i grans com l’ordi i el blat de moro). Una curiositat: La masia, del segle XVIII, està habilitada com a casa rural.

La nostra tria: El terrós. Un formatge de gran format elaborat amb llet crua i pasta cuita de cabra. Olor penetrant, textura eslàstica i un xic tendre i un gust lleugerament picant cap al final. Un formatge amb personalitat i, per cert, un dels primers de gran format català. Ideal per menjar sol, amb un bon tros de pa amb oli. 

Recuits Fonteta

Recuits Fonteta

Si passegeu per les botigues i formatgeries de Nova York és molt possible que, entre bries, camemberts i altres delícies, trobeu el recuit de Fonteta. Aquesta ja és una bona raó per parlar de Casa Martell, però no l'única. En Román i la Montserrat,-pares d'en Quim, actual propietari-, van heretar la recepta del recuit de l'àvia Rosita i el venien, juntament amb uns quants embotits, a la botiga. Quan es van jubilar, en Quim va agafar les regnes de l'empresa familiar i, en comptes de diversificar l'oferta va optar per potenciar allò que ja sabien fer: recuits, formatges i iogurts. I d'aquí, als fogons de mig món i d'una pila de restaurants amb estrella Michelin. La recepta, i la manera d'elaborar-lo, per cert, continua essent el de l'àvia Rosita.

La nostra tria: És obvi: el recuit. Sigui de cabra o de vaca, és una autèntica joia gastronòmica per la seva textura tendre i compacte, la cremositat i el suau aroma. És ideal per menjar-se'l a cullerades amb una mica de mel o sucre al damunt, però si voleu seguir les instruccions de Ferran Adrià, ell recomana menjar-lo batut amb anxoves.

Publicitat
Le Bolut

Le Bolut

Le Bolut: La història de Le Bolut és la prova que el boom de formatges artesans és molt més que una moda passatgera: Després de treballar un parell d’anys amb en Martí Huguet, de Mas Alba, en Santi va sentir com li picava el ‘cuquet’ i uns quants cursos més tard, va decidir crear la seva pròpia formatgeria: Le Bolut, a Galliners, l’any 2014. Actualment elabora dos formatges: el Bunch, fet amb llet crua de les cabres d’en Martí, i el Put, de llet de vaca ecològica de Can Frigola.

La nostra tria: El Bunch. Textura cremosa, aroma intens, és un formatge tipus ‘crottin’ que embriaga el paladar. El podeu trobar al natural o arrebossat amb herbes. És una autèntica delícia de qualsevol de les dues maneres. Ideal per combinar amb un bon tros de pa. De pagès, és clar. O, directament, un bon vi blanc. 

La Balda
© La Balda

La Balda

Enmig de la Vall del Llémena, concretament a Sant Martí i al peu de la cinglera de Sant Roc, va néixer l’any 2012 la petita formatgeria artesana La Balda de la mà d'en Pablo García. Actualment elaboren dos formatges amb llet crua i ecològica de vaca procedent d’explotacions properes, concretament de la Can Frigola, a la Garrotxa i can Garriga al Ripollés. En sentirem a parlar.

La nostra tria: El Fermió. Un formatge d’aspecte rústic que recorda el Saint Marcellin francès. Pasta tova, gust intens i textura cremosa. És ideal per farcir tartaletes però resulta absolutament irresistible acompanyat d’una bona torrada. Una curiositat: L’any 2015, després de recollir el premi Príncep d’Astúries, Francis Ford Coppola va anar a sopar a El Passadís d’en Pep on va tastar un bon fermió. Devia ser una oferta que no va poder rebutjar...

Publicitat
Roura Soler
© Roura Soler

Roura Soler

Els Roura Soler són uns formatges que, com la cervesa, allà on va triomfa. I, de pas, s’emporta un munt de medalles d’or, de plata i bronze. Es tracta d’una petita formatgeria artesana i familiar creada per la Carme i en Martí a la dècada dels 90 a Sant Pau de Segúries, a la Vall de Camprodon. La família ja disposava d’una explotació de vaques, però van decidir donar un valor afegit a la llet i introduir-se en el món dels formatges. Al principi només utilitzaven llet de vaca però, actualment, també usen la de cabres del mateix municipi. El que pràcticament no ha canviat és la manera d’elaborar els formatges: a la vora del foc. Bé, ara utilitzen una olla de 1000 litres, una caldera de calefacció per donar-li la temperatura necessària, una prema mecànica i una cambra de maduració.

 La nostra tria: El de vaca, un dels més guardonats. Un formatge suau i lleugerament mantecós, elaborat amb llet pasteuritzada. De llagrimeta.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat